#TBT – Sejarah pembersihan robot bermula pada… 1985?

94
AndroidPIT irobot bilik iso
© NextPit

Robot vakum automatik sepenuhnya yang boleh bergerak di sekitar rumah dengan sendiri? Pada masa kini anda mungkin fikir ia agak normal. Bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa ia bukan ciptaan beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi ia bermula pada tahun 1985?

Bagi kebanyakan orang, perkataan pembersih vakum robot dan Roomba adalah sinonim. Ini adalah kerana persepsi bahawa jenama iRobot telah berjaya ditubuhkan dengan sempurna di seluruh dunia, mengukuhkan dirinya sebagai peneraju pasaran yang tidak dipertikaikan dengan serta-merta. Namun, bertentangan dengan apa yang mungkin difikirkan ramai, Roomba bukanlah jenama pertama robot pembersih vakum yang muncul di tempat kejadian.

Dari mainan kepada pekerja

Malah lebih seratus tahun yang lalu, syarikat futuris dan perkakas berteori tentang mesin yang boleh membersihkan lantai secara automatik dan setiap hari. Walau bagaimanapun, walaupun pada masa itu pembersih vakum robotik automatik sepenuhnya hanyalah impian yang jauh, sudah pada tahun 1985 adalah mungkin untuk melihat contoh pertama, Tomy Dustbot. Robot ini dilengkapi dengan pembersih vakum bersepadu yang boleh menyedut sebahagian kecil kotoran.

Digunakan lebih sebagai mainan daripada perkakas rumah sebenar, pada tahun 1991 satu lagi robot pembersih vakum muncul, FloorBot, tidak praktikal kerana saiznya, tetapi yang sudah dapat mengintegrasikan sensor inovatif yang mengubah ciptaan itu menjadi revolusi sebenar dalam bidang pembersihan lantai.

pembersih hampagas robot floorbot

Anda boleh mengagumi FloorBot di Muzium Sejarah Pengkomputeran di Australia. / © Zoo Cybernetic

Electrolux Trilobite: Roomba pertama

Bagaimanapun, robot sebenar pertama yang memasuki pasaran secara besar-besaran ialah Trilobite pada tahun 2001, dihasilkan dan diedarkan oleh Electrolux, pengeluar peralatan rumah dan peralatan profesional terkenal Sweden. Peranti ini mula-mula muncul pada tahun 1996 semasa episod program televisyen BBC Tomorrow’s World, dan juga terbukti agak sah dalam beberapa aspek, termasuk kuasa sedutan.

Trilobite mengandungi pembersih vakum dan berus roller boleh tanggal yang boleh berfungsi dengan baik walaupun pada permaidani berambut panjang. Di samping itu, dia sudah mempunyai keupayaan untuk memetakan bilik, mengelakkan halangan menggunakan penderia ultrasonik dan dapat kembali ke pangkalannya secara automatik untuk mengecas semula. Akhirnya, paparan LCD ringkas yang diletakkan pada permukaannya malah menunjukkan keperluan untuk mengosongkan tangki atau tidak.

  • Robot, saya tidak benarkan awak bersihkan apartmen saya.

Penderia ultrasoniknya direka untuk membolehkannya mendapatkan beberapa inci dari objek tanpa pernah berlanggar dengannya. Walau bagaimanapun, Trilobite tidak begitu boleh dipercayai dalam hal ini dan gagal dengan mudah, terutamanya apabila objek atau dinding membentuk sudut tajam. Dalam kes ini, sebenarnya, sinar ultrasonik tidak dipantulkan dan Trilobite “pecah” berhampiran halangan atau kekal jauh sehingga meninggalkan beberapa kawasan kotor.

Akhirnya, robot ini mempunyai penderia inframerah di bahagian bawah untuk mengelakkan jatuh dari tangga atau tebing dan dibekalkan dengan beberapa jalur magnet yang akan digunakan untuk menghalang kawasan di mana Trilobite tidak sepatutnya masuk.

2001: iRobot menghapuskan impian Electrolux

Beberapa masalah ini telah diselesaikan dengan versi kedua robot yang sama, tersedia pada tahun 2004, tetapi malangnya, ia tidak mencukupi untuk menentang kemaraan antagonis utama, iRobot. Walaupun harus dikatakan bahawa robot pertama pengeluar Amerika, yang dilancarkan pada tahun 2001, tidak betul-betul “pintar” seperti hari ini, sebab utama mengapa iRobot dapat menghalang pembelian Trilobite adalah harganya.

  • Adakah rumah yang paling bijak akan membawa kepada kebahagiaan rumah tangga?

pertama irobot roomba

iRobot Roomba yang pertama adalah apa-apa tetapi pintar berbanding model semasa. / © iRobot

Ya, robot Roomba pertama berharga kira-kira $160, hampir kurang daripada sepersepuluh daripada apa yang Electrolux minta untuk Trilobite ($1,700). Strategi syarikat Amerika itu berfungsi dengan baik: boleh dikatakan sesiapa sahaja boleh membeli robot pembersih vakum, faktor utama yang membolehkan iRobot Roomba memasuki rumah pengguna dengan mudah dan mengenakan dirinya pada tahap persepsi sebagai “robot pembersih vakum”, serupa bagaimana Hoover telah lakukan dengan jenama mereka sebelum ini.

Electrolux ingin mencuba sekali lagi beberapa tahun kemudian dengan pengganti Trilobite, MotionSense, yang pertama kali muncul pada 2017. Sudah terlambat, terutamanya kerana pasaran yang berkembang pesat menarik sejumlah besar pemain baharu, menjadikannya berbeza dalam pelbagai kategori (rendah, sederhana dan tinggi). Akhir sekali, tidak kurang faktornya, Electrolux selama ini telah dilihat oleh lebih ramai pengguna sebagai pengeluar peralatan dapur dan peralatan profesional yang berpengalaman, jauh daripada pembersihan.

Keadaan semasa

Dari ketibaan robot pembersih vakum pertama, Electrolux Trilobite yang asal, hingga ke hari ini, teknologi telah berubah secara mendadak. Pelbagai pengeluar telah mencapai kemajuan yang besar dan telah membenarkan peranti mereka menjalani satu siri kemajuan teknologi yang mustahil dicapai pada masa lalu.

Satu contoh sudah pasti penambahbaikan pelbagai sensor, kini semakin canggih, tepat dan dilengkapi dengan laser dan ciri perisian seperti navigasi visual, mengurangkan peluang pemilik boleh pulang ke rumah dan mendapati lantai kotor kerana hakikat bahawa robot itu tersangkut di sudut di tengah-tengah pembersihan.

  • Saya jatuh cinta dengan robot!

Jadual roomba AndroidPIT irobot

iRobot Roomba i7+ boleh membersihkan bekasnya secara automatik. / © NextPit

Walau bagaimanapun, seperti mana-mana perkakas pintar, pembersih vakum mempunyai kelemahannya. Sebagai contoh, mereka pasti memerlukan lebih banyak masa untuk membersihkan bilik daripada pembersih vakum standard, anda perlu mempunyai bajet yang tinggi untuk membeli salah satu yang terbaik di sekeliling, mereka tidak dapat membersihkan tangga dan sesetengah daripada mereka masih menghadapi masalah dengan permaidani yang lebih tebal hari ini.

Pendek kata, walaupun inovasi dalam bidang ini berterusan, pembersih vakum, walaupun yang paling mahal daripada semua, tidak boleh menggantikan pembersih vakum sebenar. Ya, untuk memastikan rumah itu 100% bersih, anda masih perlu bergantung pada masa lalu dan saya boleh mengesahkannya sendiri sebagai pemilik iRobot Roomba i7+ yang berharga “hanya” $1,099.99.

Jika anda berpendapat bahawa robot pembersih vakum sesuai untuk rumah anda, langkah seterusnya ialah mencari yang sesuai untuk anda, bukan keputusan yang mudah, memandangkan pilihan yang ada, menjadikan pilihan itu hampir menjadi satu cabaran.