Teknologi Bateri Baharu iPhone 16 Pro Boleh Memudahkan Penggantian

9
Ciri terma sink haba grafit iPhone 16 Apple
© Apple

Sekurang-kurangnya satu daripada model iPhone 16 yang ditetapkan untuk dilancarkan pada bulan-bulan berikutnya mungkin menggunakan sel bateri yang dilindungi logam. Reka bentuk baru pertama kali dipercayai menjadikan bateri iPhone lebih padat tanpa berat tambahan. Walau bagaimanapun, laporan baharu memberikan pandangan bahawa pendekatan ini juga boleh menjadikan bateri mudah dibaiki.

  • Baca juga: Bagaimana untuk mengaktifkan Mod Kuasa Rendah pada iPhone

Apakah faedah bateri iPhone yang dilindungi logam

Menurut perunding dan pembocor Ming-Chi Kuo, reka bentuk bateri baharu Apple yang akan menggunakan penutup keluli tahan karat dikatakan menyelaraskan proses penggantian pek bateri.

Ini bermakna bahawa iPhone dengan bateri tersebut boleh dikeluarkan dengan mudah dengan menghentikan penggunaan jalur logam dan mengurangkan penggunaan pelekat. Reka bentuk sebaliknya akan bergantung pada teknologi penyahikatan berkuasa elektrik baharu untuk mengeluarkan bateri daripada iPhone.

Kuo menambah bahawa sebab lain mengapa Apple beralih kepada teknologi ini adalah untuk mematuhi peraturan kebolehbaikan EU yang memerlukan pengeluar seperti Apple untuk menawarkan peranti dengan bateri yang boleh diganti pengguna melalui pembaikan layan diri menjelang 2027.

Sel bateri Apple iPhone 16 Pro

Gambar dakwaan bateri Apple iPhone 16 Pro dengan penutup logam dan kapasiti yang lebih besar. / © X/u/KosutamiSan

Pada masa ini, banyak pengeluar menyokong pembaikan layan diri dengan menyediakan panduan dan komponen kepada pengguna mereka. Walau bagaimanapun, menggantikan bateri pada kebanyakan masa boleh menjadi tugas yang mencabar kerana kerumitan komponen ini dan cara ia dilekatkan di dalam telefon pintar.

Selain daripada memenuhi peraturan EU, sel bateri yang dilindungi logam juga akan mempunyai kelebihan mempunyai ketumpatan 5 hingga 10 peratus lebih berbanding dengan sel semasa. Walaupun itu adalah peningkatan kapasiti yang sederhana, jus tambahan boleh membawa peningkatan yang lebih bermakna dalam hayat bateri jika digabungkan dengan perisian yang dioptimumkan dan pemproses yang cekap.

Pembuat iPhone dijangka menggunakan teknologi seperti ini pada iPhone 16 Pro Max manakala hanya tahun depan ia merancang untuk menggunakannya pada semua model iPhone 17. Seperti khabar angin, iPhone 16 Pro Max akan menggunakan bateri berkadar 4674 mAh, naik 5 peratus daripada sel 4441 mAh iPhone 15 Pro Max (ulasan).

Apakah pendapat anda tentang kemungkinan perubahan ini dalam iPhone Apple generasi seterusnya? Sekiranya lebih banyak syarikat dikehendaki mempunyai bateri yang mudah diganti dalam telefon pintar mereka? Kami ingin mendengar pendapat anda.