Snapdragon 8 Gen 4 SoC Boleh Mengecas Permainan dalam Galaxy S25

7
nextpit REDMAGIC 9 Pro Gaming
© nextpit

SoC Snapdragon 8 Gen 4 Qualcomm telah disahkan akan diperkenalkan pada musim luruh ini dan dijangka menjana banyak telefon pintar Android mewah yang akan tiba pada penghujung tahun ini dan pada 2025, termasuk Samsung Galaxy S25. Berdasarkan pengumuman itu, spesifikasi cip utama terus muncul, dengan yang terbaru membayangkan seni bina baharu dan kelajuan jam yang lebih pantas untuk CPU dan GPU.

Reka letak CPU dan kelajuan jam Snapdragon 8 Gen 4

Menurut perincian yang dikumpul daripada pelapor Weibo (melalui Quadrans Muralis pada X), cipset yang akan datang akan dihasilkan menggunakan proses 3 nm yang dinaik taraf dan akan menggunakan seni bina CPU 2+6. Pada asasnya, susun atur bermakna ia akan terdiri daripada dua teras utama dan enam teras kecekapan, yang merupakan lelaran ketara daripada Snapdragon 8 Gen 3 SoC dengan 1+5+2.

Ia juga diperincikan bahawa teras utama mempunyai kelajuan jam maksimum 4.2 GHz. Walau bagaimanapun, pakar cepat mengenal pasti ini sebagai tahap teori dan kelajuan sebenar hanya akan berlegar antara 3.5 hingga 4 GHz. Walau bagaimanapun, itu masih cukup mengagumkan memandangkan bagaimana SoC perdana tahun lepas mempunyai teras utama tunggal yang maksima pada 3.4 GHz.

Snapdragon 8 Gen 4 lwn. Snapdragon 8 Gen 3

Cip CPU GPU
Snapdragon 8 Gen 4 4.2 GHz (utama) dan 2.8 GHz (kecekapan) dalam reka letak 2+6 Adreno 830 pada 965 MHz
Snapdragon 8 Gen 3 3.4 GHz (prima) dan (sehingga kecekapan 3.2 GHz) dalam reka letak 1+5+2 Adreno 750 pada 770 MHz

Prestasi CPU yang dipertingkatkan disokong oleh skor penanda aras yang bocor bagi cipset yang akan datang. Seperti yang dikongsi oleh Stesen Sembang Digital pembocor yang prolifik dan boleh dipercayai, cip Snapdragon 8 Gen 4 didapati menjana 2,700/10,000 mata untuk ujian teras tunggal dan berbilang teras di Geekbench, dengan bahagian terakhir memberikan lonjakan besar daripada pendahulu pada 2,250/7,100 mata.

Kelajuan jam GPU Snapdragon 8 Gen 4

Sementara itu, pada bahagian hadapan grafik, cip tersebut dikatakan menampilkan GPU Adreno 830 baharu yang mempunyai kelajuan jam puncak 965 MHz. Ini juga merupakan keuntungan yang besar daripada Adreno 750 yang mempunyai purata 770 MHz, walaupun jenama seperti Samsung boleh meningkatkan unit dengan bonjolan kelajuan yang besar.

Akaun yang sama baru-baru ini berkongsi cara GPU Adreno 830 akan menyokong menjalankan Genshin Impact pada resolusi 1080p secara asli. Permainan ini diketahui memerlukan grafik dengan resolusi dihadkan pada 720p dalam kebanyakan telefon pintar premium dan permainan.

Tambahan pula, cip itu dipercayai akan rasmi pada 1 Oktober manakala gelombang pertama telefon pintar yang dilengkapi dengan silikon itu juga akan diumumkan pada bulan yang sama. Ia telah membuat spekulasi bahawa siri Xiaomi 15 adalah antara telefon bimbit dengan OnePlus 13 untuk mengikutinya.

Apakah pendapat anda tentang penambahbaikan yang menjanjikan ini dalam Snapdragon 8 Gen 4 SoC? Adakah telefon pintar anda yang seterusnya akan dipasang dengan chipset tersebut? Biar kami mendengar rancangan anda.