SoC Dimensity 9200 Baharu menjanjikan perlawanan yang baik terhadap Snapdragon 8 Gen 2

112
Chipset MediaTek Dimensity 9200
© MediaTek

Hari ini, MediaTek mengumumkan cipset mudah alih Dimensity 9200 dengan peningkatan ketara dalam kelajuan pemprosesan dan prestasi grafik. Ia adalah SoC perdana baharu daripada firma Taiwan yang bertujuan untuk memperkasakan telefon pintar Android mewah dan premium akan datang yang sepatutnya bermula pada penghujung tahun 2022.

TL;DR

  • Cip MediaTek Dimensity 9200 diperkenalkan dengan pemproses dan grafik baharu yang lebih cekap tetapi lebih pantas.
  • SoC adalah yang pertama tiba dengan sambungan Wi-Fi 7.
  • Dimensity 9200 dijangka boleh didapati pada telefon pintar hujung tahun ini.

Dimensity 9200 MediaTek menggunakan seni bina ARMv9 Gen 2 pada proses 4nm. CPU ini terdiri daripada teras Cortex-X3 utama bersama tiga teras Cortex-A715 dan empat Cortex-A510. MediaTek berkata pemproses 8-teras adalah sehingga 12 peratus lebih pantas daripada Dimensity 9000 sambil menggunakan kuasa 25 peratus kurang.

Dari segi grafik, Dimensity 9200 ialah SoC dalaman pertama yang menampilkan pengesanan sinar perkakasan melalui GPU Arm Immortalis-G715. MediaTek menggembar-gemburkan bahawa komponen grafik baharu itu boleh memberikan peningkatan prestasi sebanyak 32 peratus tetapi dengan penggunaan kuasa yang dikurangkan sehingga 41 peratus.

MediaTek Dimensity 9200

Ciri-ciri MediaTek Dimensity 9200 system-on-chip / © MediaTek

Dimensity 9200 ketersambungan dan keupayaan pengimejan

Di luar teras dan kecekapan, MediaTek Dimensity 9200 juga merupakan set cip pertama yang menyampaikan sambungan Wi-Fi 7 walaupun teknologi itu tidak tersedia pada perkakasan pengguna pada masa ini. Versi ini secara teorinya empat kali lebih pantas daripada Wi-Fi 6 atau kira-kira kadar maksimum 6.5Gbps pada peranti mudah alih.

Berkenaan dengan kemajuan lain, MediaTek memperkenalkan Imagiq 890 ISP yang menambah keserasian dengan penderia RGB dalam telefon kamera. Selain itu, sokongan untuk storan UFS 4.0 yang lebih pantas, HD+ Penuh dengan paparan 240Hz dan memori LPDDR5X turut ditambah. Akhir sekali, cipset akan menyokong kedua-dua jalur sub-6Ghz dan mmWave 5G.

Telefon pintar berkuasa Dimensity 9200 Pertama

Dijangkakan bahawa telefon pintar pertama yang dilengkapi Dimensity 9200 akan tersedia sebelum akhir tahun ini. Mungkin, kita boleh melihatnya terlebih dahulu daripada OEM Cina seperti Xiaomi dan Oppo. Pada masa yang sama, Qualcomm dijadualkan mengumumkan Snapdragon 8 Gen 2 bulan ini. Walau bagaimanapun, kami masih belum mengetahui apa yang boleh ditawarkan di atas meja.

Sumber:
MediaTek