Snapdragon 8 Gen 3 Galaxy S24 Mencapai Prestasi SoC Apple (Sebahagiannya)

42
Penanda aras Snapdragon 8 Gen 3
© nextpit

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 SoC ditetapkan untuk debut pada bulan Oktober. Chipset ini dijangka akan menjanakan keseluruhan barisan Samsung Galaxy S24 tahun depan. Walaupun prestasi cip itu didedahkan dalam penanda aras terdahulu, hasil penanda aras baharu yang menampilkan Galaxy S24+ telah muncul dengan peningkatan prestasi pemproses yang lebih ketara berbanding Snapdragon 8 Gen 2.

  • Baca juga: Pemproses mudah alih jarak pertengahan terbaik pada tahun 2023

Berdasarkan penyenaraian Geekbench yang dilihat oleh NotebookCheck, Snapdragon 8 Gen 3 mengeluarkan skor teras tunggal dan berbilang teras sebanyak 2,233 dan 6,661, masing-masing. Angka-angka ini lebih tinggi berbanding dengan pendahulunya. Dari segi peratusan, teras tunggal adalah 18 peratus lebih tinggi dan kira-kira 30 peratus lebih dalam berbilang teras berdasarkan skor Geekbench 6 yang disenaraikan bagi model Galaxy S23+ (ulasan) pada 1,866/4,947.

Walau bagaimanapun, jika anda membandingkannya dengan skor purata A16 Bionic iPhone 15 Pro Max sebanyak 2,500/6,300, Snapdragon 8 Gen 3 masih ketinggalan dalam prestasi teras tunggal manakala ia akan berada di hadapan sedikit dalam bahagian berbilang teras berbanding Apple. silikon.

Keputusan Geekbench Samsung Galaxy S24+ dengan cip Snapdragon 8 Gen 3

Keputusan Geekbench Samsung Galaxy S24+ dengan cip Snapdragon 8 Gen 3. / © Geekbench

Selain daripada hasil penanda aras, cip mudah alih perdana Qualcomm yang baharu menggunakan konfigurasi pemproses okta-teras. Teras CPU utama diketuai oleh Cortex-X4 dengan kelajuan jam 3.3 GHz. Selain itu, GPU dikatakan sebagai Adreno 750, walaupun prestasi grafiknya berbanding Adreno 740 masih tidak diketahui.

Begitu juga, tidak jelas sama ada Samsung akan terus menawarkan versi overclocked Snapdragon 8 Gen 3 pada julat Galaxy S24, yang serupa dengan Galaxy S23 dan Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dengan Snapdragon 8 Gen 2 tersuai.

Jika Samsung mengikut jadual keluarannya yang biasa, Galaxy S24 (Plus) dan Galaxy S24 Ultra boleh diumumkan pada Januari atau Februari 2024. Selain daripada chipset, pasangan Galaxy S24 vanila dijangka menampilkan paparan AMOLED yang dinaik taraf dan bateri yang lebih besar. varian Galaxy S24+.

Apakah pendapat anda tentang hasil penanda aras Snapdragon 8 Gen 3 ini? Adakah nombor ini penting untuk keputusan pembelian anda? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: Semakan Buku Nota
Sumber:
Geekbench