Tersedut atau tidak: Apple mengatakan port USB-C pada iPhone sedang berlaku

106
NextPit Apple iPhone 14 Pro USB
© NextPit

Suruhanjaya Eropah baru-baru ini telah meluluskan penyeragaman USB-C menjadi undang-undang. Apple, sebagai salah satu syarikat terbesar yang terjejas, akhirnya mengesahkan bahawa mereka akan mematuhi peraturan yang diluluskan. Mungkin, kita boleh melihat iPhone USB-C pertama seawal tahun depan.

TL;DR

  • Apple mengesahkan bahawa mereka akan beralih kepada USB-C pada iPhone.
  • Dikhabarkan Apple sudah pun menguji iPhone 15 dengan USB-C.
  • Undang-undang EU akan berkuat kuasa pada penghujung 2024.

Semasa temu bual dengan The Wall Street Journal, eksekutif pemasaran Apple Greg Joswiak berkata bahawa syarikat Cupertino akan mematuhi undang-undang baharu EU. Dalam kes ini, syarikat akan beralih kepada port USB-C dalam semua perantinya, terutamanya pada iPhone yang masih terperangkap dengan port Lightning.

  • Jangan terlepas: tanggapan pertama Apple iPad 10 (2022).

Walaupun mematuhi peraturan tempatan yang baharu, Joswiak turut membincangkan bahawa Apple tidak yakin sepenuhnya dengan inisiatif tersebut. Beliau menegaskan bagaimana EU juga cuba memaksa mereka menggunakan port mikro-USB sebelum ini, tetapi mereka akhirnya melihat kelemahan port lama berbanding Lightning. Mengelirukan, mereka tidak mendedahkan sebab baki perselisihan yang mereka ada dengan USB-C.

Apple iPhone 15 dengan USB-C

Eksekutif Apple tidak menyatakan dengan tepat bila kami dapat melihat iPhone pertama dengan USB-C. Tetapi berdasarkan laporan sebelumnya oleh pembocor prolifik, Apple sudah menguji versi iPhone 15 dengan port Jenis-C. Kami belum mempunyai butiran lagi yang boleh mencadangkan jika semua model iPhone 15 di seluruh dunia akan menyokongnya sepenuhnya.

Begitu juga, iPad 10 Apple (2022) menjadi iPad terakhir yang meninggalkan port Lightning tersuai. Ia hanya meningkatkan peluang iPhone 15 dan peranti sedia kilat lain untuk memberi laluan kepada USB-C. Lebih penting lagi, pelaksanaan yang dirancang oleh EU tidak akan berlaku sehingga penghujung tahun 2024, tetapi ia masih terpulang kepada pengilang yang tinggal jika mereka harus menerima pakainya lebih awal.

Dengan Apple disekat, adakah anda fikir mereka akan mengutamakan penambahbaikan teknologi wayarles pada iPhone? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
WSJ