Solix F3800 oleh Anker: Stesen Janakuasa Menyokong Kedua-dua Sistem AC 120 dan 220 volt

35
Pengecasan EV stesen janakuasa mudah alih Anker Solix F3800
© Anker

Berikutan penampilan sulung penjenamaan Solix baharu Anker, syarikat itu telah mengumumkan bahawa ia bersedia untuk memperkenalkan stesen janakuasa Solix F3800 dan ESS rumah Solix X1 (sistem storan tenaga) di AS. Mereka bersedia untuk mempamerkan produk penyelesaian tenaga Solix mereka terlebih dahulu di konvensyen RE+ yang diadakan di Las Vegas, yang bermula hari ini.

Anker’s Solix F3800 ialah stesen janakuasa mudah alih berkapasiti tinggi yang akan ditawarkan bersama-sama dengan kiub sandaran berjenama PowerHouse sedia ada dan penjana suria di Amerika Syarikat. Solix X1, bagaimanapun, adalah sistem penyimpanan tenaga pertama Anker yang dijadualkan untuk dikeluarkan di AS. Harga dan ketersediaan kedua-duanya akan diberikan pada acara hari ini.

Stesen janakuasa mudah alih Solix F3800 Anker

Seperti namanya, Solix F3800 mempunyai kapasiti bateri 3840 Wh yang lebih besar daripada kebanyakan penyertaan daripada syarikat itu. Selain itu, ia boleh dikembangkan dengan sehingga enam modul untuk kapasiti gabungan 26800 Wh. Lebih penting lagi, unit boleh disambungkan ke Panel Kuasa Rumah Anker untuk persediaan UPS terus ke grid rumah anda.

Selain itu, Solix F3800 mendapat output kuasa yang lebih tinggi pada kemuncak 6000 watt, yang cukup untuk memberi tenaga kepada peralatan tugas berat seperti mesin basuh dan penghawa dingin. Dan tidak seperti kebanyakan stesen janakuasa, ia menjalankan kedua-dua sistem AC 120 dan 220 volt. Tambahan pula, ia didatangkan terbina dalam dengan port NEMA 14-50 untuk menyokong pengecasan terus kenderaan elektrik yang diterjemahkan kepada jarak 20 km dalam kes kecemasan.

Apabila ia melibatkan antara muka lain, Solix F3800 mempunyai 6 soket AC pada 120 V yang dipasangkan dengan alur keluar AC tunggal berkadar pada 240 V. Terdapat berbilang port USB-A dan USB-C yang berkeupayaan 100 watt juga. Anda juga boleh mencari keluaran rokok manakala stesen boleh dicas menggunakan penyesuai AC atau panel solar penyambung dengan rating maksimum 2400 watt.

Anker Solix X1

Anker’s Solix X1 ialah sistem storan tenaga modular. / © Anker

Solix X1 ESS utama Anker

Solix X1 ialah ESS pintar dan modular yang mempunyai reka bentuk tipis dan binaan IP65 lasak. Ia boleh disediakan untuk sehingga 6 pek bateri LFP dalam setiap sistem dan boleh dimaksimumkan pada 30 kWj. Pada masa yang sama, ia boleh dikembangkan kepada berbilang sistem juga untuk sehingga 6 sambungan selari, dengan jumlah bateri mencapai kapasiti 180 kWj dan 200 ampere beban.

Lebih daripada penggunaan sistem storan tenaga biasa, Solix X1 terutamanya dipasangkan dengan penyongsang mikro Anker untuk mengecasnya dengan panel solar di atas penjana berkuasa AC dan gas. ESS kemudiannya boleh menyokong kuasa seluruh rumah anda pada waktu malam atau semasa gangguan melalui mod penggunaan sendiri atau sandaran. Selain itu, ia berfungsi dengan pengecasan EV menggunakan model V1-40-US untuk penyesuai NEMA 6-50P dan 14-50P dan untuk output pengecasan maksimum 9.6 kW.

Anker Solix X1

Penjanaan kuasa, storan dan penghantaran pada Anker Solix X1 ESS boleh diuruskan melalui aplikasi dalam mudah alih atau komputer riba. / © Anker

Pengguna juga boleh mengurus penjanaan kuasa, storan dan penghantaran melalui apl, terima kasih kepada pengawal sandaran pintar yang turut disertakan dengan Wi-Fi, Ethernet dan Bluetooth. Terdapat sambungan selular 4G pilihan melalui dongle juga.