Starlink Mini Ditetapkan untuk Mengubah Landskap Internet Satelit

13
starlink mini
© FellowNeko / shutterstock.com

Elon Musk, ketua penyedia internet satelit Starlink (serta jenius teknologi serba boleh), baru-baru ini mengumumkan produk baharu yang didakwanya akan merevolusikan pasaran. Dijadualkan untuk pelancaran musim panas, usaha terbaru Musk akan menjadikan akses internet lebih mudah diakses oleh semua orang.

Musk mengesahkan di X (dahulunya Twitter) bahawa Starlink akan mengeluarkan antena satelit yang jauh lebih kecil dan mampu milik. Selain daripada lebih kecil dan ringan, Starlink Mini juga akan berharga separuh daripada hidangan satelit Starlink biasa.

  • Lebih lanjut mengenai sambungan satelit: Iridium Mengumumkan Kesambungan Satelit Berasaskan Piawaian

Apa lagi yang ada? Anda tidak memerlukan sebarang perkakasan tambahan terima kasih kepada Wi-Fi bersepadu. Ini adalah berita baik untuk mereka yang menggunakan Starlink semasa bergerak, termasuk semasa berkhemah atau untuk perjalanan mendaki yang lebih lama, kerana internet satelit kini benar-benar ada di mana-mana.

Starlink Mini boleh dimuatkan dalam beg galas

Pada masa ini, Starlink menawarkan terminal yang dipasarkan untuk kegunaan rumah dan semasa bergerak. Piring satelit semasa berharga $299 dan berukuran 59.4 × 4 × 38 sentimeter, menjadikannya terlalu besar untuk dimuatkan dalam beg galas. Walau bagaimanapun, ini boleh dilakukan dengan Starlink Mini baharu. Menurut pensijilan FCC, terminal baharu hanya berukuran 28.9 × 24.8 sentimeter.

Ia mempunyai pendirian boleh lipat dan modem Wi-Fi 6 bersepadu, menghapuskan keperluan untuk pendirian tambahan atau modem luaran. Tiada maklumat tersedia mengenai berat atau penggunaan kuasa lagi. Memandangkan bagaimana penggunaan kuasa telah menjadi isu berulang dengan sistem satelit kerana ia agak lapar kuasa, ini mengehadkan kegunaannya untuk aplikasi mudah alih.

  • Baca juga: SpaceX dan T-Mobile untuk melancarkan internet satelit terus untuk telefon

Pelancaran terminal baharu itu dijangka pada musim panas ini, tetapi masih belum jelas wilayah mana yang akan menikmati akses terus. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk menyelesaikan Starlink Mini, anda perlu membuat beberapa kompromi. Keputusan ujian kelajuan awal yang dikongsi oleh Elon Musk menunjukkan Starlink Mini mempunyai kelajuan muat turun sehingga 100 Mbps, kelajuan muat naik sekitar 11.5 Mbps dan kependaman 23 milisaat.

Ini jauh lebih rendah daripada kemampuan perkhidmatan internet. Walau bagaimanapun, ia sepatutnya mencukupi untuk kegunaan mudah alih. Semasa anda keluar berkhemah dan menatal, mengapa tidak berkawan dengan perkhemahan berdekatan dengan berkongsi sambungan satelit anda dengan mereka? Lagipun, ia mengambil masa kurang daripada lima minit untuk menyediakan sambungan Starlink Mini.

Kit Mini Starlink akan dijual pada harga $599, dan anda boleh memilih untuk menggabungkan perkhidmatan Mini Roam dengan pelan perkhidmatan Kediaman sedia ada mereka dengan membelanjakan $30 setiap bulan.

Apakah pendapat anda tentang Starlink Mini? Adakah mempunyai sambungan satelit begitu penting untuk anda semasa anda bercuti? Sila beritahu kami dalam ulasan.