SOS kecemasan melalui satelit kini tersedia untuk pengguna iPhone di AS

91
Ketersambungan Satelit Apple melalui SOS Kecemasan untuk ketersediaan tarikh pelancaran iPhone 14
© Apple / Petikan Skrin: NextPit

Apple telah mengumumkan bahawa SOS Kecemasan melalui ciri satelit untuk iPhone 14 akhirnya tersedia di Amerika Syarikat dan Kanada mulai hari ini. Perkhidmatan ini dirancang untuk dilancarkan di wilayah lain termasuk Jerman, Perancis, UK, dan Ireland pada Disember akan datang.

Ciri menyelamatkan nyawa mula diperkenalkan dengan iPhone 14 (Plus) dan 14 Pro (Max) beberapa bulan lalu. Ia bergantung pada satelit yang mengorbit dalam menyediakan sambungan kepada pengguna yang berada jauh atau tanpa akses kepada Wi-Fi atau liputan selular. Hanya hari ini pengguna di kedua-dua negara boleh memanfaatkan alat ini eksklusif untuk empat model iPhone pada mulanya.

  • Baca juga: Cara menggunakan panggilan SOS kecemasan pada iPhone

Bagaimanakah SOS Kecemasan melalui satelit berfungsi pada iPhone 14

Ciri ini dibentangkan apabila iPhone yang disokong tidak mempunyai akses kepada rangkaian selular atau Wi-Fi. Yang penting, pengguna digesa dengan teks kecemasan melalui butang satelit pada skrin panggilan. Setelah dimulakan, mereka perlu mengikut arahan tentang cara menyambung ke satelit terlebih dahulu sebelum beralih kepada set soal selidik yang perlu dijawab.

Apple berkata soalan-soalan ini penting dan dihasilkan melalui bantuan pakar dalam memperkemas proses apabila mengambil insiden kecemasan. Ini termasuk butiran seperti lokasi, ketinggian dan juga status bateri iPhone anda yang dihantar kepada penghantar. Jika pengguna tidak dapat menghubungi penghantar, Apple telah meletakkan pusat geganti untuk menilai laporan ini sambil membantu pengguna.

SOS kecemasan Apple melalui sambungan satelit pada iPhone 14

SOS kecemasan melalui satelit pada iPhone 14 / © Apple

Selain daripada fungsi SOS, pengguna juga boleh berkongsi lokasi mereka dengan kenalan pilihan mereka seperti keluarga dan rakan. Mereka boleh mengakses ini melalui apl Cari Saya dalam bahagian profil Saya. Apple berkata SOS Kecemasan melalui satelit boleh beroperasi seiring dengan ciri Pengesanan Ranap yang tersedia pada Apple Siri 8 dan jam tangan pintar Watch Ultra.

Selain daripada keperluan perkakasan, iPhone yang serasi harus berjalan pada iOS 16.1 terbaharu atau lebih baharu.