Templat Obsidian Percuma

23

Templat obsidian menawarkan pengguna susun atur dan format yang konsisten untuk pelbagai struktur nota. Menggunakannya menjimatkan usaha dan masa yang sepatutnya digunakan untuk membuat nota dari awal. Keindahan templat Obsidian ialah penyesuaian yang mungkin untuk memenuhi pelbagai pilihan dan keperluan.

Templat Obsidian Percuma

Bagi mereka yang baru menggunakan Obsidian dan mungkin berasa terharu, terdapat beberapa templat percuma untuk memudahkan jalan. Menggunakannya adalah salah satu cara terbaik untuk mendapatkan inspirasi. Artikel ini merangkumi beberapa templat Obsidian percuma terbaik untuk mengurangkan ralat dan mengekalkan struktur terbaik dalam sistem nota.

Contoh Templat Obsidian Percuma

Untuk meningkatkan organisasi dan pengalaman mengambil nota, anda perlu mencari templat percuma yang paling sesuai untuk digunakan. Bahagian yang terbaik ialah pilihan percuma boleh disesuaikan untuk memenuhi keutamaan dan keperluan tertentu. Berikut adalah beberapa contoh yang patut diberi perhatian.

Catatan Blog

Templat catatan blog boleh digunakan apabila penulis kekurangan inspirasi atau tidak pasti di mana untuk bermula. Dengan itu, anda mendapat idea penyelidikan atau topik berkaitan. Templat blog membantu anda memutuskan fakta atau petikan untuk disertakan dan cara menyusunnya menggunakan templat pra-dibuat.

Templat ini perlu disesuaikan dengan gaya penulisan peribadi untuk hasil yang terbaik.

Tinjauan atau Soal Selidik

Anda boleh menggunakan medan tajuk templat ini untuk membuat banyak soal selidik secara serentak. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai 30 produk setiap satu perlu ditinjau. Apabila anda menambah nama produk pada medan tajuk nota baharu dan menggunakan templat, anda boleh membuat 30 tinjauan produk berbeza dalam beberapa minit. Obsidian secara automatik akan menambah tajuk yang sesuai (atau, dalam kes ini, produk) pada soalan.

Nota Bible

Bagi orang Kristian yang mahir, mengikuti ajaran Bible adalah penting. Walau bagaimanapun, mengingati petikan tertentu boleh menjadi mencabar pada masa-masa tertentu. Templat mempunyai bahagian yang mengutamakan ayat-ayat kritikal yang dibaca dalam Bible. Dengan cara ini, anda boleh mencatat ayat suci dan kembali kepada mereka jika perlu.

Nota Mesyuarat

Templat ini mudah tetapi boleh membantu menjadikan mesyuarat berkesan. Anda boleh menggunakan coretan tarikh dan tajuk atau menambah topik atau soalan penting untuk ditanya. Pengguna juga boleh mengambil perhatian tentang beberapa perkara yang dibincangkan, pengambilan utama dan sebarang keputusan yang dibuat. Item tindakan juga lebih mudah untuk ditambahkan.

Nota Cornell

Templat ini bagus untuk mengambil nota untuk kelas. Templat dibahagikan kepada bahagian yang berbeza, seperti nota, soalan dan ringkasan. Mengisi templat sedemikian membantu anda menyemak perkara yang dipelajari dan mengekalkan maklumat dengan lebih baik.

Nota Harian

Pemalam teras ini didayakan dalam tetapan. Obsidian mencipta nota baharu dengan tarikh sebagai tajuk setiap hari. Anda boleh mengubah pilihan pemalam jika format ini tidak berfungsi untuk anda.

Nota harian mengambil templat yang dipilih dalam pilihan pemalam. Templat yang digunakan bergantung kepada penggunaan yang dimaksudkan. Ia boleh digunakan sebagai senarai tugasan atau jurnal.

Radar Teknologi

Templat teknologi ialah cara yang baik untuk menyemak alatan anda, seperti platform, rangka kerja, bahasa dan teknik. Ia boleh menjejaki semua alatan yang anda pelajari dan nilai, di mana anda boleh mencatat sebab alat tersebut berfungsi. Pengepala YAML boleh digunakan jika anda perlu menghuraikan radar dengan alat skrip tambahan. Bahagian seperti “sejarah” dan “status” boleh digunakan untuk menjejaki kemajuan setiap alat menggunakan radar.

Templat ini menawarkan pengguna peluang untuk menambah entri teknologi dengan butiran lanjut. Ini boleh termasuk butiran seperti perihalan, kriteria penilaian, status, pengesyoran dan rujukan.

Penyelidik

Templat ini sesuai untuk mereka yang menyesuaikan pelbagai projek penyelidikan. Contohnya ialah membaca beberapa kertas penyelidikan atau buku secara serentak sambil mengekalkan beberapa kerjasama dengan orang lain dalam bidang tersebut. Templat permulaan seperti ini membolehkan anda mencuba beberapa idea.

Peta Kandungan

Ini sama seperti jadual kandungan dalam buku. Peta Kandungan atau MOC agak mudah untuk dinavigasi dan mencari apa yang anda perlukan. Ia adalah senarai pautan. Nota individu, tag atau MOC lain boleh dipautkan dengan templat ini. Beberapa contoh ialah:

  • Coretan kod
  • Nota kuliah
  • Petua produktiviti
  • Petikan
  • resepi

Dalam senarai di atas, kategori boleh dipecahkan lagi kepada peta lain mengikut keperluan.

Senarai Tugasan Harian

Templat senarai harian adalah tunjang utama bagi pembuat senarai yang perlu mengatur tugas mereka, membolehkan pengguna mengutamakan setiap item mengikut keperluan. Kategorikan tugasan, bermula dengan yang paling penting.

Nota kuliah

Dengan templat jenis ini, pengguna Obsidian boleh menambah nombor atau nama kuliah sebagai tajuk. Lebih mudah untuk mengisi pautan subjek dengan cara ini. Apabila anda mengklik pada nota subjek, anda akan mempunyai pautan balik ke semua kuliah di bawah subjek tersebut. Ini menjadikan perkara lebih mudah diakses. Sebagai contoh, anda boleh membuat nota untuk tahun pertama. Apabila anda mengklik pada nota khusus itu, anda akan mendapat pautan ke semua pautan dari sepanjang tahun.

Nota Sastera

Nota kesusasteraan boleh berguna jika anda suka membaca dan mengambil nota pada buku anda. Daripada menulis pada jidar buku atau menyerlahkan petikan, anda boleh membuat nota kesusasteraan pada platform Obsidian. Nota boleh dibuat untuk e-buku juga. Dengan nota, pembaca tidak perlu membuka aplikasi bacaan untuk setiap buku.

Apabila menggunakan Obsidian, setiap not dalam sistem mewakili Zettel atau not atom. Nota digital ini boleh dipautkan menggunakan hiperpautan atau sebarang mekanisme lain yang tersedia. Ini memudahkan navigasi, penerokaan dan penemuan idea berkaitan yang lebih baik dalam buku yang dibaca. Keseluruhan konsep Zettels dan nota atom digabungkan dengan penghubung memudahkan laluan untuk penciptaan pengetahuan dan perolehan untuk pengalaman membaca yang bermanfaat. Ia berdasarkan kaedah Zettelkasten.

Templat Jurnal

Setiap orang mempunyai kegunaan yang berbeza untuk jurnal, menjadikan pemperibadian sebagai ciri penting. Templat jurnal Obsidian percuma generik menawarkan susun atur yang boleh dikembangkan mengikut keperluan. Peringatan dan soalan boleh ditambah untuk memanfaatkan jurnal tersebut.

Permudahkan Nota Dengan Templat Obsidian Percuma

Templat Obsidian menawarkan reka letak dan struktur yang telah direka bentuk untuk tujuan berbeza seperti penjejakan projek, nota mesyuarat dan jurnal, antara lain. Templat percuma boleh diakses melalui repositori GitHub, peti besi yang diterbitkan dan komuniti Obsidian. Ia boleh dilaraskan lagi untuk tujuan pemperibadian.

Pernahkah anda mencuba mana-mana templat Obsidian percuma? Yang mana satu kegemaran anda dan mengapa? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.