SSH vs. VPN: Mana yang Lebih Baik untuk Privasi dan Keselamatan?

49

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) dan Secure Shells (SSH) ialah teknologi rangkaian popular yang digunakan untuk memastikan privasi dan keselamatan pengguna dalam talian. Tetapi walaupun kedua-duanya berkongsi tujuan yang sama, mereka mempunyai fungsi yang berbeza. Dalam siaran ini, kami akan memberikan anda kebaikan dan keburukan setiap teknologi untuk membantu anda memilih penyelesaian keselamatan data yang lebih sesuai dan kos efektif untuk rangkaian rumah atau pejabat anda.

SSH vs. VPN: Mana yang Lebih Baik untuk Privasi dan Keselamatan?

Apakah SSH?

SSH atau shell selamat digunakan untuk menjamin komunikasi peranti anda di tempat kerja dan di rumah dengan menggunakan protokol kriptografi sedemikian untuk memautkan aplikasi yang menyokong SSH ke pelayan SSH. Ia menggunakan terowong yang disulitkan melalui protokol SSH supaya trafik yang tidak disulitkan boleh dipindahkan dan melindungi data.

Tiga faktor mencirikan SSH: keupayaan penyulitan, pengesahan kata laluan, dan pengesahan kunci awam. Ini menjadikan klien SSH berfungsi sebagai proksi SOCKS supaya paket data dialihkan dari pelayan ke klien. Anda akan mempunyai alamat IP proksi sebelum data anda sampai kepada penerimanya.

Apakah VPN?

VPN atau rangkaian peribadi maya ialah satu bentuk teknologi yang menyulitkan trafik data anda dan mengarahkan paket data dengan selamat melalui pelayan jauh. Dengan cara ini, alamat IP anda bertopeng, sekali gus memastikan kerahasiaan dalam talian anda, privasi dalam talian dan keselamatan sambil mengekalkan pihak yang tidak dibenarkan daripada memintas trafik anda dan menggunakan maklumat peribadi anda untuk tujuan jahat.

Apakah perbezaan antara SSH dan VPN?

Perbezaan utama antara SSH dan VPN terletak pada apa yang disulitkan. Dalam VPN, paket data disulitkan dan dihantar ke protokol rangkaian baharu supaya ia tidak boleh dipintas oleh penggodam berniat jahat dan juga oleh ISP anda. Dalam SSH, paket data juga dihantar dengan selamat dengan melalui terowong persendirian yang disulitkan tetapi ia tidak disulitkan kerana rangkaian yang mereka lalui sudah ada.

Di samping itu, menyediakan SSH boleh menjadi rumit dan biasanya dicapai oleh mereka yang celik teknologi. Dengan VPN, aplikasi digunakan supaya tiada proses persediaan yang rumit perlu dibuat.

Akhir sekali, SSH berfungsi berdasarkan setiap aplikasi kerana ia berfungsi sebagai rangkaian yang berasingan. VPN, sebaliknya, menyulitkan semua maklumat yang melalui terowong. Ambil perhatian bahawa anda juga boleh memanfaatkan ciri terowong berpecah VPN untuk memperuntukkan hanya sebahagian lebar jalur anda kepada apl tertentu. Melakukannya boleh membantu anda memilih tapak web yang boleh berjalan melalui terowong VPN sambil meninggalkan yang lain kepada sambungan biasa anda.

Apakah kelebihan dan kekurangan menggunakan SSH?

Kelebihan:

 • Menyulitkan data untuk melindungi anda daripada serangan berniat jahat
 • Menggunakan protokol piawai
 • Menyokong kawalan pelayan jauh
 • Menghalang pemalsuan alamat IP dengan menyembunyikan alamat IP anda
 • Baik untuk pengguna yang tidak mahu menyulitkan semua trafik
 • Lebih murah daripada VPN

Kelemahan:

 • Kompleks untuk disediakan untuk pengguna yang tidak mahir teknologi
 • Tidak menyulitkan semua trafik data jadi ia mengambil masa dan usaha untuk melakukannya pada setiap apl
 • Tidak dapat memastikan pencegahan kebocoran DNS

Apakah kelebihan dan kekurangan menggunakan VPN?

Kelebihan:

 • Menyulitkan semua trafik secara automatik (kecuali apabila pengguna mendayakan terowong berpecah)
 • Menawarkan banyak pilihan pelayan yang boleh anda sambungkan
 • Menawarkan apl yang mudah disediakan supaya mereka yang bukan mahir teknologi boleh menggunakannya

Kelemahan:

 • VPN percuma sangat berisiko untuk digunakan dan boleh menjejaskan maklumat peribadi anda
 • Datang dengan bayaran

Sekiranya saya menggunakan SSH atau VPN?

Walaupun kedua-dua teknologi menyediakan terowong yang selamat, VPN menggunakan penyulitan yang kuat dan algoritma pencincangan untuk menyulitkan semua trafik internet anda dengan lebih baik. Lebih baik lagi, VPN menawarkan apl khusus supaya sesiapa sahaja boleh menggunakannya dengan mudah dan menghubungkan mereka dengan segera.

Ingat bahawa anda tidak seharusnya hanya mempercayai mana-mana perkhidmatan VPN berbayar. Ia perlu memenuhi keperluan berikut:

 1. Penggunaan penyulitan AES-256 boleh memberi jaminan kepada anda bahawa keselamatan anda boleh menahan serangan kekerasan.
 2. Tiada dasar log dan tidak akan membahayakan reputasi mereka dengan menjual maklumat anda kepada syarikat data lain.
 3. Sambungan pantas dan stabil dengan penurunan kelajuan yang sangat minimum.
 4. Bebas daripada iklan yang menjengkelkan dan mesej pop timbul yang berkemungkinan akan mengubah hala anda ke tapak berniat jahat.
 5. Penyulitan hujung-ke-hujung yang selamat menjamin bahawa data dalam transit dilindungi dan tidak diubah daripada satu get laluan VPN kepada yang lain.
 6. Tidak terlibat dalam pendikitan data. Apabila aktiviti dalam talian anda memerlukan lebar jalur yang banyak, ISP anda boleh mendikitkannya untuk mengurangkan kelajuan anda dengan sengaja. VPN anda harus menutup data anda dengan berkesan melalui kaedah terowong yang menghantar maklumat daripada peranti anda ke peranti lain (seperti pelayan) supaya ISP anda tidak dapat mengesan sebarang aktiviti dalam talian anda.
 7. Jangan sekali-kali membocorkan sebarang maklumat penggunanya—walaupun kepada kerajaan.
 8. Lebih banyak pelayan tersedia untuk mengelakkan pelayan sesak, terutamanya apabila mengakses perkhidmatan sekatan geo.

Apakah VPN terbaik dari segi keselamatan dan ciri lanjutan?

ExpressVPN ialah pemimpin yang konsisten dalam hal keselamatan berbanding VPN lain. Ia berdasarkan Kepulauan Virgin British di mana ia adalah melanggar undang-undang untuk menjalankan sebarang bentuk pengekalan data. Oleh itu, ExpressVPN menjamin pelanggannya bahawa syarikat itu tidak menyimpan rekod aktiviti pengguna atau log sambungan dalam apa jua cara. Ramai penganalisis dan penyemak produk juga bersetuju bahawa ExpressVPN tidak dapat ditandingi dalam hal privasi dan langkah keselamatannya yang kukuh, kehadiran pelayan global dan keupayaan terowong berpecah yang sangat baik.

Bersedia untuk menggunakan VPN berbayar? Cuba ExpressVPN!

Jika anda mahukan VPN yang menawarkan ciri keselamatan teguh dan geo-spoofing yang boleh anda percayai, mula menjadikan setiap pengalaman penyemakan imbas selamat dan kukuh dengan memilih anda ExpressVPN merancang hari ini. Nikmati internet dengan privasi dan keselamatan!