Suhu bateri boleh memperlahankan pengecasan pantas Pixel 2

121
AndroidPIT Google Pixel 2 1677
© NextPit oleh Irina Efremova

Apakah yang berlaku dengan Pixel 2? Pemilik berbangga dengan perdana Google, dan abangnya, Pixel 2 XL, telah melaporkan masalah dengan hayat bateri dan pengecasan. Semasa siasatan diteruskan, semua tanda menunjukkan suhu sebagai punca. Nampaknya sesetengah model perlu memanaskan badan sebelum mereka benar-benar berjalan.

  • Bolehkah Pixel 2 XL benar-benar sempurna?
  • Ciri terbaik eksklusif untuk telefon Pixel 2

Bateri Pixel 2 mengecas perlahan? Telefon anda mungkin berasa sejuk

Nampaknya Google sedang berpegang teguh pada api selepas pengguna melaporkan bahawa, berikutan tampung keselamatan Februari yang mengaktifkan Pixel Visual Core, telefon bimbit Pixel 2 dan Pixel 2 XLnya menjadi terlalu panas dan hayat bateri menderita akibatnya. Tetapi bagi sesetengah pengguna, telefon mereka mungkin tidak cukup panas! Ini kerana ramai yang mengalami pengecasan yang perlahan apabila bateri berada di bawah suhu tertentu.

Pengguna yang terjejas oleh masalah ini melaporkan bahawa telefon mengecas dengan sangat perlahan walaupun apabila pemberitahuan “Mengecas dengan pantas” dipaparkan. Isu itu telah dibangkitkan dalam Forum produk rasmi Google dan selepas ujian daripada beberapa pengguna, punca telah muncul—ampere pengecasan berubah mengikut suhu.

Seorang pengguna memerhatikan telefon bimbitnya dengan teliti dan menyatakan bahawa apabila suhu telefon berada di bawah 20ºC, ia akan mengecas pada kira-kira 750mA. Tetapi jika suhu dinaikkan beberapa darjah, amperage juga meningkat—dalam kes ini, kepada 3 A yang lebih tinggi.

Telefon Pintar AndroidPIT Terbakar

Jangan risau, terdapat banyak cara yang lebih selamat untuk memanaskan bateri anda. / © NextPit

Apa yang boleh saya lakukan untuk membetulkannya?

Google telah mendakwa bahawa isu itu sedang disiasat, tetapi masih belum ada penyelesaian. Sementara itu, jika unit anda telah terjejas, pilihan terbaik nampaknya ialah memanaskan telefon anda sendiri untuk menggalakkannya mengalirkan jus tersebut. Anda hanya boleh memanaskan telefon dengan tangan anda atau menjalankan beberapa aplikasi intensif seperti permainan grafik tinggi atau aplikasi AR/VR untuk memanaskan peranti sebelum mengecas.

Adakah Pixel 2 anda mengalami masalah ini? Apa yang anda lakukan untuk mengatasinya?