Tab Baharu Terus Dibuka dalam Chrome? Cuba Pembetulan Ini

106

Adakah anda menghadapi masalah dengan Chrome membuka tab baharu? Kedua-dua pengguna Mac dan Windows telah melaporkan masalah ini, jadi anda tidak bersendirian. Isu ini boleh mengecewakan dan mengelirukan, mengubah apa yang sepatutnya menjadi pengalaman menyemak imbas web yang mudah dan menyenangkan menjadi sesuatu yang tidak diingini dan menekan.

Tab Baharu Terus Dibuka dalam Chrome? Cuba Pembaikan Ini

Artikel ini akan menggariskan sebab anda mungkin mengalami pengalaman yang tidak menyenangkan semasa membuka tab dalam Chrome. Kami juga akan menawarkan beberapa cadangan tentang perkara yang boleh anda lakukan untuk membetulkan keadaan.

Tab Baharu Terus Dibuka dalam Chrome pada Mac

Mengapa tab Chrome baharu terus dibuka pada Mac saya? Terdapat beberapa sebab mengapa ini boleh berlaku. Mungkin terdapat masalah semasa anda memasang penyemak imbas Chrome, atau mungkin anda mempunyai beberapa perisian hasad yang tidak diundang tersembunyi di suatu tempat. Mungkin anda telah memasang beberapa pemalam pihak ketiga yang menyebabkan Chrome beroperasi secara tidak menentu. Tanpa mengira sebabnya, terdapat beberapa perkara yang anda boleh semak untuk menyelesaikan masalah, seperti:

 • Memasang semula Chrome
 • Menyemak apl/program/sambungan yang telah anda pasang
 • Cuba menggunakan pelayar lain
 • Berbalik kepada tetapan lalai Chrome
 • Mengimbas peranti anda dengan perisian antivirus
 • Melumpuhkan pop timbul dan ubah hala
 • Cuba kosongkan kuki dan cache peranti anda

Tab Baharu Terus Dibuka dalam Chrome pada PC Windows

Mengapa tab Chrome baharu terus dibuka pada PC Windows saya? Terdapat pelbagai sebab yang berbeza mengapa ini boleh berlaku. Mungkin terdapat masalah dengan Chrome tidak dipasang dengan betul atau mungkin anda mempunyai beberapa apl pihak ketiga yang menyebabkan Chrome bertindak secara tidak menentu. Anda mungkin telah memuat turun sesuatu secara tidak sengaja, dan kini terdapat perisian hasad berjalan di belakang tabir di suatu tempat yang menyebabkan isu ini.

Beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba termasuk:

 • Pasang semula Chrome
 • Semak untuk melihat sama ada terdapat sebarang apl/program/sambungan yang anda tidak kenali
 • Pasang pelayar lain
 • Kembali kepada tetapan lalai Chrome
 • Jalankan perisian antivirus
 • Laraskan tetapan Chrome anda untuk melumpuhkan tetingkap timbul dan ubah hala
 • Kosongkan kuki dan cache

Bagaimanakah Saya Menghentikan Chrome Daripada Membuka Tab Baharu Secara Automatik?

Terdapat beberapa cara berbeza untuk menghentikan Chrome daripada membuka tab baharu secara automatik pada Mac atau PC Windows, tetapi anda perlu menentukan sebab perkara itu berlaku terlebih dahulu. Ini kadangkala tidak begitu mudah didiagnosis, tetapi terdapat beberapa perkara yang boleh diperiksa dengan mudah dan diperbetulkan dengan mudah. Untuk menghentikan Chrome daripada membuka tab baharu secara automatik, lihat cadangan kami di bawah:

Pasang semula Chrome

Ada kemungkinan sama ada Chrome telah rosak atau ia tidak pernah dipasang dengan betul. Ini boleh menjadi susah untuk dilakukan dan anda akan kehilangan semua penanda halaman dan sejarah penyemak imbas anda yang disimpan, tetapi ia sepatutnya membetulkan isu tersebut jika Chrome telah terjejas.

Semak untuk Lihat Program Apa yang Telah Anda Pasang

Buka “Panel Kawalan” komputer anda dan lihat program yang anda ada. Jika anda melihat apa-apa yang anda tidak pasang, ia mungkin perisian hasad yang menyebabkan tab dibuka. Padamkan yang boleh dipersoalkan yang anda tidak kenali.

Semak untuk Lihat Sambungan Yang Chrome Dijalankan

Anda mungkin telah mengambil sambungan berniat jahat pada satu ketika.

 1. Buka penyemak imbas Chrome anda.
 2. Taip “chrome://extensions/” dalam bar alamat dan tekan “Enter.”
 3. Lihat sambungan yang Chrome ada. Jika anda melihat mana-mana yang anda tidak kenali, padamkannya.

Sambungan yang tidak dikenali ini boleh menyebabkan Chrome terus membuka tab yang tidak diingini. Memadamnya harus membetulkan keadaan.

Gunakan Pelayar Berbeza

Terdapat banyak penyemak imbas yang boleh dipercayai selain daripada Chrome. Cuba pasang satu dan semak untuk melihat sama ada anda mempunyai isu yang sama dalam penyemak imbas baharu. Walaupun ini tidak menyelesaikan masalah sepenuhnya, ini boleh menjadi penyelesaian yang cepat dan mudah untuk pembukaan tab yang tidak diingini.

Tukar kepada Tetapan Lalai Chrome

Kadangkala kembali ke tetapan lalai Chrome akan membetulkan masalah.

 1. Pergi ke “Tetapan” Chrome, kemudian “Terperinci”.

 2. Navigasi ke “Tetapkan Semula dan Bersihkan” dan “Tetapkan Semula Tetapan.”
 3. Klik butang “Tetapkan Semula Tetapan”.

Harap maklum bahawa anda akan mengalih keluar semua sambungan, cache dan sejarah penyemak imbas apabila menetapkan semula kepada tetapan lalai.

Imbas untuk Malware

Perisian hasad boleh menjadi punca tab yang tidak diingini dibuka. Terdapat banyak aplikasi antivirus percuma yang tersedia untuk memastikan komputer anda berjalan dengan baik.

Imbasan sistem penuh dengan salah satu apl ini boleh menyelesaikan masalah anda. Versi percuma tidak menawarkan kefungsian penuh, tetapi ia merupakan titik permulaan yang baik untuk melihat sama ada ia membantu menghentikan tab baharu daripada dibuka. Jika versi percuma tidak menghapuskan masalah, anda sentiasa boleh menaik taraf kepada apl antivirus yang lebih premium.

Lumpuhkan Pop Timbul dan Ubah hala

Sesetengah tapak web menghantar trafik ke halaman pendaratan atau tawaran promosi, manakala yang lain boleh menghantar anda ke gelung tetingkap timbul yang tidak berkesudahan. Nasib baik, Chrome membenarkan anda menyekat ubah hala ini. Ikut langkah di bawah untuk mengkonfigurasi penyemak imbas Chrome anda untuk menyekat jenis aktiviti ini.

 1. Navigasi ke “Tetapan” atau “Keutamaan” Chrome, bergantung pada peranti yang anda gunakan.
 2. Klik pada “Privasi dan Keselamatan.”
 3. Pilih “Tetapan Tapak”
 4. Tatal ke bawah ke “Tetimbul dan Ubah hala.”
 5. Pilih “Jangan benarkan tapak menghantar tetingkap timbul atau menggunakan ubah hala”.

Satu perubahan mudah pada tetapan Chrome anda boleh jadi semua yang anda perlu lakukan untuk menghentikan tab tambahan daripada dibuka.

Cuba Kosongkan Kuki dan Cache

Mungkin isu anda ialah data cache peranti anda mengakibatkan tab yang tidak diingini dibuka. Mengosongkan kuki dan cache boleh menamatkannya. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke “Tetapan” atau “Keutamaan” Chrome, bergantung pada peranti yang anda gunakan.
 2. Pilih “Privasi dan Keselamatan.”
 3. Klik pada “Kosongkan data penyemakan imbas.”
 4. Pilih kotak untuk “Kuki dan data tapak lain” dan “Imej dan fail cache.”
 5. Pilih “Kosongkan data.”

Kuki dan cache yang disimpan boleh menjadi sebab yang mungkin untuk membuka tab tambahan. Membersihkan mereka boleh menyelesaikan masalah ini.

Berhati-hati dengan Enjin Carian Yang Anda Gunakan

Sesetengah pengguna melaporkan bahawa menggunakan enjin carian selain Google boleh mengakibatkan tab yang tidak diingini dibuka secara automatik. Walaupun anda mungkin mencari variasi semasa memilih enjin carian, sesetengah daripadanya mungkin tidak selamat seperti Google. Menggunakan Google secara eksklusif boleh menghapuskan masalah.

Buang Tab Yang Menjengkelkan Itu

Tab dibuka secara automatik boleh mengalih perhatian daripada pengalaman menyemak imbas anda, menjadikannya sukar untuk melakukan apa-apa. Sambungan pihak ketiga kadangkala boleh menyebabkan Chrome bertindak secara tidak menentu dan menghapuskan sambungan yang anda tidak kenali boleh menjadi penyelesaiannya. Mungkin memasang semula Chrome adalah jawapannya, atau hanya berbalik kepada tetapan lalai. Kadangkala isu itu boleh diselesaikan dengan menjalankan aplikasi antivirus.

Tetapi kini anda dibekalkan dengan petua dan cadangan untuk membuatnya hilang, tidak akan kembali. Tiada siapa yang mahu terganggu semasa menyemak imbas tapak web kegemaran mereka, dan dengan menggunakan kaedah yang diterangkan dalam artikel ini, anda seharusnya menyemak imbas bebas daripada tab yang berlebihan dalam masa yang singkat.

Adakah anda mempunyai tab Chrome yang terus dibuka pada Mac atau PC Windows anda? Adakah anda menggunakan mana-mana cadangan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.