Sony Xperia 1 VI Renders Menunjukkan Ia Tidak Akan Mendapat Peningkatan Reka Bentuk Dramatik

21
Kajian Sony Xperia 1 Mark V NextPit 01
© nextpit

Sony Xperia 1 VI telah dibocorkan baru-baru ini, dengan laporan yang banyak menunjukkan ia akan meninggalkan faktor bentuk yang lebih panjang dan menggunakan bentuk telefon pintar yang lebih konvensional. Mengenai bagaimana ini akan mengakibatkan kehidupan sebenar masih belum dapat dilihat. Walau bagaimanapun, pemaparan pihak ketiga peranti dengan perubahan yang dinyatakan telah muncul, memberikan kami pandangan yang lebih dekat tentang bagaimana ia boleh kelihatan.

  • Jangan ketinggalan: Telefon kamera terbaik pada tahun 2024 berbanding

Adakah ini rupa sebenar Sony Xperia 1 VI?

Seperti yang dilihat dalam imej yang dijana komputer yang dikongsi oleh Android Headlines, Xperia 1 VI ditunjukkan hampir tidak dapat dilihat oleh Xperia 1 V atau Mark 5 (semakan). Tetapi apabila diperiksa lebih dekat, peranti ini lebih pendek dan lebih lebar dalam nisbah 19.5:9 baharunya, datang daripada 21:9 daripada pendahulunya. Selain itu, faktor bentuk gempal juga memberi penekanan kepada modul tiga kamera yang disusun di pulau menegak.

Paparan Sony Xperia 1 VI menunjukkan faktor bentuk baharu

Paparan Xperia 1 VI Sony menunjukkan faktor bentuk baharu dalam nisbah 19.5:9. / © Android Headlines

Xperia 1 VI Sony masih digambarkan dengan bezel atas dan bawah yang lebih tebal dan bukannya mempunyai potongan lubang tebuk biasa untuk menempatkan kamera swafoto yang serupa pada perdana premium lain seperti Galaxy S24 Ultra (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan). Walau bagaimanapun, bezel sisi kelihatan lebih nipis dan sederhana, yang memberikan sentuhan yang lebih moden pada peranti.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI ditunjukkan untuk membawa butang pengatup biasa dan bicu audio 3.5 mm. / © Android Headlines

Di bahagian tepi, kita juga boleh melihat butang biasa, termasuk kekunci pengatup, pengayun kelantangan dan kekunci kuasa dengan pengimbas cap jari bersepadu di sebelah kanan. Manakala bahagian atas menempatkan port audio analog 3.5 mm dan bahagian bawah dengan USB-C dan akses kepada dulang SIM.

Outlet itu berkongsi dimensi telefon bimbit yang dikatakan, yang memberi berat kepada laporan awal bentuk yang lebih pendek. Ia disenaraikan bahawa Xperia 1 VI diukur pada 161.9 × 74.5 × 8.4 mm, berbanding Xperia 1 V pada 165 × 71 × 8.3 mm.

Tiada peningkatan yang menarik dalam kamera

Untuk naik taraf dan perubahan lain, kami masih boleh berdasarkan kebocoran sebelumnya. Pada asasnya, ia menggambarkan Xperia 1 VI untuk mengekalkan modul tiga kamera yang sama di bahagian belakang dari tahun lepas serta mempunyai panel OLED 6.5 inci dengan resolusi 2.5K, penurunan taraf yang besar daripada resolusi 4K Xperia 1 V. .

Walau bagaimanapun, kami boleh menjangkakan Xperia 1 VI mendapat SoC Snapdragon 8 Gen 3 yang berkuasa dan lebih berkebolehan yang juga sepatutnya membantu mengoptimumkan pemprosesan kamera untuk imej yang lebih baik. Begitu juga, dikhabarkan sistem foto anti-palsu baharu akan muncul, dan mungkin ia juga mungkin menambah set ciri AI generatif.

Apa lagi yang anda ingin lihat daripada Xperia 1 VI? Adakah anda fikir Sony telah membuat peningkatan yang kurang menarik pada telefon pintarnya? Mari bincangkan pendapat anda dalam komen.