Snapdragon 8 Gen 3 Boleh Menjadikan Galaxy S24 Samsung Raja Permainan

64
Paparan Ultra Samsung Galaxy S23 NextPit
© nextpit

Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm dijangka menjanakan rangkaian Samsung Galaxy S24 tahun depan. Walaupun cip itu tidak berprestasi sepantas A17 Pro (ulasan) iPhone 15 Pro dari segi pemproses, GPU Snapdragon, bagaimanapun, boleh menjadikan Galaxy S24 (Ultra) raksasa permainan sebenar dengan mudah.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 mempunyai prestasi grafik 50 peratus lebih baik

Keputusan penanda aras Vulkan yang didakwa daripada Snapdragon SoC yang tidak diumumkan telah dikongsi oleh pembocor prolifik Ice Universe. Dari segi rupa, Snapdragon 8 Gen 3 dengan GPU Adreno 750 mempunyai skor yang mengagumkan sebanyak 15,434 mata. Ini adalah lebih 50 peratus lebih tinggi daripada purata skor Snapdragon 8 Gen 2 dengan GPU Adreno 740 pada 10,000.

Apabila membandingkan cip Snapdragon dengan A17 Pro Apple, tidak ada cara langsung untuk meletakkan kedua-dua platform dalam ujian yang sama. Walau bagaimanapun, jika kami menggunakan 3D Mark Wild Life untuk menanda aras bahagian grafik, Snapdragon 8 Gen 2 semasa sudah pun sesuai dengan A17 Pro. Oleh itu, kita boleh mengandaikan dengan selamat bahawa Snapdragon 8 Gen 3 boleh mengatasi cip iPhone dengan ketara dalam prestasi grafik.

Penanda aras Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Vulkan

Skor penanda aras Vulkan yang didakwa bagi SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 yang akan menjanakan trio Galaxy S24. / © X/u/IceUniverse

Memandangkan bagaimana Apple sudah menggembar-gemburkan A17 Pro untuk menyokong permainan seperti konsol, adalah menarik untuk melihat bagaimana Samsung akan memasarkan kelebihan yang dikatakan Snapdragon 8 Gen 3 pada perantinya.

Begitu juga, masih tidak jelas sama ada Galaxy S24 akan debut dengan Snapdragon 8 Gen 3 tersuai dengan mempunyai pemproses overclocked seperti Galaxy S23 menggunakan versi “Snapdragon for Galaxy”. Walau apa pun, unit GPU secara relatifnya harus kekal tidak berubah merentasi variasi kelajuan jam yang berbeza bagi cipset.

Penanda aras pemproses Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 dan kelajuan jam

Selain daripada grafik, Galaxy S24+ dengan Snapdragon 8 Gen 3 dilihat masing-masing dengan skor sekitar 2,233 dan 6,661 mata dalam ujian Geekbench tunggal dan berbilang teras. Kedua-duanya jelas lebih rendah daripada A17 Pro pada iPhone 15 Pro Max seperti yang dilihat dari pengalaman awal Antoine. Sudah tentu, markah akhir mungkin masih berubah pada telefon bimbit Galaxy sebenar.

Tidak seperti A17 Pro yang dihasilkan menggunakan proses fabrikasi 3 nm, Snapdragon 8 Gen 3 dikatakan menggunakan nod 4 nm yang dikemas kini daripada TSMC. Walau bagaimanapun, sudah ada khabar angin bahawa Qualcomm mungkin mengumumkan kedua-dua varian 3 nm dan 4 nm bagi chipset.

Dari segi seni bina, Snapdragon 8 Gen menggunakan pemproses okta-teras dalam susun atur 1+5+2 dan diterajui oleh set teras utama Cortex-X4 pada kelajuan 3.3 GHz. Ini kemudiannya disokong oleh lima teras prestasi Cortex-A720 pada 2.95 GHz dan dua teras kecekapan Cortex-A520 pada 2.27 GHz.

Apakah pendapat anda tentang Snapdragon 8 Gen 3? Adakah prestasi grafik ini meyakinkan anda untuk mendapatkan Galaxy S24 berbanding iPhone 15? Jangan ragu untuk berkongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya