Snapdragon 7+ Gen 3 SoC untuk Mendayakan Gemini Nano pada Telefon Julat Pertengahan

9
oneplus nord 4 snapdragon 7 plus gen 3
© OnePlus

Berikutan pengumuman Snapdragon 8s Gen 3 peringkat utama awal minggu ini, Qualcomm telah melancarkan SoC Snapdragon 7+ Gen 3 peringkat pertengahan hari ini, yang dijadualkan untuk peranti Android julat pertengahan atas dan premium. Cip baharu ini membolehkan keupayaan AI pada peranti dengan sokongan untuk banyak LLM (Model Bahasa Besar) sambil turut menambah Wi-Fi 7 yang lebih pantas.

  • Jangan ketinggalan: Pemproses mudah alih julat pertengahan terbaik berbanding

Snapdragon 7+ Gen 3 menambah AI pada peranti dan sambungan yang lebih pantas

Penekanan terbesar dalam Snapdragon 7+ Gen 3 ialah AI dan ketersambungan. Sebagai tambahan kepada ciri AI pada peranti, Qualcomm menilai cip itu mempunyai prestasi per watt 60 peratus lebih baik dalam pemprosesan AI berbanding silikon sebelumnya. Ia juga membolehkan keserasian dengan senarai chatbot dan LLM yang lebih luas, termasuk Llama 2 dan Gemini Nano Google.

Bersama-sama dengan peningkatan AI, ISP yang tersepit membawakan segmentasi semantik yang lebih baik atau dalam penggunaan mengenal pasti objek dan muka walaupun dalam keadaan cahaya malap, seterusnya menambah baik bantuan visual menggunakan AI.

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3 SoC

Ciri cip Snapdragon 7+ Gen 3 Qualcomm. / © Qualcomm

Dari segi ketersambungan, Snapdragon 7+ Gen 3 adalah yang pertama dalam barisannya untuk menambah Wi-Fi 7 melalui pengawal FastConnect 7800. Selain itu, ia dilengkapi dengan modem Snapdragon X63 5G yang serasi dengan versi 5G di bawah Keluaran 17 3GGP dan menghasilkan kelajuan muat turun sehingga 4.2 Gbps.

Snapdragon 7+ Gen 3 menambah peningkatan prestasi grafik yang besar

Berkenaan dengan CPU dan GPU, Snapdragon 7+ Gen 3 dibina pada nod 4 nm dan menjanjikan 5 peratus lebih cekap daripada Snapdragon 7+ Gen 2. Ia mempunyai pemproses octa-core yang diterajui oleh Cortex-X4 teras utama yang boleh mencatat masa sehingga 2.8 GHz. Prestasi CPU keseluruhan dikatakan 15 peratus lebih pantas manakala Adreno GPU menambah 45 peratus kuasa grafik yang lebih baik.

Cip boleh dikonfigurasikan dengan sehingga 24 GB LPDDR5X RAM dan storan UFS 4.0. Selain itu, ia boleh dijalankan pada paparan dengan muat semula berubah antara 1 dan 240 Hz dan panel dengan resolusi 4K pada 60 fps atau resolusi QHD+ pada 120 fps.

OnePlus Ace 3V ialah telefon pintar pertama yang menampilkan cip Snapdragon 7+ Gen 3. Telefon bimbit itu dijangka akan dijenamakan semula sebagai OnePlus Nord 4 di luar China, dan ia boleh menemui jalan ke Amerika Syarikat dan Eropah serupa dengan OnePlus 12 (ulasan) dan OnePlus 12R (ulasan).

Adakah mempunyai fungsi AI pada peranti akan menjadi pilihan anda yang seterusnya sebelum membeli telefon pintar anda yang seterusnya? Beritahu kami pendapat anda tentang perkara ini dalam ulasan.