Spotify untuk Membayar Balik Pelanggan Yang Membeli Car Thing

11
Spotify
© FellowNeko / Shutterstock.com

Spotify ialah perkhidmatan penstriman muzik paling popular di dunia. Walau bagaimanapun, beberapa hari yang lalu, syarikat itu mengecewakan kereta epal dan menyebabkan kekecohan di kalangan pelanggan mereka yang menuntut bayaran balik $90 mereka selepas syarikat itu mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan peranti penstriman Car Thing dalam kereta. Syukurlah, nampaknya Spotify telah mengubah pendiriannya dan akan mengeluarkan bayaran balik sebanyak $90 untuk mereka yang terjejas.

Setelah wujud selama tiga tahun lebih kurang, peranti penstriman dalam kereta akan berakhir sebagai pemberat kertas atau sisa elektronik yang mahal pada akhir tahun ini. Saman telah difailkan, menuduh penyedia penstriman muzik mengelirukan pelanggan. Ini adalah sebab yang paling mungkin mengapa Spotify telah bertindak balas dengan sewajarnya.

Spotify membalas kritikan

Car Thing ialah usaha Spotify untuk memudahkan pengalaman mendengar muzik dalam mana-mana kenderaan. Walau bagaimanapun, kurang daripada tiga tahun penuh selepas peranti itu memasuki pasaran, penghujungnya diumumkan. Spotify menyebut permintaan yang rendah untuk peranti itu sebagai sebab utama penamatannya, di mana 9 Disember 2024, adalah hari terakhir peranti itu akan disokong. Tidak perlu dikatakan, ramai pengguna tidak berpuas hati apabila mendengar berita itu.

  • Baca juga: Apl penstriman muzik terbaik untuk telefon pintar anda

Sejak beberapa hari lalu, Spotify menerima banyak aduan melalui rangkaian sosial atau terus melalui perkhidmatan pelanggan mengenai perkara itu. Sesetengah pengguna mendakwa wakil khidmat pelanggan Spotify menawarkan mereka beberapa bulan akses premium percuma sebagai pertukaran. Menurut saluran berita itu Engadget, pelanggan lain dimaklumkan bahawa tiada bayaran balik akan datang. Syukurlah, penyedia perkhidmatan penstriman muzik mengubah haluannya.

Hooray! Pelanggan yang terjejas akan menerima bayaran balik

Menurut media AS, Spotify menjelaskan bahawa mereka telah mula menawarkan bayaran balik untuk Car Thing yang akan dihentikan tidak lama lagi. Mereka yang mempunyai resit pembelian harus menghubungi perkhidmatan pelanggan dan menerima bayaran balik mereka untuk peranti penstriman kenderaan, kata mereka. Mungkin tuntutan mahkamah di AS juga mendorong penyedia perkhidmatan penstriman muzik untuk mengambil langkah ini.

  • Tingkatkan pengalaman Spotify anda: Tetapan penyamaan Spotify terbaik

The Car Thing daripada Spotify hanyalah satu contoh peranti yang dahulunya mahal dan secara teknikalnya sempurna tetapi akan dihentikan. Satu lagi contoh ini ialah Logitech menutup Squeezeboxnya. Peranti itu juga kehilangan semua fungsi penstriman muzik dan juga diturunkan kepada sisa elektronik. Sekurang-kurangnya anda masih mempunyai apl Spotify biasa dan memanfaatkannya sepenuhnya dengan petua dan helah Spotify yang terbaik.

Adakah anda salah seorang pelanggan yang terjejas? Berdasarkan pengalaman anda, adakah anda akan meneruskan langganan Spotify anda atau mencari di tempat lain?