Super Pixel: Apple iPhone 16 Pro Boleh Mendapat Kamera Ultrawide 48 MP

66
NextPit Modul Kamera Apple iPhone 14 Pro Max
© nextpit

Apple memperkenalkan kamera utama 48 MP kepada iPhone 14 Pro (semakan) dan dijangka akan disertakan dalam iPhone 15 Pro. Model iPhone 15 Pro generasi akan datang juga boleh mengekalkan penembak ultralebar 12 MP, yang telah membawa resolusi yang sama selama bertahun-tahun sekarang dengan setiap model baharu dikeluarkan. Laporan baharu menyebut bahawa Apple mungkin menaik taraf penembak khusus ini kepada 48 MP bermula dengan iPhone 16 Pro.

Khabar angin ini berasal dari penganalisis Haitong dan pembocor Apple Jeff Pu. Laporannya berdasarkan tinjauan daripada beberapa pembekal Apple, dan iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max tahun depan dipercayai menampilkan kamera ultralebar 48 MP baharu, yang merupakan lonjakan besar daripada sensor 12 MP sekarang.

  • Jangan ketinggalan ini: Petua dan kiat iOS terbaik untuk menguasai iPhone anda

Kelebihan mempunyai sensor kamera yang lebih besar

Penggunaan kiraan megapiksel yang lebih tinggi memberikan laluan kepada pelbagai faedah, seperti teknologi pengomboran piksel yang digunakan pengeluar iPhone pada kamera utama iPhone 14 Pro (Max). Teknik ini menggabungkan berbilang piksel menjadi satu piksel besar atau super yang menangkap lebih banyak butiran dan cahaya. Gambar berdasarkan pixel-binning mempunyai resolusi yang lebih rendah daripada kapasiti sensor asal, tetapi ia cenderung untuk menawarkan output keseluruhan yang lebih baik.

Ia tidak dinyatakan sejauh mana lebih luas kawasan sensor baharu itu. Memandangkan sejarah perkakasan iPhone Apple, syarikat itu sentiasa menggabungkan sensor yang diperbesarkan untuk penangkapan yang lebih baik pada model iPhone baharu yang dikeluarkan setiap tahun. Selain itu, masih tidak jelas sama ada terdapat perubahan yang dibuat pada sudut medan pandangan 120 darjah.

Modul kamera iPhone 14 Pro

Buat pertama kali dalam beberapa generasi, Apple menukar resolusi kamera utama: iPhone 14 Pro kini menggunakan sensor 48 MP. / © NextPit

Wi-Fi 7 akan datang ke Apple iPhone 16 Pro

Satu lagi ciri yang dijangka akan muncul pada duo iPhone 16 Pro ialah sambungan Wi-Fi 7. Piawaian teknologi wayarles baharu menawarkan pemindahan data yang jauh lebih pantas dan prestasi kependaman yang jauh lebih rendah berbanding piawaian lama seperti Wi-Fi 6. Tambahan pula, Wi-Fi 7 menggunakan jalur 6 GHz sebagai tambahan kepada 2.4 GHz dan 5 GHz, yang bermaksud ia boleh mengendalikan lebih banyak peranti secara serentak.

iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max yang dirancang untuk dikeluarkan tahun ini hanya akan debut dengan Wi-Fi 6E. Walau bagaimanapun, versi wayarles sudah disebut-sebut jauh lebih baik daripada Wi-Fi 6 dari segi kependaman dan kesesakan kerana ia juga menggunakan jalur 6 GHz yang lebih baharu seperti Wi-Fi 7. Sebaliknya, iPhone 15 standard boleh menerima Wi -Fi 6 sambungan seperti sebelum ini.

Apakah ciri pada iPhone 16 yang anda fikir Apple patut perbaiki? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Melalui: MacRumors