Syarikat boleh dipaksa untuk membenarkan bateri yang boleh diganti oleh pengguna; termasuk Apple

94
shutterstock bateri bengkak 2107712735
© Artfully Photographer/Shutterstock

Jawatankuasa Kesatuan Eropah terus mendesak perundangan yang akan memberi manfaat kepada pengguna dan alam sekitar. Yang paling terkini ialah penyeragaman USB-C dengan Apple kerana iPhone yang paling terjejas memandangkan masih menggunakan port proprietari. Nampaknya, terdapat satu lagi mandat yang menjulang mengenai bateri yang boleh diganti pengguna yang mempunyai akibat yang jauh lebih besar untuk Apple dan syarikat utama.

Undang-undang baru yang dicadangkan di rantau ini telah dikesan oleh Pocket Now. Ia menyatakan bahawa semua pengeluar harus memperkenalkan bateri yang boleh diganti untuk peranti elektronik atau tidak kurang memudahkan pengguna untuk menaik taraf atau mengitar semula komponen tersebut.

  • Jangan terlepas: iPhone vs Samsung Galaxy dibandingkan!

Walau bagaimanapun, undang-undang EU yang akan datang tidak menggariskan secara khusus cara ia akan dicapai untuk peranti dengan bateri yang dipateri dan faktor bentuk yang jauh lebih kompleks seperti telefon pintar. Sebaliknya, suruhanjaya itu mungkin menetapkannya melalui pindaan atau sebelum ia dilaksanakan sepenuhnya, iaitu berkuat kuasa hanya 3.5 tahun selepas ditandatangani.

Walaupun inisiatif itu akan menghadapi banyak halangan dan pandangan yang bertentangan daripada pemain besar seperti Apple dan Samsung, matlamatnya adalah sama seperti Akta Pengecas Biasa iaitu untuk mengurangkan sisa elektronik dalam jangka masa panjang. Untuk nota itu, syarikat diwajibkan secara sah untuk mengumpul bateri terbuang daripada pelanggan sambil memenuhi sasaran kitar semula.

Bagaimana Apple, Samsung dan syarikat lain akan dikecualikan

Terdapat satu cara Apple boleh memintas undang-undang yang dicadangkan dan melalui program pembaikan diri yang dilancarkan baru-baru ini. Pada masa ini, ia membenarkan model iPhone terpilih untuk dibaiki oleh pelanggannya sementara ia akan membekalkan alatan yang diperlukan dan alat ganti tulen.

Sebaliknya, Samsung dan Google telah bekerjasama dengan iFixit untuk panduan pembaikan DIY. Kedua-dua nama menyokong lebih banyak model telefon pintar dan tablet di bawah program pembaikan layan diri mereka berbanding dengan tawaran firma Cupertino.

Apakah pendapat anda tentang bateri yang boleh diganti oleh pengguna? Adakah anda fikir langkah sedemikian akan merendahkan reka bentuk dan ergonomik peranti?

Sumber:
Poket Sekarang