Telefon Galaxy S23 mendapat ciri pengecasan baharu yang memanjangkan kesihatan bateri

73
NextPit samsung galaxy s23 ditambah perbandingan ultra bawah cmd7
© NextPit

Galaxy S23 (Ultra) perdana Samsung hadir dengan peningkatan ketara dalam kecekapan pemproses dan hayat bateri. Nampaknya, terdapat juga ciri baharu yang tidak disebut oleh orang Korea iaitu menambah pilihan untuk menjeda pengecasan bateri apabila peranti dipalamkan, seterusnya memanjangkan kesihatan pek bateri.

Dilabel sebagai Jeda Penghantaran Kuasa USB, ia akan membenarkan peranti dikuasakan secara langsung oleh penyesuai dinding atau pengecas yang diperakui PD dan bukannya menghantarnya melalui bateri. Ini dilihat oleh YouTuber NL Tech pada Samsung Galaxy S23 Ultra (ulasan).

  • Jangan terlepas: Semakan tangan Samsung Galaxy S23+

Bagaimana untuk menyemak dan mendayakan jika pintasan bateri tersedia dalam Galaxy S23 anda

Sehubungan itu, Pause USB Power Delivery boleh diakses daripada apl Samsung Game Booster dan hanya disokong apabila anda menggunakan pengecas USB PD dan apabila paras bateri peranti melebihi 20 peratus. Seperti yang dinyatakan dalam klip, ciri ini diterangkan untuk mengelakkan telefon terlalu panas kerana ia memintas bateri dan sebaliknya menghantar kuasa terus ke peranti.

Ciri Pintasan Bateri Samsung Galaxy S23

Dayakan pintasan bateri pada Galaxy S23 melalui Game Booster / © YouTube/u/NLTech

Terdapat beberapa kelebihan yang akan dibawa oleh ciri ini, tetapi yang paling penting ialah ia dapat mengekalkan jangka hayat bateri dalam jangka masa panjang. Ini menguntungkan semasa sesi permainan intensif di mana banyak kuasa dikeluarkan kerana tekanan dikeluarkan secara penting daripada bateri.

Malah dilihat dalam video, penggunaan kuasa dikurangkan kepada 6 watt apabila bateri dipintas berbanding mengecasnya yang memerlukan watt lebih besar pada 17 watt yang juga boleh mengakibatkan suhu lebih tinggi pada bateri.

Ciri Jeda Pintasan Bateri Penggalak Permainan Samsung Galaxy S23

Perbandingan pintasan bateri kepada pengecasan biasa pada Samsung Galaxy S23 / © YouTube/u/NLTech

Pada masa ini, Jeda Penghantaran Kuasa USB hanya boleh tersedia untuk varian serantau tertentu dan bukannya ciri biasa untuk semua model Galaxy S23 di luar kotak. Jika anda menyemak bahawa ia tidak tersedia pada peranti anda, Samsung mungkin mengeluarkannya melalui kemas kini perisian. Selain itu, peranti Galaxy masa depan seperti Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5 yang akan datang juga mungkin membawa keupayaan serupa.

Apakah pendapat anda tentang menggunakan pintasan bateri pada peranti mudah alih anda? Adakah anda fikir Samsung perlu menghantarnya ke peranti lain juga?

Melalui: 9to5Google
Sumber:
NL Tech