Tetapan kebolehaksesan Android: 5 pilihan tersembunyi yang boleh digunakan oleh semua orang

105
KebolehcapaianAndroid
© Outware

Tetapan kebolehaksesan Android adalah sebuah negara ajaib dengan ciri yang menarik dan kurang dikenali. Inilah sebabnya kami menawarkan kepada anda senarai lima tetapan kebolehaksesan terbaik dan paling berguna, yang harus anda masukkan ke dalam penggunaan harian anda. Ini mungkin terbina dalam untuk mereka yang kurang pendengaran, mengalami masalah penglihatan atau sebarang keadaan lain yang mungkin menyukarkan pengendalian standard Android anda, tetapi sesiapa sahaja sebenarnya boleh mendapat manfaat daripadanya.

Pilihan kebolehaksesan terdapat dalam semua bentuk dan saiz dan banyak yang unik untuk peranti tertentu atau versi Android yang anda miliki. Terdapat beberapa tetapan kebolehaksesan Android stok yang anda akan temui di mana-mana sahaja, seperti TalkBack, saiz fon, kapsyen dan tetapan masa tunda “sentuh dan tahan”, tetapi terdapat banyak lagi. Sesetengah suka menggunakan denyar LED anda sebagai pemberitahuan adalah sangat keren. Oleh itu, lihat melalui tetapan peranti tertentu anda dan lihat perkara yang boleh anda gunakan. Berikut ialah lima pilihan kebolehaksesan, yang saya fikir adalah yang paling berguna.

Lompat ke bahagian:

  1. Gerak isyarat pembesaran
  2. Teks-ke-Pertuturan
  3. Warna negatif/Pelarasan warna/Terbalikkan warna
  4. TalkBack/Teroka dengan Sentuhan
  5. Kawalan interaksi
tangkapan skrin htc kebolehaksesan

Inilah yang ditawarkan pilihan kebolehaksesan pada kebanyakan peranti Android./ © NextPit

1. Gerak isyarat pembesaran

Pilihan kebolehaksesan gerak isyarat pembesaran membolehkan anda mengetik tiga kali untuk zum yang ketara. Ia boleh dilumpuhkan dengan ketik tiga kali yang sama. Walau bagaimanapun, jika anda mengetik dan menahan, anda boleh membesarkan skrin anda buat sementara waktu dan menyorot sekeliling. Anda hanya melepaskan untuk kembali normal. Ia merupakan ciri yang sangat berguna sebaik sahaja anda mula menggunakannya dan ia sangat bagus untuk mereka yang mengalami masalah penglihatan.

membesarkan1

Gerak isyarat pembesaran membolehkan anda mengetik tiga kali untuk mengezum masuk, walaupun hanya untuk membesarkan sementara. / © NextPit

Bagaimana untuk mengaktifkan mod malam pada Android

2. Teks-ke-Ucapan

Text-to-Speech mungkin merupakan ciri kebolehaksesan yang paling terkenal – malah anda mungkin sudah menggunakannya. Apa yang anda perlu lakukan ialah mendayakan enjin Google Text-to-Speech dan kemudian muat turun pek bahasa yang anda mahukan.

Text-to-Speech ialah cara mudah untuk mendapatkan semua kandungan yang telah anda simpan untuk dibaca kemudian, pada aplikasi Pocket sebagai contoh. Yang saya tidak pernah faham sebaliknya. Saya hanya menekan butang dengar di bahagian atas sebelah kanan di atas artikel pilihan saya (yang kelihatan seperti fon kepala) dan biarkan Google membacakan artikel itu kepada saya semasa saya menyediakan makan malam.

teks kepada ucapan123

Anda boleh menggunakan enjin Text-to-Speech Google untuk membaca artikel yang disimpan ke Pocket. / © NextPit

3. Warna negatif/Pelarasan warna/Terbalikkan warna

Adakah anda merindui zaman Android dahulu apabila banyak peranti mempunyai latar belakang UI hitam? Mungkin menu kelabu-putih merengsakan mata anda walaupun pada kecerahan skrin paling rendah pada waktu malam. Jika begitu – kami ada penyelesaian untuk anda. Hanya pergi ke tetapan kebolehaksesan dan tandai kotak di sebelah Songsangkan warna (dipanggil warna Negatif pada sesetengah peranti). Voila! Anda kini mempunyai jenis mod malam untuk peranti anda.

Banyak telefon pintar Android turut menawarkan pilihan warna lain, seperti mod pembetulan untuk orang buta warna. Teks kontras tinggi adalah satu lagi teks yang sangat berguna, walaupun anda tidak mengalami sebarang masalah penglihatan.

4. TalkBack/Teroka dengan Sentuhan

TalkBack adalah hebat, terutamanya jika penglihatan anda sama buruknya dengan penglihatan saya atau anda telah kehilangan cermin mata anda. Anda juga boleh menggunakan ini jika skrin anda menghadapi masalah, selagi skrin sentuh anda masih responsif. Sebaik sahaja anda telah mendayakan pilihan, apa sahaja yang anda ketik, tekan atau aktifkan akan dituturkan dengan kuat kepada anda. Jelajah melalui Sentuhan adalah perkara yang sama di bawah nama yang berbeza. Tetapan tambahan untuk TalkBack adalah sangat besar dan pastinya patut disemak dengan lebih lanjut.

TalkBack

TalkBack mempunyai banyak pilihan penyesuaian. / © NextPit

Pilihan Pilih untuk bercakap (yang boleh didapati pada sesetengah peranti) ialah versi TalkBack yang lebih ringkas. Jika didayakan, jika anda akan melihat gelembung teks di sudut kanan bawah skrin anda. Mengetiknya dan memilih main akan membolehkannya mula membaca sebarang teks yang ada pada skrin anda secara automatik.

5. Kawalan interaksi

Kawalan interaksi juga boleh didapati dalam menu kebolehaksesan. Ia membolehkan anda menghidupkan atau mematikan gerak isyarat gerakan dan tetapan tamat masa skrin, tetapi bahagian yang paling menarik ialah pada sesetengah telefon pintar Android anda boleh menyekat kawasan tertentu skrin daripada bertindak balas kepada input sentuhan, seperti bar status atau lorek pemberitahuan, contohnya. .

Kawalan interaksi

Kawalan interaksi dan tetapan Akses Suis pada HTC. / © NextPit

Semak tetapan kebolehaksesan peranti tertentu anda untuk melihat sama ada anda mempunyai ciri ini disenaraikan di bawah nama lain. Contohnya, pada sesetengah peranti LG Kawalan Interaksi boleh dipanggil ”Kawasan Kawalan Sentuhan,” jadi sedikit penerokaan pasti berbaloi. Pada HTC, seperti yang anda boleh, lihat daripada tangkapan skrin di atas, Akses Suis juga memberikan pelbagai pilihan untuk orang yang mengalami kecacatan motor.

Adakah anda menggunakan pilihan kebolehaksesan? Apakah kegemaran anda dan untuk apa anda menggunakannya?

  • Petua dan kiat pilihan pembangun: manfaatkan Android sepenuhnya