Telegram: Betulkan Ralat ‘Anda Hanya Boleh Menghantar Mesej ke Kenalan Bersama’

19

Mendapat ralat “Maaf, anda hanya boleh menghantar mesej kepada kenalan bersama pada masa ini” dalam Telegram boleh mengecewakan apabila menghubungi kenalan baharu. Sememangnya, anda mesti tertanya-tanya apa itu dan mengapa ia berlaku pada mulanya. Jangan risau—penjelas ini akan menjelaskan semua soalan anda untuk membantu anda membetulkan ralat Telegram ini. Baca terus untuk mengetahui caranya.

Telegram: Betulkan Ralat 'Anda Hanya Boleh Menghantar Mesej ke Kenalan Bersama'

Jika akaun Telegram anda dibenderakan kerana kandungan atau spam yang tidak sesuai, anda mungkin menghadapi had sementara. Ini mungkin termasuk sekatan untuk menghantar mesej kepada orang baharu. Anda masih boleh bercakap dengan kenalan bersama anda (iaitu, kenalan disimpan di kedua-dua belah pihak). Walau bagaimanapun, anda tidak boleh bersembang dengan sesiapa yang belum menyimpan nombor anda. Sekatan itu bermakna anda tidak dapat mencari dan menyertai kumpulan baharu dalam Telegram.

Melanggar garis panduan komuniti dan syarat perkhidmatan Telegram juga boleh membawa kepada sekatan akaun. Jika anda percaya akaun anda telah dibenderakan secara salah, ambil tindakan untuk memulihkan keadaan normal dengan cepat menggunakan kaedah ini:

1. Gunakan Bot Maklumat Spam untuk Membalikkan Perubahan

Menghubungi Bot Maklumat Spam ialah cara terbaik untuk memulihkan kefungsian penuh ke akaun Telegram terhad anda. Ia boleh membantu anda menyemak sekatan akaun aktif dan akan memberikan penerangan terperinci tentang sebab ia berlaku. Sebagai alternatif, jika anda percaya Telegram membenderakan anda secara salah, anda boleh mengikut arahan bot untuk mengalih keluar sekatan yang dikenakan.

 1. Buka Telegram dan ketik ikon Carian di bahagian atas sebelah kanan.
 2. Cari dan buka Bot Maklumat Spam.
  Cari di Bot Maklumat Spam
 3. Ketik Mula.
 4. Tunggu beberapa saat untuk melihat status akaun anda. Akaun terhad akan menerima mesej terperinci dengan sebab asas dan pautan sokongan.
 5. Jika bot menafikan sebarang sekatan akaun tetapi anda percaya ia tidak betul, tekan Tetapi saya tidak boleh menghantar mesej kepada bukan kenalan.
  melaporkan isu tidak boleh mesej bukan kenalan
 6. Ikut arahan pada skrin untuk mengembalikan sekatan pada akaun Telegram anda.

Jika anda mendapati bot tidak membantu, hantar a permintaan sokongan terus ke Telegram untuk bantuan lanjut dan merayu sekatan anda.

2. Hubungi Sokongan Telegram

Selain Spam Info Bot, anda boleh menghubungi sokongan Telegram untuk membetulkan ralat “Anda hanya boleh menghantar mesej kepada kenalan bersama”. Walau bagaimanapun, proses itu boleh mengambil sedikit masa kerana sokongan Telegram dijalankan oleh sukarelawan.

 1. Ketik menu hamburger di bahagian atas kiri apl Telegram.
 2. Tekan Tetapan.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Tanya Soalan.
  Bahagian sokongan Bantuan Telegram
 4. Seterusnya, tekan Tanya sukarelawan.
  Hubungi sukarelawan untuk mendapatkan sokongan
 5. Ketik Mula untuk memulakan perbualan.
 6. Tekan Langkau dan teruskan ke sukarelawan.
  menghubungi sukarelawan sokongan Telegram
 7. Selanjutnya, ketik Ya, ubah hala saya untuk bercakap terus dengan sukarelawan.
  Ubah hala kepada sukarelawan Telegram
 8. Terangkan isu sekatan dengan akaun anda dan ikut arahan untuk membuat asalnya.

3. Sabar Menunggu

Sekatan akaun Telegram biasanya ditarik balik dalam masa 24-48 jam, memulihkan akses penuh secara automatik. Tetapi kesalahan berulang atau pelanggaran yang kerap boleh memanjangkan sekatan ini selama beberapa hari atau minggu. Kami mengesyorkan anda menunggu dengan sabar dan elakkan menggunakan Telegram untuk beberapa waktu untuk mengembalikan akaun anda ke landasan yang betul.

4. Tukar kepada Telegram X

Telegram X ialah salah satu apl pelanggan Telegram terbaik, memberikan pengalaman menyemak imbas yang lebih lancar daripada apl asal. Anda boleh bertukar kepada Telegram X dan lihat sama ada anda boleh menghantar mesej kepada kenalan bukan bersama melaluinya atau tidak. Apl ini tersedia untuk dimuat turun di Google Play dan Gedung Apl iOS.

Anda juga boleh cuba menggunakan Telegram pada PC anda untuk melihat sama ada itu menyelesaikan isu tersebut.

5. Minta Kenalan Bukan Bersama untuk Mesej Anda

Jika akaun Telegram anda dihadkan tetapi anda ingin bercakap dengan kenalan baharu, minta orang lain menghantar mesej baharu kepada anda. Apabila teks mereka sampai, simpan mereka sebagai kenalan. Ini akan melabel mereka sebagai kenalan bersama, membolehkan anda bercakap dengan akaun Telegram terhad anda.

Untuk menyimpan kenalan baharu di Telegram, buka mesej baharu dan tatal ke atas untuk mencari pilihan Kenalan Baharu. Tekan Kenalan Baharu, taip butiran yang diperlukan, dan ketik Buat.

Membetulkan Telegram Hanya Hanya Beberapa Ketik Lagi

Telegram mengambil pelbagai langkah untuk memastikan penggunanya mendapat pengalaman dalam talian yang selamat. Tetapi sekali-sekala, akaun anda mungkin tersalah tanda atau dilaporkan yang membawa kepada sekatan pemesejan dikenakan ke atasnya.

Setelah dibenderakan, mengalih keluar sekatan adalah menunggu masa pengehadan, yang biasanya beberapa hari atau minggu. Anda juga boleh menggunakan bot rasmi atau menghubungi sokongan Telegram menggunakan langkah-langkah yang disenaraikan dalam artikel ini.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya tahu siapa yang melaporkan akaun Telegram saya?

Anda tidak boleh tahu siapa yang melaporkan akaun Telegram anda yang membawa kepada pelbagai sekatan, termasuk ketidakupayaan untuk menghantar mesej kepada orang yang bukan kenalan anda.

Mengapa akaun Telegram saya telah dihadkan apabila saya baru-baru ini mendaftar dan tidak menghantar mesej?

Ini berlaku apabila nombor anda mencetuskan respons negatif daripada sistem Telegram. Ia mungkin disebabkan oleh aktiviti Telegram cerdik pemilik sebelumnya atau nombor VOIP/maya yang digunakan untuk akaun tersebut.

Adakah mungkin Telegram telah melarang saya secara tidak sengaja?

Kadangkala, algoritma, sistem, dan juga pasukan sokongan profesional yang paling maju boleh membuat kesilapan. Jika anda percaya ini yang berlaku dalam kes anda, gunakan kaedah yang dinyatakan di atas untuk menghubungi pasukan sokongan Telegram untuk meminta mereka menarik balik sekatan akaun anda.