Templat Jurnal Obsidian

37

Aplikasi pengambilan nota Obsidian menggunakan templat yang boleh menjadi cara terbaik untuk menstruktur jurnal anda tanpa perlu bermula dari awal. Jika anda menghadapi masalah mencari templat jurnal Obsidian yang sempurna, anda telah datang ke tempat yang betul. Nasib baik, terdapat banyak idea di luar sana jika anda tahu di mana hendak mencari.

Templat Jurnal Obsidian

Artikel ini akan membantu anda mencari atau mencipta templat jurnal Obsidian untuk membolehkan anda memulakan projek jurnal anda yang seterusnya.

Templat Jurnal Harian Dengan Templater

Jika anda merancang untuk membuat jurnal setiap hari, templat yang disediakan untuk jurnal harian boleh menjimatkan masa dan tenaga anda. ini Templat Nota Harianmenggunakan pemalam automasi Templater, boleh menyediakan Obsidian untuk mengendalikan jurnal harian anda dengan cekap.

 1. Dalam Obsidian, klik pada ikon “Tetapan” di sudut kiri bawah skrin.
 2. Pilih tab “Pemalam Komuniti” dalam menu sebelah kiri.
 3. Klik “Hidupkan Pemalam Komuniti.”
 4. Pilih “Semak imbas” untuk melihat pemalam.
 5. Masukkan “Templater” dalam bar carian.
 6. Klik butang “Pasang” biru.
 7. Setelah pemalam telah dipasang, klik butang “Dayakan”.
 8. Pilih butang “Pilihan”.
 9. Togol pada suis “Pencetus Templater pada Penciptaan Fail Baharu”.

Memandangkan anda telah menyediakan Templater untuk membantu dengan jurnal harian anda, mula menciptanya.

 1. Buat fail templat yang dipanggil “Templat Harian” dengan mengklik ikon “Fail baharu”. Ini kelihatan seperti sekeping kertas dengan tulisan pensel.
 2. Buat folder baharu yang dipanggil “Jurnal” dengan mengklik ikon “Folder Baharu”. Ia adalah folder dengan tambah di tengahnya.
 3. Klik pada ikon “Tetapan” Obsidian.
 4. Pilih “Nota Harian” dalam menu kiri.
 5. Di bawah “Lokasi Fail Baharu”, masukkan lokasi folder Jurnal yang baru anda buat.
 6. Untuk “Lokasi Fail Templat”, tambahkan lokasi templat “Templat Harian” baharu anda.
 7. Lawati ini Templat Nota Harian tapak dan tatal ke bawah untuk memuat turun templat.
  • Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan teks ini ke dalam fail Templat Harian:
   [[<% tp.date.today(“YYYY-MM-DD”)%>]]

Memahami Sintaks Jurnal

Templat obsidian ialah fail teks yang menyampaikan pemformatan kepada program. Sintaks jurnal di atas mudah untuk disesuaikan, walaupun anda tidak tahu cara memprogram dalam Markdown atau program berasaskan teks yang lain.

 • kurungan – [[…]] – sekitar keseluruhan rentetan teks membuat pautan halaman tarikh. Anda boleh mengalih keluar ini jika anda tidak mengambil berat tentang ciri ini.
 • Simbol – <%tp and %> – tandakan tempat teks templat bermula dan berakhir.
 • Tarikh boleh ditetapkan kepada Hari Ini, Semalam, atau beberapa pratetap lain bergantung pada masa anda bercadang untuk membuat jurnal.
 • Format tarikh “YYYY-MM-DD” boleh diubah mengikut pilihan anda.

Dengan maklumat ini, anda boleh menyesuaikan templat jurnal ini jika anda mahu.

Templat Jurnal Obsidian Lain

Pengguna obsidian telah berkongsi beberapa borang templat dalam talian. Jika anda ingin mengambil format orang lain, anda boleh mula membuat jurnal dalam beberapa minit sahaja.

 • Jurnal Blog: Jika jurnal harian anda bertujuan untuk digunakan untuk blog, laman web ini mempunyai pemula templat yang hebat. Anda boleh menggunakan templat pra-dibuat atau hanya melihatnya untuk mendapatkan beberapa idea templat. Ia amat membantu untuk membuat jurnal kerana bahagian templat memastikan anda tidak akan melupakan kandungan yang anda ingin sertakan setiap hari.
 • Jurnal Penyelidikan: Templat dan penjelasan sintaks ini akan membantu sesiapa sahaja yang membuat jurnal untuk projek sains atau penyelidikan. Ia mempunyai beberapa idea hebat untuk mengukur maklumat jurnal, seperti cuaca dan fasa bulan.
 • Jurnal Alkitab: Jika anda menulis jurnal nota Pembelajaran Alkitab, terdapat banyak sumber untuk templat dan idea. Semak keluar Github, forum Obsidian iniAtau ini Templat benang untuk templat dan bantuan jurnal Bible.
 • Jurnal Resipi: Ramai pengguna mendapati bahawa Obsidian mengendalikan resipi mereka dalam sistem tanpa geseran. Untuk bantuan jurnal resipi, lawati thread forum Obsidian ini.

Sumber Lain Templat Jurnal Obsidian

Menyimpan jurnal dengan Obsidian semakin popular. Memandangkan begitu ramai orang menggunakan alat ini untuk membuat jurnal, terdapat banyak pilihan di luar sana untuk templat jurnal.

 • Reddit mempunyai beberapa idea templat jurnal harian. Anda boleh salin dan tampal mana-mana yang anda suka.
 • Forum obsidian ialah tempat terbaik untuk mencari templat dan helah jurnal. ini benang mempunyai idea untuk jurnal impian, jurnal senaman dan banyak lagi.
 • Jika anda sedang mencari templat jurnal Obsidian yang teliti, yang ini mempunyai bahagian untuk perkara yang perlu dicapai, perkara yang anda sedang bergelut, perkara yang anda teruja dan banyak lagi.
 • Tapak Obsidian ialah tempat yang bagus untuk menyemak lebih banyak templat jurnal, seperti ini templat jurnal harian Atau ini templat catatan jurnal.

Cipta Templat Jurnal Anda Sendiri

Tiada siapa yang mengenali anda seperti anda mengenali diri anda sendiri, itulah sebabnya membuat templat jurnal dalam Obsidian adalah idea yang bagus dan mudah dilakukan. Mencipta templat jurnal boleh membolehkan anda menyesuaikannya dengan sempurna mengikut keperluan anda.

Fail templat obsidian menggunakan sintaks Markdown, kerana pencipta Markdown turut terlibat dalam mencipta Obsidian. Jika anda ingin mempunyai fleksibiliti muktamad dalam templat jurnal anda, pelajari cara menggunakan Markdown untuk berkomunikasi dengan Obsidian.

 • ini Helaian tipu markdown boleh membantu anda bermula. Ambil perhatian bahawa ia memerlukan pendaftaran untuk percubaan percuma untuk mengakses tapak web.
 • Artikel bermaklumat ini ialah a panduan untuk bermula dengan Markdown. Ia menerangkan cara Markdown berfungsi dan cara yang berbeza untuk menggunakannya.
 • ini Tutorial penurunan harga mendakwa bahawa anda boleh mempelajari konsep tersebut dalam masa 10 minit. Sentimen umum di kalangan pengguna ialah cara terbaik untuk mempelajarinya adalah hanya dengan berlatih. Cuba tutorial ini dan anda boleh menulis templat jurnal anda sendiri dalam masa yang singkat dan berkongsi dengan orang lain.
 • ini Markdown: Dingus menawarkan ruang untuk mempraktikkan perkara yang anda pelajari untuk melihat sama ada ia berkesan. Ia mempunyai helaian cheat sintaks pada satu sisi dan boleh menunjukkan kepada anda dalam masa nyata jika teks anda diterjemahkan kepada kod HTML yang sesuai. Ini amat membantu jika anda merancang untuk menyimpan jurnal Obsidian anda dalam talian.

Jurnal Markdown

Pilihan terakhir untuk jurnal Obsidian ialah menggunakan Jurnal Markdown yang telah dibuat untuk anda. Ini boleh diterjemahkan terus ke dalam Obsidian dan tidak memerlukan penciptaan di pihak anda. A Jurnal Markdown menawarkan jurnal yang menyimpan entri anda dalam Dropbox sebagai fail Markdown. Anda boleh mula menulis serta-merta dan semua kerja anda disimpan dalam pepohon fail yang mudah diakses. Anda boleh terus mengedit fail bila-bila masa anda mahu.

Soalan Lazim

Apakah fail .md?

Fail yang berakhir dengan sambungan “.md” menunjukkan fail Markdown.

Adakah saya perlu menulis templat saya dalam Markdown?

Markdown ialah sintaks yang Obsidian gunakan untuk templatnya, jadi sistem berasaskan teks ini adalah satu-satunya cara untuk membuat Templat Obsidian rasmi.

Apakah faedah templat?

Apabila anda menggunakan templat, anda mengekalkan pemformatan yang konsisten setiap kali anda membuat fail baharu. Ini mengurangkan ralat kemasukan, dan ia juga menyelaraskan proses penciptaan jurnal anda. Ia juga mudah untuk berkongsi templat dengan seseorang jika anda mahu mereka turut mengikut pemformatan anda.

Templat Jurnal Obsidian

Menggunakan templat Obsidian untuk jurnal boleh menjimatkan masa dan membantu anda memformat berbilang jurnal dengan cara yang sama. Templat mengurangkan ralat input dan pastikan anda tidak melupakan maklumat kemasukan yang anda inginkan dalam jurnal anda. Gunakan templat untuk memaksimumkan keberkesanan jurnal Obsidian anda.

Adakah anda mempunyai jurnal Obsidian kegemaran atau templat lain? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah.