Sony Xperia 1 VI Mungkin Lebih Pendek Tetapi Lebih Lebar Daripada Mark V

20
Kajian Sony Xperia 1 Mark V NextPit 01
© nextpit

Telefon pintar Xperia Sony terkenal dengan bentuknya yang panjang dan sempit yang disebabkan terutamanya oleh jenis paparan yang digunakan oleh syarikat. Tetapi menurut laporan, jenama Jepun akan menerima kembali profil yang lebih standard dengan paparan yang lebih luas bermula dengan Xperia 1 VI atau Mark 6 perdana mereka.

  • Jangan ketinggalan: Telefon kamera terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2024

Sony Xperia 1 VI dimensi baharu yang lebih pendek

Di Weibo China, pembocor dan peminat Sony Zack Bucks (melalui NotebookCheck) mula-mula memperincikan bahawa Sony merancang untuk menggunakan paparan dengan nisbah 19.5:9 dalam Xperia 1 VI, mengetepikan nisbah tidak konvensional 21:9 daripada Xperia 1 VI (ulasan) . Akibatnya, dimensi keseluruhan peranti menjadi lebih pendek tetapi lebih luas. Di samping itu, ia berkata resolusi 4K panel akan diturunkan kepada 2K+ dalam saiz skrin 6.5 inci yang sama.

Dalam catatan terkini akaun yang sama, ia telah berkongsi tentang dimensi sebenar telefon bimbit yang dilabelkan sebagai “Xperia XX”, dengan dua aksara itu mungkin menandakan Mark VI sebagai konvensyen penamaan seterusnya. Oleh itu, peranti ini diukur pada 162 × 74.4 × 8.45 mm, yang mengesahkan ia lebih pendek, lebih lebar dan lebih tebal daripada Sony Xperia 1 V pada 165 × 71 × 8.3 mm.

Sony Xperia 1 VI Mark 6

Profil Sony Xperia 1 VI yang didakwa baharu lebih pendek dan lebih luas / © Weibo/u/ZackBucks

Ini juga meletakkan Xperia VI setanding dengan saiz seperti Samsung Galaxy S24+ (ulasan) atau OnePlus 12 (ulasan), walaupun terdapat perbezaan kecil dalam ketebalan antara telefon ini.

Reka bentuk dan spesifikasi utama Sony Xperia 1 VI

Walaupun bentuk baru, walaupun, ia disebut-sebut bahawa Xperia VI akan mengekalkan banyak bahasa reka bentuk yang biasa digunakan oleh pendahulunya. Ini bermakna bahagian belakang akan mempunyai susunan kamera menegak yang terletak di pulau elips. Ia tidak disebut sama ada Sony akan menggunakan bezel atas dan bawah yang tebal atau jika ia akan bertukar kepada panel lubang tebuk dengan bezel seragam.

Berkenaan dengan spesifikasi utama yang lain, Xperia VI harus dikuasakan oleh Snapdragon 8 Gen 3 SoC manakala ia boleh menggunakan tiga kamera belakang 48 MP yang dipasangkan dengan sistem foto digital anti-palsu. Seperti biasa, peranti harus menyimpan bicu audio 3.5 mm bersama kunci pengatup kamera khusus, yang nampaknya disalin oleh Apple dalam iPhone 16.

Sony dijangka akan mengumumkan Xperia VI dalam beberapa bulan akan datang, dengan Mei sebagai tetingkap pelancaran paling awal, menjadikannya beberapa bulan lebih awal daripada pelancaran Xperia V tahun lepas.

Adakah anda fikir Sony berada di landasan yang betul dengan cara Xperia VI terbentuk? Apa lagi yang anda ingin lihat daripada perdana yang akan datang? Biar kami mendengar pendapat anda.