Snapdragon 8 Gen 3 akhirnya boleh menamatkan pemerintahan cipset Bionic Apple

134
xiaomi 12t permainan 01
© NextPit

Walaupun Qualcomm memberikan Snapdragon 8 Gen 2 banyak peningkatan dari segi prestasi dan kecekapan, set cip itu tidak dapat mengatasi cipset A16 Bionic Apple yang terdapat dalam iPhone 14 Pro (Max). Syarikat itu mungkin sudah mempunyai kunci melalui Snapdragon 8 Gen 3 yang tidak diumumkan, yang boleh siap pada akhir tahun ini.

Geekbench yang didakwa bagi unit kejuruteraan Snapdragon 8 Gen 3 yang dikhabarkan akan menampilkan teras utama Cortex-X4 baharu telah dikongsi dalam forum Korea Selatan. Hasilnya menunjukkan bahawa cip mencapai skor luar biasa 1930 dan 6236 untuk teras tunggal dan berbilang teras, masing-masing.

  • Jangan ketinggalan: Apakah pemproses mudah alih jarak pertengahan terbaik pada tahun 2023?

Snapdragon 8 Gen 3 lwn Gen 2 lwn Apple A16

Angkanya lebih tinggi berbanding dengan A16 Bionic yang purata 1800/5300 dengan alat penanda aras yang sama. Tambahan pula, hasilnya jauh lebih baik apabila diletakkan bersebelahan dengan Snapdragon 8 Gen 2 semasa dengan purata skor 1400/5000. Walau bagaimanapun, masih terlalu awal untuk mengetahui prestasi SD8 Gen 3 berbanding A17 Bionic yang akan datang.

Selain daripada peningkatan prestasi sintetik, sumber itu menambah bahawa silikon Qualcomm generasi seterusnya akan mendapat 20 peratus kurang penggunaan kuasa. Sebaliknya, Snapdragon 8 Gen 2 adalah 40 peratus lebih cekap kuasa daripada SD8 Gen 1 menurut Qualcomm.

Tiga kamera di belakang Moto X40

Motorola Edge 40 Pro ialah peranti pertama yang diumumkan dilengkapi oleh Snapdragon 8 Gen 2 / © Motorola

Bagaimana Snapdragon 8 Gen 3 boleh menawarkan kelajuan yang hebat

Sehubungan itu, SoC perdana yang akan datang akan menggunakan konfigurasi 1 + 5 + 2, menjatuhkan teras kecekapan berbanding teras prestasi. Di samping itu, pembocor Ming-Chi Kuo mendakwa bahawa TSMC adalah pengeluar eksklusif cip itu, yang akan dibina melalui proses 4nm.

Tidak jelas telefon premium Android mana yang disahkan untuk berjalan pada platform. Samsung dijangka meneruskan perkongsiannya dengan Qualcomm untuk peranti perdana 2024 dalam bentuk model Galaxy S24, jika orang Korea mengekalkan skema penamaannya. Lebih penting lagi, adalah disyorkan untuk mengambil butiran yang disebutkan di atas dengan sebutir garam.

Walau apa pun, kami ingin tahu sama ada anda fikir peningkatan yang menjanjikan pada cip Qualcomm ini akan membantu anda memilih perdana Android berbanding iPhone 15 Pro Max?

Melalui: Semakan Buku Nota
Sumber:
Meeco