Telly Menawarkan TV Percuma untuk Mereka yang Bersedia Berdagang Privasi Mereka

58
Skim Iklan TV 4K Telly
© Telly

Idea produk percuma yang digabungkan dengan adware bukanlah sesuatu yang baru. Ia pertama kali muncul dalam bentuk majalah dan akhbar dan berakhir dalam apl dan perkhidmatan penstriman hari ini. Walau bagaimanapun, satu syarikat membawanya ke tahap yang lebih tinggi dengan memberikan anda TV pintar 4K jika anda sanggup melihat iklan tanpa henti di rumah anda sambil dijejaki dengan kamera dan mikrofon peranti.

Telly ialah syarikat permulaan baharu yang akan menghantar TV dwi-skrin kepada anda tanpa anda membelanjakan satu sen pun. Satu-satunya tangkapan tawaran ini ialah anda akan melihat iklan yang disesuaikan diunjurkan pada kedua-dua paparan sambil anda turut berkongsi data yang dikumpul dengan mereka.

  • Baca juga: TV Pintar Terbaik untuk dibeli pada 2023

Telly berkata TV dibayar mengikut jenama, jadi anda tidak perlu melakukannya

Pada masa ini, Telly berjanji untuk memberikan TV percuma kepada 500,000 pelanggan pertama di AS. Semasa proses itu, anda perlu bersetuju dengan syarat mereka seperti sekiranya anda ingin menarik diri daripada pengumpulan data, anda akan mengembalikan perkakasan kepada mereka. Sebagai alternatif, anda boleh membayar $500 untuk TV, menurut Telly.

Seperti TV itu sendiri, ia mempunyai skrin utama 55-inci yang dipanggil kawasan Teater dan dilengkapi dengan skrin kedua di bahagian bawah. Yang terakhir akan digunakan untuk memaparkan iklan serta kandungan lanjutan melalui widget seperti skor atau status cuaca. Jika skrin teratas tidak digunakan, ini juga akan digunakan dalam memaparkan iklan daripada jenama rakan kongsi, yang menerangkan bagaimana TV menjadi percuma, menurut ketua Telly Ilya Pozin.

TV Pintar 55-inci 4K dengan dwi skrin

TV Pintar 4K Telly mempunyai skrin dwi dan kamera yang digunakan semasa panggilan video dan semasa mengumpul data anda. / © Telly

Di samping itu, TV menyokong kayu boleh pasang seperti Google Chromecast TV 4K. Terdapat mikrofon dan kamera terbina dalam yang digunakan untuk kawalan suara dan persidangan panggilan video, masing-masing, malah membolehkan penjejakan gerakan untuk kandungan kecergasan dan permainan. Lebih penting lagi, komponen ini juga akan digunakan dalam mengumpul data anda seperti tabiat menonton dan mendengar, yang akhirnya membimbangkan ramai. Nasib baik, ini boleh dimatikan, walaupun ciri yang disepadukan akan dilumpuhkan juga.

  • Jangan terlepas: Cara menukar suara Siri dengan mudah.

Telly tidak memberikan butiran lanjut tentang cara mereka mengendalikan atau mengurus maklumat yang mereka kumpulkan, termasuk imej dan klip sensitif yang diambil oleh kamera.

Ketersediaan TV percuma Telly

Pada masa yang sama, syarikat itu tidak mendedahkan sama ada ia merancang untuk berkembang ke pasaran lain seperti Eropah atau UK. Di Amerika Syarikat, ia memerlukan anda mendaftar dan pilih jenis iklan dan kandungan yang anda mahu lihat. Ia juga tidak jelas berapa lama anda akan melepaskan privasi anda sehingga mereka berhenti memberikan iklan.

Apa pendapat anda tentang skim pemasaran ini? Adakah anda fikir Telly bijak atau terlalu terdesak untuk mempunyai data anda? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini di bahagian komen.