Tanya Bard: Google Membenarkan Anda Mendaftar untuk Mencuba AI Chatbot Generatifnya

62
Google Bard AdobeStock 569502433
© gguy / Stok Adobe

Berikutan pengumuman (yang gagal) Bard bulan lepas, Google kini membenarkan pengguna awam mendaftar untuk menguji AI perbualannya. Program ini tersedia di AS dan UK pada mulanya, walaupun gergasi pencarian itu berjanji bahawa ia akan dilancarkan ke lebih banyak negara dalam beberapa minggu akan datang.

Seperti OpenAI’s ChatGPT yang dibina pada model bahasa besar (LLM), Bard Google adalah berdasarkan LLM syarikat sendiri yang dipanggil LaMDA. Secara khususnya, Bard menggunakan versi LaMDA yang ringan dan diperhalusi, membolehkan Google menyepadukan chatbot ke dalam perkhidmatannya yang berbeza tanpa memerlukan kuasa pengkomputeran yang besar.

Semasa fasa awal, sesiapa sahaja di AS dan UK boleh mendaftar untuk mencuba Bard. Pengguna yang mempunyai akses akan dipersembahkan dengan antara muka kotak sembang bersama dengan kata-kata dan sepasang logo bintang empat bucu Bard di bahagian atas. Terdapat juga contoh yang diberikan tentang cara bertanya soalan atau permintaan Bard. Sebagai contoh, anda boleh membenarkan AI menyediakan rancangan untuk perjalanan anda yang akan datang atau hanya mendapatkan jawapan dengan segera.

Eksperimen Google Bard

UI Percubaan Bard Google / © Google

Sebelum anda boleh bertanya soalan, nota di bawah bar carian butiran tentang cara Bard boleh menghasilkan jawapan yang salah dan menyinggung perasaan. Google menambah bahawa Bard selalunya boleh memberi anda berbilang garis besar. Selepas itu, pengguna akan mempunyai pilihan untuk memberikan ibu jari ke atas/bawah kepada keputusan atau menjana pertanyaan lain. Butang “Google it” juga tersedia, yang mungkin membawa anda ke halaman Carian Google.

Google tidak menyatakan wilayah atau negara Bard yang akan dikembangkan seterusnya. Pada masa yang sama, terdapat laporan pengguna Pixel mendapat jemputan tanpa mendaftar untuk menguji versi chatbot percubaan. Google akhirnya boleh mendedahkan lebih banyak butiran tentang Bard bersama-sama dengan Android 14 semasa Persidangan Pembangun I/O pada bulan Mei.

Adakah anda fikir AI perbualan harus menjadi ciri terbina dalam telefon pintar? Biar kami mendengar fikiran anda.