Telefon murah yang lebih pantas: Galaxy A14 dan M14 dikesan dengan cip Exynos baharu

105
NextPit Samsung Galaxy A12 lwn Oppo A16s Kamera Belakang
© NextPit

Samsung bersedia untuk melancarkan Galaxy A14 5G bulan depan. Dan sebelum telefon pintar Android 13 bajet menjadi rasmi, penanda aras bocor muncul mengesahkan spesifikasi utama yang akan ada. Pada masa yang sama, Galaxy M14 5G yang akan datang kelihatan berkongsi beberapa kelebihan perkakasan dengan Galaxy A14.

Keputusan Geekbench bagi Samsung Galaxy A14 5G dan Galaxy M14 5G yang tidak diumumkan telah dikesan. Menariknya, kedua-dua telefon pintar itu akan berkongsi pemproses Exynos 1330 baharu yang digandingkan dengan 4GB RAM. Pilihan untuk memori yang lebih tinggi dijangka memandangkan konfigurasi 6 GB dipersembahkan dengan Galaxy A13 5G tahun lepas.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar bajet terbaik di bawah $300

Di sebalik prestasi cipset yang lebih baik, Exynos 1330 Samsung dikatakan menambah sokongan untuk 5G mmWave yang mempunyai kelajuan lebih pantas dan lebar jalur yang lebih luas. Walaupun belum disahkan, Galaxy A14 dan M14 juga boleh mendapat manfaat daripada versi Bluetooth yang lebih baharu selain sambungan Wi-Fi.

Berkenaan reka bentuk, rendering yang dikatakan Galaxy A14 telah pun ditunjukkan bulan lepas. Berdasarkan lukisan yang dijana komputer, peranti ini akan berlepas dari takuk V ke paparan FullHD+ berbentuk U dan lebih besar 6.8 inci. Kakap swafoto juga boleh dinaik taraf kepada 13 MP manakala persediaan tiga kamera utama 50 MP di belakang berkemungkinan akan dikekalkan.

Reka bentuk Samsung Galaxy A14 5G, harga khabar angin, spesifikasi dan tarikh pelancaran

Samsung Galaxy A14 5G akan berkongsi reka bentuk dengan Galaxy A54 dan Galaxy S23 / © OnLeaks

Ketersediaan dan harga Samsung Galaxy A14 5G

Belum ada harga atau tarikh keluaran yang tepat untuk Galaxy A14 5G. Sebaliknya, pendahulunya telah dilancarkan pada harga $249 pada Disember tahun lepas. Jadi, adalah logik untuk Samsung mengekalkan irama tahunan barisan Galaxy Anya. Begitu juga, Galaxy M14 5G dijadualkan diumumkan pada 2023.

Tidak mengejutkan, Samsung sudah pun menjalankan tawaran menarik dengan Galaxy A13 5G. Di AS, peranti ini jauh lebih murah atau turun kepada $195 daripada harga runcit asalnya $249.