Tablet Android akhirnya mungkin mendapat pemproses yang berkuasa untuk dipadankan dengan iPad Pro Apple

80
nextpit samsung galaxy tab s8 series clr2
© NextPit

Tidak dinafikan, Apple telah menubuhkan namanya apabila ia datang untuk mencipta chipset yang berkuasa. Selain SoC Bionic yang tiada kalah ditemui pada iPhone, barisan tablet iPadnya dengan cip M tersuai juga semakin sukar untuk disaingi. Qualcomm masih bermain mengejar di sini, tetapi ia mungkin tidak jauh sebelum ia mengubah arus melalui Snapdragon 8cx Gen 4 yang akan datang.

Seperti yang dilaporkan oleh WinFuture, Qualcomm terus membangunkan Snapdragon 8cx Gen 4 generasi seterusnya atau dikenali secara dalaman sebagai SC8380. Sumber itu mendakwa bahawa pembuat cip mudah alih yang popular sedang menguji silikon baharu pada tablet 10 inci. Ini menunjukkan bahawa cip itu dijangka menjana perkakasan faktor bentuk yang besar seperti tablet Android dan peranti Windows 2-dalam-1 pada tahun 2024.

  • Jangan ketinggalan: DaVinci Resolve apl penyuntingan video profesional untuk semakan iPad Pro

Snapdragon lwn Apple M dalam faktor bentuk yang lebih besar

Dari segi spesifikasi dan prestasi, Snapdragon 8cx Gen 4 akan menggunakan pemproses Oryon 12-teras daripada Nuvia dalam konfigurasi 8+4 di mana set pertama terdiri daripada teras prestasi yang mencatatkan masa sehingga 3.4 GHz dan yang terakhir mendapat teras kecekapan dengan kelajuan individu maksimum 2.5 GHz. Dari segi grafik, GPU Adreno 740 yang sama daripada Snapdragon 8 Gen 2 akan dipasangkan dengan CPU.

Sebagai imbas kembali, iPad Pro 2022 (ulasan) dengan cip Apple M2 hanya didatangkan dengan CPU 8-teras dengan clock 3.49 GHz. Walaupun M2 Pro dan M2 Max yang lebih baharu dihantar dengan CPU 10 hingga 12 teras, ini direka untuk komputer riba dan PC dan bukannya papak nipis dan ringan. Jelas sekali, ini menjadikan M2 atau cip M3 yang tidak diumumkan lebih setanding dengan Snapdragon 8cx Gen 4. Ia juga di sini di mana Qualcomm akan mempunyai pukulan yang jelas untuk mencabar kedudukan Apple.

Apple iPad Pro 11 2022 lwn iPad Pro 12.9 2022 dengan cip M2

Apple iPad Pro 11 2022 dan iPad Pro 12.9 2022 kedua-duanya dikuasakan oleh Apple M2 / © NextPit

Tetapi bagaimana ini akan memberi manfaat kepada OEM Android seperti Samsung atau Xiaomi? Satu cara atau yang lain, syarikat-syarikat ini akhirnya boleh menghasilkan tablet dengan kelajuan dramatik seterusnya menyokong tugas-tugas intensif proses yang serupa dengan iPad Pro. Walau bagaimanapun, masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan jika Qualcomm akhirnya akan memberi peluang kepada Apple untuk mendapatkan wangnya.

Adakah anda fikir tablet Android, malah Galaxy Tab S8 premium (Ultra), harus menampilkan pemproses tablet kendiri? Beritahu kami pendapat anda.

Sumber:
WinFuture