Tensor G4 SoC dan Memori Lebih Pantas dalam Pixel Fold 2

10
nextpit Google Pixel Fold Paparan Luaran
© nextpit

Google telah menjanakan peranti Pixelnya dengan cipset Tensor tersuainya selama beberapa tahun sekarang. Tensor G3 terbaharu muncul dengan Pixel 8 (ulasan). Jika semuanya berjalan mengikut rancangan, dijangka pengganti (semakan) Pixel Fold juga harus dikuasakan oleh SoC yang sama. Walau bagaimanapun, khabar angin baru telah muncul, membuat spekulasi Pixel Fold 2 mungkin melompat ke Tensor G4 SoC yang lebih berkebolehan.

  • Baca juga: SoC telefon pintar utama terbaik dibandingkan

Suis cip Google boleh melambatkan Pixel Fold 2

Menariknya, nampaknya terdapat perkembangan baharu tentang cara Google akan menguji telefon pintar boleh lipat generasi ke-2nya. Pemberi maklumat yang tidak dinamakan berkongsi maklumat sedemikian dengannya Pihak Berkuasa Androidmendakwa bahawa prototaip Pixel Fold 2 terbaru Google akan dilengkapi dengan SoC Tensor G4 yang tidak diumumkan berbanding Tensor G3.

Walaupun mungkin untuk Google memilih cip berbeza pada saat-saat akhir, memandangkan perkara yang sama berlaku dengan Pixel Tablet (semakan), ini mencadangkan jadual keluaran untuk Pixel Fold 2 mungkin terjejas. Daripada menjangkakan telefon pintar boleh lipat baharu diperkenalkan pada I/O 2024 pada bulan Mei, kita mungkin melihatnya tiba pada musim luruh apabila Tensor G4 hanya akan siap bersama Pixel 9.

Imej tidak rasmi Google Pixel 9

Google Pixel 9 memperoleh kamera telefoto baharu dan penderia suhu. Ia mungkin boleh dijalankan pada platform Google Tensor G4. / © OnLeaks

Walau bagaimanapun, nampaknya terdapat pandangan yang bertentangan dengan ini, seperti yang dinyatakan oleh saluran berita bahawa Pixel Fold 2 sudah menjalani ujian pengesahan kejuruteraan. Dalam erti kata lain, ia masih tepat pada masanya untuk keluaran Mei atau Jun. Apa yang kami boleh simpulkan daripada ini ialah Google masih boleh melancarkan Pixel Fold 2 pada musim panas ini tetapi dengan Tensor G3 atau menangguhkannya untuk jatuh walaupun dengan Tensor G4 yang lebih baharu.

Spesifikasi Google Pixel Fold 2

Tanpa mengira cipset yang digunakan Pixel Fold 2, Tensor G4 adalah peningkatan kecil berbanding pendahulunya, dengan peningkatan dalam kelajuan CPU dan GPU. Sudah tentu, kami masih mahu melihat chipset itu menyampaikan lebih daripada sekadar ini, termasuk peningkatan ketara dalam keupayaan AI dan kecekapan kuasa yang lebih baik, yang merupakan beberapa kelemahan Tensor G4.

Di luar pilihan chipset, Pixel Fold 2 berkemungkinan besar akan memberikan spesifikasi unggul. Menurut sumber yang sama, peranti itu akan mempunyai konfigurasi memori yang lebih besar dan lebih pantas. Ia disebut-sebut membawa 16 GB RAM LPPDR5 dan storan 256 GB UFS 4.0. Yang terakhir ialah peningkatan dialu-alukan daripada storan UFS 3.1 pada Pixel Fold asal.

Di samping itu, kami mungkin juga melihat Pixel Fold 2 menampilkan kamera yang lebih baik yang sudah tersedia pada Pixel 8 dan Pixel 8 Pro, termasuk penderia ultra lebar 50 MP baharu atau penderia ultra lebar 48 MP.

Apa lagi yang paling anda ingin lihat dalam Pixel Fold 2? Adakah anda fikir Google perlu menangguhkan sahaja pelancaran peranti boleh lipat supaya ia boleh menggabungkan Tensor G4 SoC? Kongsi jawapan anda dalam komen.