Taman berdinding: Port USB-C iPhone 15 hanya boleh berfungsi dengan kabel yang diperakui Apple

80
Perbandingan pencahayaan usb c AndroidPIT 5
© NextPit

Walaupun Apple mematuhi peraturan port USB-C untuk iPhone 15, syarikat itu masih akan menyukarkan penggunanya untuk menggunakan port standard. Khabar angin baharu mendakwa bahawa Apple boleh mengehadkan keserasian port USB-C iPhone dengan kabel berjenama Apple dan MFi (dibuat untuk iOS), yang berpotensi menjadikan kabel USB-C generik sedia ada tidak berguna.

Apple nampaknya tidak berniat untuk memasukkan pintu sampingan kepada ekosistem “taman berdinding” yang terkenal dalam masa terdekat. Di Weibo China, seorang pengguna yang juga pakar cip bersepadu yang diisytiharkan sendiri, didakwa menyebut bahawa Apple memperkenalkan cip USB tersuai dengan antara muka Lightning yang sama semata-mata untuk iPhone 15 dan iPhone 15 Pro tahun ini.

Sistem tertutup untuk ketamakan syarikat atau faedah pengguna?

Apakah maksud ini untuk Apple? Mereka mungkin menjadikan port USB-C eksklusif untuk kabel dan aksesori rasminya melalui program MFinya. Seperti langkah-langkah yang digunakan dalam port Lightning, cip akan mengesan jika kabel yang dipalamkan serasi dengan antara muka. Jika tidak, iPhone akan memberikan gesaan kepada pengguna bahawa aksesori yang digunakan mungkin tidak disokong.

Port Kilat iPhone 14 Pro

Ya, iPhone masih mempunyai port Lightning pada tahun 2022 – tetapi mungkin untuk kali terakhir. / © NextPit

Secara khusus, matlamat Apple dengan cip baharu adalah untuk mengelakkan aksesori palsu atau rosak yang boleh membahayakan peranti. Tetapi ini juga mungkin bermakna Apple mengehadkan port USB-C pada iPhone daripada mencapai keupayaan potensi penuhnya, iaitu dengan memerlukan aksesori buatan Apple atau diperakui MFi. Sekiranya ia menjadi kenyataan, iPhone 15 akan menjadi yang pertama berbuat demikian memandangkan tablet iPad dan iPad Pro tidak disertakan dengan sekatan sedemikian walaupun masing-masing dilengkapi dengan port USB-C.

Adakah kabel pengecasan pantas atau pantas semasa menjadi tidak boleh digunakan pada iPhone?

Pada masa ini, tidak jelas bagaimana persediaan yang akan datang ini akan berfungsi sepenuhnya dengan teknologi pengecasan pantas USB semasa yang ditemui dan ditawarkan pada telefon Android. Firma Cupertino mungkin memberi sokongan kepada pilihan mewah seperti pensijilan PD (penyampaian kuasa). Lebih buruk lagi, mereka boleh menutup sepenuhnya iPhone USB-C daripada jenama pesaing, yang mungkin menimbulkan kemarahan daripada pengawal selia EU.

Adakah anda akan menganggap taktik Apple memberi manfaat kepada penggunanya? Kami pastinya tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
Weibo