SurveyMonkey lwn. Borang Google

100

SurveyMonkey dan Borang Google ialah dua daripada pembuat borang tinjauan paling popular yang tersedia. Kedua-dua platform mempunyai pelbagai ciri dan reka bentuk yang unik. Borang Google disepadukan ke dalam Suite Google yang lain, dan SurveyMonkey ialah kuasa besar. Oleh kerana platform mempunyai faedah, mungkin sukar untuk memutuskan program tinjauan terbaik untuk anda.

SurveyMonkey lwn. Borang Google

Teruskan membaca untuk mengetahui semua tentang SurveyMonkey lwn. Borang Google.

Apakah SurveyMonkey?

SurveyMonkey ialah alat tinjauan dalam talian yang direka untuk mengumpul maklum balas perniagaan. Sejak penubuhannya, SurveyMonkey telah menambah ciri untuk memenuhi keperluan unik pengguna. Hari ini ia merupakan salah satu perkhidmatan tinjauan yang paling terkenal dengan tawaran ciri yang komprehensif.

Apakah Borang Google?

Borang Google ialah alat tinjauan dalam talian dan sebahagian daripada rangkaian produk percuma Google. Jawapan daripada borang anda dipindahkan secara automatik ke Helaian Google dan disimpan ke dalam Google Drive. Borang Google ialah kuasa besar dengan rangkaian penuh apl Google di belakangnya.

SurveyMonkey lwn. Borang Google

Apabila memutuskan platform tinjauan yang terbaik untuk anda, terdapat banyak ciri yang perlu dipertimbangkan. Kami telah membahagikan elemen penting untuk membantu membandingkan kedua-dua perkhidmatan. Lihat lebih lanjut tentang SurveyMonkey lwn. Borang Google di bawah.

penetapan harga

Borang Google adalah 100% percuma, tetapi anda memerlukan akaun Google. Nasib baik, membuat akaun juga percuma. Tiada had untuk berapa banyak borang yang anda boleh bina. Anda juga boleh membuat jumlah soalan tanpa had dan mengumpul jawapan tanpa had.

Sebaliknya, SurveyMonkey menawarkan model berperingkat untuk ciri dan had lanjutan. Terdapat peringkat percuma yang dipanggil “Asas”, yang mengehadkan anda kepada 10 soalan setiap tinjauan dan 40 respons setiap tinjauan, dengan ciri terhad lain. Mereka juga menawarkan rancangan di Peringkat Individu, Pasukan dan Perusahaan.

Pelan Individu boleh berkisar antara $99 sebulan hingga $1,400 setahun. Rancangan Pasukan boleh berkisar antara $25 setiap pengguna sebulan hingga $75 setiap pengguna sebulan. Pelan Perusahaan memerlukan anda untuk meminta pasukan jualan SurveyMonkey untuk sebut harga.

Walaupun perkhidmatan percuma Google kelihatan lebih menarik, SurveyMonkey menawarkan ciri yang mendalam. Dengan setiap peringkat dalam pelan harga mereka, SurveyMonkey menambah ciri lanjutan tambahan dan dengan cepat mengatasi Borang Google.

Penyesuaian

Pada masa ini, penyesuaian Borang Google adalah minimum berbanding SurveyMonkey.

Borang Google menawarkan 20 templat yang boleh anda sesuaikan dengan imej pengepala atau imej yang dipramuat. Anda juga boleh menukar warna tema dan warna latar belakang. Terdapat empat pilihan untuk fon. Walau bagaimanapun, Borang Google tidak membenarkan anda mengalih keluar penjenamaan Google.

Pelan SurveyMonkey percuma menawarkan 40 templat dan sembilan tema pra-reka. Anda juga boleh melaraskan reka letak tinjauan anda. Terdapat pilihan untuk menggunakan soalan imej dan video dalam tinjauan anda, ciri yang tidak tersedia dalam Borang Google.

Pelan SurveyMonkey Berbayar menawarkan lebih banyak ciri, termasuk 200 templat tinjauan yang dianjurkan mengikut industri dan tujuan. Pelan berbayar boleh mengalih keluar penjenamaan SurveyMonkey dan menambah tema dengan fon, warna, reka letak dan imej tersuai. Jika anda bercadang untuk membenamkan tinjauan di tapak web anda, SurveyMonkey membenarkan anda menambah penjenamaan lengkap anda pada tinjauan.

Kerjasama

Ciri kerjasama Borang Google adalah terhad walaupun dibandingkan dengan produk Google yang lain. Tiada pilihan lihat sahaja apabila menjemput rakan usaha sama, hanya pilihan “Edit”. Anda juga tidak boleh membuat ulasan atau melihat sejarah perubahan. Walau bagaimanapun, anda boleh menambah bilangan rakan usaha sama yang tidak terhad.

Alat kerjasama Google Forms lebih baik daripada rancangan Asas dan Individu SurveyMonkey. Dengan rancangan ini, tiada alat kerjasama sama sekali.

Walau bagaimanapun, rancangan Pasukan dan Perusahaan mempunyai akses kepada set komprehensif ciri kerjasama. Anda boleh menetapkan kebenaran yang berbeza untuk melihat, mengedit dan mengulas pada tinjauan dan hasil. Ciri kerjasama langsung membolehkan anda membina tinjauan dengan ahli pasukan yang lain.

Jenis Soalan

Borang Google menawarkan sembilan jenis soalan: jawapan pendek, aneka pilihan, kotak pilihan dan lungsur turun. Tiada soalan pratulis, tetapi Borang Google membenarkan anda mengubah suai templat Borang Google yang dijana pengguna. Ini boleh berguna sebagai asas untuk membina tinjauan anda.

SurveyMonkey menawarkan lebih banyak jenis soalan daripada Google. Bergantung pada rancangan anda, anda mempunyai pilihan 15 jenis soalan. Ini termasuk pilihan berganda, teks, Skor Promoter Bersih, perbandingan A/B dan matriks. Walau bagaimanapun, tidak semua rancangan menawarkan semua jenis soalan. Hanya “Jenis soalan penting” SurveyMonkey tersedia pada setiap pelan.

“Jenis soalan penting” termasuk:

  • Pelbagai pilihan
  • Kotak semak
  • Drop-down
  • Kotak Teks

Jenis soalan tambahan hanya tersedia untuk pelan berbayar. Pelan Standard Bulanan hanya mempunyai akses kepada beberapa jenis soalan lain, manakala jenis soalan seperti soalan ujian A/B hanya tersedia pada langganan tahunan. Rancangan Pasukan dan Perusahaan mempunyai akses kepada semua jenis soalan.

Logik Bersyarat

Logik bersyarat adalah penting untuk tinjauan. Ia membolehkan anda menghantar pengguna ke bahagian lain dalam tinjauan atau menamatkan tinjauan berdasarkan jawapan mereka. Ini membolehkan soalan yang lebih disasarkan dan respons yang lebih berharga.

Borang Google membenarkan anda menggunakan logik bersyarat untuk soalan berbilang pilihan dan lungsur turun sahaja. Sebaliknya, SurveyMonkey akan membolehkan anda menggunakan logik bersyarat pada pilihan berbilang, lungsur turun, kotak semak dan penilaian bintang.

Anda hanya boleh menggunakan logik bersyarat dengan pelan berbayar SurveyMonkey.

Mengumpul Respons

Mengumpul jawapan adalah bahagian penting dalam tinjauan. Tanpa menghubungi pengguna tinjauan anda, anda tidak akan dapat mengumpulkan maklumat yang anda perlukan. Atas sebab ini, mempunyai pelbagai cara untuk menghantar tinjauan anda adalah penting untuk kejayaannya.

Borang Google membolehkan anda mengedarkan tinjauan anda dalam tiga cara. Anda boleh menghantar tinjauan melalui e-mel, menyiarkan pautan atau membenamkan tinjauan di tapak web anda.

Apabila mengumpul jawapan, SurveyMonkey menawarkan lebih banyak pilihan daripada Borang Google. Anda boleh mengumpulkan respons menggunakan kaedah yang sama seperti Borang Google atau pelbagai pilihan lain. Dengan SurveyMonkey, anda boleh menghantar tinjauan di Facebook Messenger atau membenamkannya dalam apl mudah alih.

Jika parameter tinjauan anda membenarkannya, anda juga boleh memanfaatkan SurveyMonkey’s Penonton ciri. Dengan ciri ini, anda boleh membeli respons daripada khalayak sasaran anda. Ini dengan cepat boleh meningkatkan bilangan hasil yang anda miliki dan memberikan analisis yang lebih baik untuk soalan anda.

Menggunakan apl SurveyMonkey Anywhere, anda boleh mengumpul hasil tanpa akses Wi-Fi. Ada yang menggunakan apl itu untuk mengumpulkan respons di persidangan, kedai runcit dan banyak lagi. Hasilnya disimpan pada peranti anda secara tempatan dan dimuat naik ke SurveyMonkey sebaik sahaja sambungan internet anda dipulihkan.

Aplikasi SurveyMonkey Anywhere tersedia untuk kedua-duanya Android dan iOS.

Analisis dan Pelaporan

Borang Google menawarkan graf berbeza berdasarkan jenis soalan untuk membantu menganalisis respons dalam program. Anda tidak akan dapat memutuskan cara anda mahu data divisualisasikan kerana semuanya telah ditetapkan. Walau bagaimanapun, anda boleh mengeksport data terus ke dalam Helaian Google atau Google Data Studio. Di sana anda boleh menjalankan analisis lanjutan keputusan.

SurveyMonkey menawarkan lebih banyak pilihan dalam program untuk analisis hasil tinjauan. Pelan Asas menyediakan lapan jenis graf, seperti carta pai, graf bar dan graf garis. Selain itu, anda boleh menyesuaikan warna dan label graf. Anda memerlukan pelan berbayar jika anda ingin mengeksport hasil SurveyMonkey anda.

Satu lagi ciri hebat pelaporan SurveyMonkey ialah keupayaannya untuk menanda aras soalan. Jika anda menggunakan soalan yang telah direka bentuk dalam tinjauan anda, keputusan anda boleh dibandingkan dengan tinjauan lain yang menggunakan soalan yang sama. Ini akan memberitahu anda bagaimana hasil anda dibandingkan dengan perniagaan yang serupa.

Khidmat Pelanggan

Borang Google tidak menawarkan pusat bantuan jika anda menghadapi masalah. Satu-satunya pilihan anda ialah Pusat Bantuan Editor Dokumen yang hanya menawarkan penyelesaian penyelesaian masalah asas. Jika ini tidak meliputi keperluan anda, satu-satunya penyelesaian adalah dengan menjalankan carian internet mengenai isu tersebut.

Untuk pengguna Basic SurveyMonkey, anda mempunyai akses kepada sokongan e-mel 24/7 jika anda menghadapi masalah. Untuk pelan peringkat yang lebih tinggi, tahap sokongan yang tersedia meningkat. Ahli pelan Individu dan Pasukan Berbayar boleh mengharapkan sokongan e-mel dan telefon yang diutamakan berbanding ahli Asas. Ahli pelan perusahaan mempunyai peringkat sokongan tambahan dan diberikan Pengurus Kejayaan Pelanggan kepada akaun mereka.

SurveyMonkey vs. Borang Google: Mana Yang Terbaik?

Secara umum, SurveyMonkey menawarkan lebih banyak ciri dan pilihan daripada Borang Google. Ini adalah benar walaupun untuk pelan SurveyMonkey Basic. Walau bagaimanapun, untuk tinjauan yang lebih pendek, pilihan terhad Borang Google mungkin lebih daripada mencukupi.

Borang Google mempunyai antara muka yang lebih mesra pengguna dan boleh digunakan untuk tujuan selain daripada tinjauan tradisional. Penggunaan biasa Borang Google boleh termasuk RSVP acara, permohonan kerja, kuiz, borang pesanan dan banyak lagi.

Sebagai perbandingan, SurveyMonkey mempunyai lebih banyak pilihan untuk semua ciri yang sama seperti Borang Google. Walau bagaimanapun, pelan Asas adalah satu-satunya pilihan yang mesra bajet. Pengguna yang membuat tinjauan mungkin tidak memerlukan semua ciri pelan berbayar. Pelan ini tidak begitu mesra bajet dan mungkin memerlukan pembayaran sepanjang tahun. Ia juga harus diperhatikan bahawa SurveyMonkey mempunyai lebih banyak keluk pembelajaran kerana antara muka yang lebih rumit.

Tinjauan untuk Setiap Keperluan

Bergantung pada matlamat tinjauan anda, anda mungkin mempunyai pemenang yang jelas mengenai SurveyMonkey lwn. Borang Google. Kedua-dua platform menawarkan ciri untuk memenuhi keperluan pengguna mereka dan boleh digunakan untuk tujuan yang berbeza. Memilih satu akan semata-mata berdasarkan keperluan pengguna kerana kedua-dua platform memenuhi tahap keperluan yang berbeza-beza.

Adakah anda baru-baru ini membina tinjauan sama ada dalam SurveyMonkey atau Borang Google? Platform manakah yang paling sesuai untuk anda? Beritahu kami platform tinjauan pilihan anda dalam ulasan di bawah.