Teknologi Baharu Ini Boleh Menggandakan Saiz Bateri Telefon Anda (Tanpa Meletup)

47
NextPit Ujian Xiaomi 13 11t
© NextPit

Pengilang telah melakukan sedikit untuk meningkatkan hayat bateri telefon pintar. Tetapi kemunculan kereta elektrik ternyata telah membantu beberapa nama mencipta kemajuan yang lebih besar dalam membangunkan teknologi yang boleh diguna pakai pada peranti mudah alih juga. Dalam kes Xiaomi, ia tidak berbeza selepas ia baru-baru ini membuat penemuan ketara dalam bateri keadaan pepejalnya.

Malah kereta elektrik moden dan telefon pintar hari ini bergantung pada bateri litium-ion yang boleh dicas semula atau variannya seperti polimer Li-Ion. Walaupun ini telah menjadi penyelesaian yang terbukti selama bertahun-tahun, ia masih mempunyai bahagian yang saksama kekurangannya. Sebagai contoh, bateri litium tidak berfungsi dengan cekap di bawah suhu yang sangat rendah dan elektrolit cecair yang terdapat di dalamnya terdedah kepada kebakaran dan letupan apabila rosak.

  • Jangan ketinggalan ini: Telefon pintar Xiaomi terbaik yang perlu anda beli pada tahun 2023

Xiaomi mendedahkan bahawa ia telah mencipta pencapaian besar dalam membangunkan bateri keadaan pepejal. Jenama China itu mampu menghasilkan bateri dengan ketumpatan 1000 Wh/l, yang lebih daripada dua kali ganda daripada yang kini ditemui pada kebanyakan EV dengan ketumpatan tenaga 450 Wh/l.

Xiaomi menguji teknologinya pada peranti sebenar dengan menjejalkan bateri 6,000 mAh pada Xiaomi 13 (ulasan). Telefon pintar pada asalnya menggunakan kapasiti bateri 4,500 mAh, jadi peningkatan sebanyak 25 peratus tanpa sebarang ketebalan tambahan ditambahkan pada casis.

Bateri Keadaan Pepejal Xiaomi

Bateri keadaan pepejal Xiaomi adalah lebih selamat dengan kurang terdedah kepada kebakaran atau letupan apabila tercucuk. / © Xiaomi

Selain daripada menambah baik faktor bentuk padat, bateri keadaan pepejal telah meningkatkan kecekapan dalam suhu -20ºC (-4ºF). Di samping itu, elektrolit pepejal di dalam bateri ini lebih selamat digunakan daripada penyelesaian semasa. Ini amat penting dalam kereta elektrik atau kenderaan bermotor kerana perlanggaran boleh merosakkan bateri terbina dalam, seterusnya mengakibatkan bahaya kebakaran.

  • Baca juga: 10 Cara untuk menambah baik bateri Samsung Galaxy Watch anda!

Tidak mungkin kita akan melihat teknologi bateri Xiaomi sedia untuk peranti pengguna dalam masa terdekat. Syarikat itu perlu mengatasi halangan utama lain seperti mengeluarkan bateri secara besar-besaran dan memastikan ia berdaya maju dari segi ekonomi untuk digunakan dalam telefon pintar dan kenderaan.

Adakah anda ingin pengeluar harus menumpukan pada meningkatkan hayat bateri pada telefon pintar dan bukannya menjejalkan lebih banyak megapiksel dalam kamera? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.