Smart Ring Showdown: Oura lwn Ultrahuman dalam Pertempuran Undang-undang

24
cincin pintar oura horizon 03
© Oura

Samsung, pembuat telefon pintar terkemuka, merancang untuk melancarkan peranti Galaxy Ringnya bersama trio Galaxy S24 pada Januari 2024. Sementara itu, Oura dan Ultrahuman telah memperkenalkan aksesori cincin pintar mereka dan telah pun memulakan jualan. Kini, kemunculan pasaran baharu ini telah mencetuskan pergaduhan minat dan undang-undang antara kedua-dua syarikat.

Oura menyaman Ultrahuman

Di Rom purba, pertikaian seperti antara cincin pintar terkemuka hari ini dan syarikat teknologi kesihatan mungkin bermula dengan “Let the game begin!” Pada masa ini, syarikat Finland Oura menyaman firma India Ultrahuman di mahkamah Texas. Oura, pada mulanya dibiayai dengan $2.3 juta oleh Lifeline Ventures, menuduh Ultrahuman menyalin teknologi cincin pintar mereka dan menggunakan bekas pekerja Oura untuk mengakses maklumat sulit.

  • Topik Berkaitan: Adakah jam tangan pintar dan cincin pintar mengkanibal penjejak kecergasan?
Orang yang menggunakan Cincin Pintar Ultrahuman di tangan mereka

Cincin Ultrahuman menjejaki fasa tidur yang berbeza dan aktiviti MET. / © Ultrahuman

Salah laku Ultrahuman yang didakwa termasuk mengupah bekas kakitangan Oura, cuba merekrut jurutera semasa, dan mungkin menggunakan pelabur utama untuk mengakses rahsia Oura sebelum melancarkan cincin mereka sendiri. Tuntutan Oura menunjukkan persamaan yang ketara dalam strategi pemasaran, perisian, penderia PPG, penggunaan titanium, dan juga pengeluar bateri.

  • Baca juga: Kajian Ultrahuman M1
Tekan imej Cincin Pintar boAt yang menyerlahkan ciri utamanya

Cincin pintar seterusnya sedang dalam perjalanan untuk menggantikan penjejak kecergasan! / © boAt

Sama seperti penjejak kecergasan, kedua-dua cincin pintar merekodkan data kesihatan seperti kadar denyutan jantung, tahap oksigen darah, aktiviti kecergasan am, kitaran haid dan corak tidur.

Selain Oura dan Ultrahuman, Samsung telah pun mengumumkan bahawa ia akan mempersembahkan cincin pintarnya sendiri, Galaxy Ring, bersama-sama dengan siri Samsung Galaxy S24. Lebih-lebih lagi, boAt adalah calon lain yang sudah pun bertanding. Ia pasti akan mengujakan untuk melihat siapa yang muncul di atas pada akhirnya. Oura telah memenangi peminat selebriti seperti Jennifer Aniston dan Kim Kardashian.

Apa pendapat anda tentang tuntutan mahkamah Oura? Adakah anda percaya mereka akan memenangi kes mereka? Selain itu, kami ingin tahu berapa ramai daripada anda yang sedang mempertimbangkan untuk membeli cincin pintar. Kongsi pemikiran dan rancangan anda dalam komen di bawah.