Snapdragon 8 Gen 3 Mungkin Mencapai Kelajuan Jam Maksimum Gila

75
Snapdragon 8 Gen 3 COre
© NextPit

Qualcomm mungkin menarik diri dalam membangunkan cipset Snapdragon 8 Gen 3 yang tidak diumumkan. Kebocoran baru menunjukkan bahawa cip perdana menggunakan konfigurasi lapan teras baharu bersama-sama teras utama Cortex-X4 yang membawa kelajuan jam mudah alih puncak yang belum pernah berlaku sebelum ini, yang mungkin juga menjelaskan tanda aras rekod tinggi yang bocor baru-baru ini.

Berdasarkan laporan laman web China, yang memetik Stesen Sembang Digital pengguna sebagai sumber, Qualcomm menggunakan reka bentuk kluster berbeza 1+5+2 untuk Snapdragon 8 Gen 3 dan bukannya konfigurasi 1+4+3 pendahulunya . Persediaan itu dikatakan terdiri daripada teras Cortex-X4 utama yang masing-masing ditambah dengan lima teras besar dan dua teras kecekapan.

  • Baca juga: Apakah pemproses mudah alih jarak pertengahan terbaik pada tahun 2023?

Kelajuan jam maksimum untuk Snapdragon 8 Gen 3

Selain fakta bahawa kini terdapat teras yang lebih berkuasa, Qualcomm telah meningkatkan kelajuan puncak teras utama kepada 3.7 GHz juga. Sebagai rujukan, Cortex-X3 pada Snapdragon 8 Gen 2 tersuai boleh mencecah sehingga 3.36 GHz manakala versi biasa cip dinilai pada 3.2 GHz.

Pada masa ini, hanya Samsung menggunakan Snapdragon 8 Gen 2 overclocked pada peranti keluarga Galaxy S23nya. Kebanyakan pengeluar Android lain bergantung pada penarafan lalai pemproses. Ia juga tidak jelas apakah kelajuan asas untuk silikon Qualcomm yang akan datang.

Samsung Galaxy S23 Pink dan S23 Plus Green

Samsung Galaxy S23 Pink dan S23 Plus dikuasakan oleh overclock Snapdragon 8 Gen 2. / © NextPit

Adakah GPU Snapdragon 8 Gen 3 akan menjadi lebih baik juga?

Selain daripada CPU, Snapdragon 8 Gen 3 akan dibina pada nod TSMC N4P baharu. Ia masih menggunakan proses 4 nm, tetapi ia diberitahu mempunyai kecekapan yang lebih baik berbanding SoC tahun lepas. Bagi grafik pula, GPU Adreno 750 dikhabarkan menawarkan prestasi 50 peratus lebih baik daripada Adreno 740.

Pembuat cip dijangka mengumumkan chipset generasi seterusnya lebih awal daripada jadual tahun lepas. Punca untuk ini mungkin disebabkan oleh Qualcomm menolak rancangannya untuk memperkenalkan varian “tambah” daripada Snapdragon 8 Gen 3.

Sementara itu, beritahu kami pendapat anda tentang Snapdragon 8 Gen 3. Adakah anda sanggup menunggunya sebelum menaik taraf telefon pintar anda yang seterusnya?

Melalui: GizChina
Sumber:
MyDrivers