Stesen pengecasan wayarles Tesla: Elon Musk melakukan perkara yang tidak dapat dilakukan oleh Apple

103
stesen pengecas wayarles tesla 01
© Tesla

Bagi sesetengah daripada kita, nama Elon Musk secara naluri membuatkan bulu di belakang leher kita berdiri. Tetapi dalam kes “Platform Pengecas Tanpa Wayar Tesla”, orang yang mungkin (kedua) terkaya di dunia berjaya melakukan apa yang Apple tidak mampu lakukan dengan apa yang dipanggil tikar pengecasan “Apple AirPower”. Stesen pengecas Tesla boleh mengecas secara wayarles sehingga tiga peranti serentak—tanpa mengira kedudukannya!

Elon Musk memenuhi janji Tim Cook

Pasti, tajuk ini agak keterlaluan, walaupun ia betul dari segi kandungan. Tetapi selepas kemalangan Twitternya dalam beberapa hari lalu, walaupun Elon Musk berhak mendapat berita baik. Dan mari meraikan stesen pengecasan wayarles yang diumumkan untuk Februari 2023.

Dok boleh laras sudut untuk pengecasan Qi bukanlah sesuatu yang istimewa pada mulanya, walaupun reka bentuk cybertruck yang futuristik. Tetapi “Platform Pengecas Tanpa Wayar Tesla” bukan sahaja boleh mengecas tiga telefon pintar, fon kepala dalam telinga atau peranti wayarles lain seperti Apple Watch Ultra sekaligus, tetapi ia juga tidak mengambil berat tentang kedudukan di mana anda meletakkan peranti anda pada Alcantara. permukaan.

Elon Musk memanggil teknologi di belakangnya sebagai “FreePower”, yang bergantung pada 30 gegelung pengecasan terbina dalam. Bekalan kuasa 65 watt dengan penyambung USB Type-C disertakan, sudah tentu. Walau bagaimanapun, “hanya” 15 watt mencapai peranti untuk dicas. Harganya adalah tipis 300 dolar AS dan pada mulanya hanya akan tersedia di AS mulai Februari 2023.

Wir sehen die kabellose Ladestation von Tesla für mehrere Geräte gleichzeitig.

Stesen pengecas Tesla Wireless boleh mengecas sehingga 3 peranti serentak, tanpa mengira kedudukan, menggunakan teknologi “FreePower”. / © Tesla

Apple telah gagal dalam tugas ini

Bagi mereka yang tinggal di bawah batu yang tidak mendapat tajuk utama: Pada pembentangan iPhone 8 dan iPhone X pada September 2017, Tim Cook mempersembahkan sebagai tikar pengecas “One More Thing” tradisional “Apple AirPower”, yang sepatutnya untuk mengecas berbilang produk Apple secara wayarles secara serentak dan tanpa mengira kedudukan.

Seperti yang kita tahu sekarang, projek itu telah dihentikan secara rasmi pada 2019, kerana tikar tidak bermain bersama dari segi suhu. Tesla kini telah mengambil alih dan menyelesaikan projek itu. Kita hanya berharap bahawa ia tidak akan menjadi kegagalan seperti kaca kalis peluru pecah Cybertruck yang Elon Musk musnahkan dua kali di pentas besar.

Adakah stesen pengecasan Tesla universal sesuatu untuk anda atau adakah anda melambainya pada kemungkinan 300 dolar? Tulis pendapat anda kepada kami dalam ulasan dan kami akan membincangkannya dengan anda.

Sumber:
Tesla