Snapdragon 8 Gen 4 Galaxy S25 Mungkin Mengungguli A18 Apple

16
nextpit Paparan Samsung Galaxy S24
© nextpit

SoC Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm, yang menjanakan Galaxy S24 (ulasan) dan OnePlus 12 (ulasan), terutamanya dipuji kerana penambahbaikan yang ketara, terutamanya dengan keupayaan AI tambahannya. Kini, laporan mengenai SoC mudah alih perdana yang berjaya, Snapdragon 8 Gen 4, boleh memberikan penanda dari segi kuasa mentah.

Penanda aras Snapdragon 8 Gen 4 awal mendakwa mengatasi cip A18 Apple

Maklumat ini berdasarkan penanda aras terkini yang dikongsi oleh pengguna Weibo dengan rekod prestasi yang bercampur-campur, jadi ambil maklumat ini dengan secubit garam. Khabar angin mengatakan bahawa Snapdragon 8 Gen 4 menjaringkan 3,500 mata dalam penanda aras teras tunggal Geekbench, mengatasi SoC A18 iPhone 16 Pro akan datang yang dipercayai berlegar pada 3,200 mata dalam penanda aras yang sama.

Sumber itu menambah bahawa SoC Qualcomm yang tidak diumumkan juga akan mengalahkan silikon mudah alih Apple generasi akan datang dalam segmen berbilang teras dan GPU. Walau bagaimanapun, tiada dakwaan penanda aras mempunyai sokongan lanjut untuk menyokongnya.

Infografik memaparkan senarai ciri AI pada Snapdragon 8 Gen 3

Sorotan AI Snapdragon 8 Gen 3 / © Qualcomm

Sebagai perbandingan, Galaxy S24 Ultra (ulasan) yang dikuasakan oleh Snapdragon 8 Gen 3 untuk Galaxy menjaringkan kira-kira 2,250 mata dalam teras tunggal berdasarkan ujian kami manakala iPhone 15 Pro Max dengan A17 Pro menjana sekitar 2,930 mata. Sehubungan itu, kami boleh menyatakan bahawa Snapdragon 8 Gen 4 akan menawarkan rangsangan besar berbanding pendahulunya jika khabar angin terbaharu memegang sebarang air.

Snapdragon 8 Gen 4 mempunyai kelajuan jam yang gila

Menariknya, satu lagi kebocoran seolah-olah menambah berat kepada kemungkinan peningkatan prestasi yang besar dalam cipset ini, walaupun mungkin hanya apabila overclocking terlibat.

Menurut pengguna LitterTree66, Snapdragon 8 Gen 4 SoC kini sedang diuji untuk dijalankan dengan teras utama berkelajuan 4.3 GHz manakala teras sekunder terdiri daripada teras yang terhad kepada sekitar 3.8 GHz. Nilai tersebut agak tinggi jika dibandingkan dengan Snapdragon 8 Gen 3 yang mempunyai teras utamanya yang mencatatkan kelajuan 3.3 GHz.

Walau bagaimanapun, persediaan CPU dikatakan dibekalkan oleh 1.3V (volt), iaitu lebih daripada penarafan kuasa biasa yang diperlukan untuk menghidupkan set cip. Oleh itu, kelajuan dan prestasi jam pemproses sebenar masih boleh lebih rendah.

Walau apa pun, Snapdragon 8 Gen 4 disebut-sebut menawarkan peningkatan kelajuan yang menjanjikan, terima kasih kepada Qualcomm yang menggabungkan teras Oryon. Sistem-pada-cip juga akan menggunakan nod 3 nm TSCM, yang membolehkan pembuat cip untuk memasukkan lebih banyak transistor sambil meningkatkan kecekapan kuasa cip juga.

Qualcomm dijangka mengumumkan Snapdragon 8 Gen 4 pada bulan Oktober pada sidang kemuncak Qualcomm yang akan datang. Telefon pintar mewah pertama yang dikhabarkan untuk debut dengan chipset itu mungkin termasuk OnePlus 13 manakala Samsung bersedia untuk mengikutinya dengan Galaxy S25 dan Galaxy S25 Ultra pada 2025.

Adakah anda fikir Qualcomm akhirnya akan memberi peluang kepada Apple untuk mendapatkan wangnya? Mari kita bincangkan pendapat anda dalam ulasan.