Starlink SpaceX mungkin mendayakan internet satelit ke iPhone dan Android

97
NextPit Apple iPhone 13 takuk
© NextPit

Minggu ini, Starlink SpaceX telah memfailkan permohonan kepada FCC untuk mendapatkan kelulusan untuk mengendalikan spektrum yang berpotensi digunakan terutamanya untuk perkhidmatan satelit mudah alih. Syarikat itu berhasrat untuk memberi perkhidmatan bukan sahaja kepada pertubuhan dan rumah, tetapi juga terus kepada pengguna mudah alih di kawasan terpencil tidak lama lagi. Ia merancang untuk mencapai matlamat ini dengan menaik taraf buruj satelit semasa dan memperkenalkan perkakasan baharu yang akan bertindak sebagai titik panas di bawah.

TL;DR

  • Starlink mahu menggunakan spektrum 2GHz untuk internet satelit mudah alih mereka.
  • Penggunaan kekerapan sedemikian akan membolehkan mereka memberi perkhidmatan kepada pengguna mudah alih di lapangan.
  • Starlink akan menggunakan teknologi nanosatelit Swarm.

Pemfailan Starlink bermakna ia ingin membolehkan internet jalur lebar berkelajuan tinggi kepada peranti mudah alih dan pegang tangan. Ia meminta FCC menambah frekuensi 2GHz pada salah satu spektrum operasinya. Frekuensi tersebut mempunyai banyak kelebihan seperti memerlukan antena yang lebih kecil yang sesuai untuk telefon pintar. Selain itu, 2GHz juga membenarkan kadar pemindahan yang lebih tinggi dan lebih stabil dalam julat jarak jauh.

Seperti pada perkhidmatan internet satelit semasanya, Starlink akan menggunakan jenis penerima kompak baharu di lapangan yang akan berfungsi sebagai hotspot untuk pengguna mudah alih. Tidak disebutkan apakah butiran tepat unit ini dan bagaimana ia akan berfungsi seiring atau berasingan daripada perkakasan semasa. Walau bagaimanapun, syarikat milik SpaceX akan terlebih dahulu menaik taraf satelit mengorbitnya dengan menambahkan modul kepada mereka sebelum memancarkan data ke bumi.

  • Jangan terlepas: Cara menggunakan panggilan SOS Kecemasan pada iPhone anda

Starlink juga berkata mereka akan mengambil kesempatan daripada nanosatelit oleh syarikat mereka yang baru diambil alih, Swarm. Fungsi teknologi ini pada asalnya untuk meliputi peranti IoT, tetapi mereka kini melihatnya untuk meningkatkan internet satelit mereka.

Kesambungan satelit untuk iPhone dan Android

Perkhidmatan satelit mudah alih yang akan datang tidak bermakna ia direka semata-mata untuk iPhone atau telefon pintar Android dan jika ia akan berfungsi di luar kotak. Ia juga mungkin keluar sebagai tambahan kepada perkhidmatan Starlink semasa mereka. Hanya kali ini menggunakan frekuensi baharu dan lebih banyak penerima mudah alih.

Apple sebaliknya dikhabarkan akan menambah sambungan satelit pada iPhone 14 dan Apple Watch Series 8. Butiran adalah terhad mengenai ciri ini, tetapi dijangka bahawa gergasi Cupertino itu mahu menambah baik ciri SOS Kecemasan perantinya.

Sumber:
PCMag