Tetapan penyamaan Spotify terbaik untuk menjadikan muzik berbunyi JAUH lebih baik

74
Spotify
© FellowNeko / Shutterstock.com

Platform penstriman muzik adalah pilihan utama untuk berjuta-juta pencinta muzik. Antaranya, Spotify memegang jawatan istimewa. Ia mempunyai lebih 350 juta pengguna aktif dan hanya menguasai segmen itu. Kemungkinan besar anda membaca artikel ini kerana anda mempunyai akaun Spotify dan hanya menyukainya. Tetapi adakah anda pasti anda mendapat sepenuhnya pengalaman mendengar Spotify anda?

Tujuan artikel ini adalah untuk membantu anda, pengguna Spotify biasa, memperoleh pengalaman mendengar yang terbaik di Spotify. Kami juga cuba menjawab soalan seperti “Apakah tetapan penyamaan Spotify yang terbaik?”, dan “Bagaimana untuk menjadikan Spotify berbunyi lebih baik?”.

Bagaimana untuk menjadikan Spotify berbunyi lebih baik?

Ternyata, kebanyakan orang tidak pernah peduli untuk menyelam lebih dalam untuk membuat perubahan dalam menu tetapan Spotify. Menu ini mengandungi beberapa pilihan penyesuaian yang tersedia untuk pengguna mengubah suai dan menukar.

Tukar tetapan Penyama

Nota: Harap maklum bahawa bukan SEMUA telefon pintar Android dengan Spotify akan menunjukkan tetapan penyamaan. Menurut a siarkan di Forum Komuniti Spotify, sesetengah peranti Android memerlukan anda mengubah suai tetapan daripada penyamaan peranti itu sendiri. Oleh itu, kaedah ini tidak terpakai jika telefon pintar anda tidak menawarkan akses kepada penyamaannya.

Perlu diingat bahawa tetapan penyamaan dalam apl untuk Android membuka penyamaan peranti sendiri – ia bukan penyamaan yang dimiliki oleh apl Spotify itu sendiri. Walau bagaimanapun, anda sepatutnya boleh pergi ke tetapan peranti anda dan mengubah suai penyamaan dari sana seperti yang anda mahu.

Kaedah pertama yang digariskan dalam tutorial ini adalah untuk mengubah suai tetapan Equalizer (EQ) yang terkandung dalam Spotify. Kini, kebanyakan orang mungkin tidak menyedari hakikat bahawa Spotify menawarkan cara untuk mengakses tetapan penyama telefon pintar anda dari dalam apl Spotify.

  • Berkaitan: Setiap Pelan Premium Spotify menjelaskan: yang manakah sesuai untuk anda?

Tweaking tetapan EQ adalah satu bentuk seni pada pendapat saya, tetapi ia tidak perlu rumit. Dengan menggunakan pratetap seperti yang disertakan secara lalai dengan telefon pintar anda, anda boleh mengoptimumkan EQ dengan cepat agar sesuai dengan gaya muzik dan genre yang paling anda dengar untuk menikmati pengalaman yang terbaik. Percayalah kepada saya tentang yang ini, ia membuat perbezaan yang besar kepada cara muzik anda berbunyi, terutamanya jika anda mendengar menggunakan sepasang fon kepala yang baik. Begini cara anda boleh mengaktifkan penyamaan anda daripada apl Spotify dalam Android.

Seperti yang dinyatakan, Spotify tidak menawarkan EQ sendiri secara teknikal. Sebaliknya, pembangun telah menambah kaedah yang cepat dan berkesan untuk mengakses penyamaan terbina dalam dalam tetapan audio telefon pintar anda.

Dari sini, anda boleh sama ada tweak tetapan mengikut keutamaan anda (disyorkan untuk pakar) atau memilih daripada beberapa pratetap untuk pelbagai genre muzik (disyorkan untuk mereka yang baru mengenai tweaker EQ).

Untuk menukar tetapan EQ daripada apl Spotify, cuma ikut langkah mudah ini:

  • Lancarkan apl Spotify.
  • Pilih ikon gear di bahagian atas sebelah kanan untuk mengakses menu Tetapan.
  • Tatal ke bawah ke pilihan Penyama yang terletak betul-betul di atas bar status Storan.
  • Anda perlu menerima mesej amaran tentang mengubah kelantangan secara tidak dijangka.
  • Dayakan peluncur amaran Penyama.

NextPit Spotify EQ Samsung

Main-main dengan tetapan EQ untuk menemui profil bunyi yang lebih memuaskan. / © NextPit

Dari sini, anda boleh mengubah suai EQ enam jalur sehingga anda mencapai kualiti bunyi pilihan anda. Gelangsar ke kanan akan mengubah treble, manakala yang di sebelah kiri akan mengubah tahap bass, dengan yang di tengah akan berubah…anda telah meneka – julat pertengahan.

Anda boleh menukar kepada pratetap tetapan EQ untuk genre muzik paling popular dengan mengetik pada menu lungsur di sebelah kiri. Ia harus ditetapkan kepada normal apabila anda mula. Hip hop akan meningkatkan bass dan frekuensi yang lebih rendah, manakala folk dan pop akan membawa persembahan vokal ke hadapan. Main-main dengannya sehingga anda menemui bunyi yang anda suka.

Nota: Memandangkan anda pada asasnya menukar keseluruhan EQ telefon pintar anda, sebarang perubahan yang dibuat akan menjejaskan semua audio yang dihasilkan oleh telefon pintar anda. Ini bermakna tetapan EQ anda masih akan ditukar jika anda menonton video di YouTube.

Adakah terdapat tetapan penyamaan Terbaik untuk Spotify?

Secara jujur, kami telah memasukkan ini kerana kami telah melihat ramai orang bertanya tentang perkara ini. Malangnya, jawapan kepada soalan ini ialah: ini adalah sesuatu yang anda perlu fikirkan sendiri.

Ini kerana ‘tetapan penyamaan terbaik untuk Spotify’ benar-benar bergantung pada genre muzik yang menarik minat anda, pembesar suara yang anda dengar terutamanya pada Spotify anda dan faktor lain seperti umur dan kebolehan pendengaran anda.

Perkara terbaik yang boleh kami cadangkan ialah bermain-main dengan tetapan Penyama pratetap dan dapatkan tetapan yang anda dapati sebagai yang terbaik.

ai muzik penulisan lagu 01

Tweaking EQ anda boleh menukar bunyi muzik anda secara mendadak / © NextPit

Tukar tetapan kualiti audio Spotify

Cara paling mudah untuk menikmati kualiti penstriman terbaik di Spotify ialah memastikan ia ditetapkan kepada tetapan kualiti audio tertinggi. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu mengikuti arahan ini:

  1. Pergi ke Tetapan Spotify.
  2. Tatal ke bahagian yang menyatakan Kualiti Audio dan pastikan anda memilih pilihan Sangat Tinggi (atau Tinggi) di bawah kedua-dua Penstriman Wi-Fi dan Penstriman Selular.

Ambil perhatian bahawa anda hanya perlu melakukan ini untuk penstriman Selular jika anda menggunakan pelan data tanpa had. Sekiranya anda bimbang tentang mendapatkan lebihan bil data, adalah idea yang baik untuk memilih pilihan Automatik sebaliknya, yang juga merupakan tetapan lalai pada kebanyakan peranti. Sekiranya anda tertanya-tanya, pilihan Sangat Tinggi hanya tersedia untuk pelanggan Spotify Premium.

NextPit Spotify EQ audio yang lebih baik

Tetapkan kepada kualiti audio tertinggi dalam Tetapan untuk memastikan kualiti penstriman terbaik di Spotify. / © NextPit

Dayakan main balik audio Crossfade dan Gapless

Kini, kedua-dua tetapan ini biasanya didayakan secara lalai pada apl Spotify. Tetapi ia sentiasa idea yang baik untuk menyemak sama ada itu benar-benar berlaku. Sekiranya anda tertanya-tanya, pilihan Crossfade membolehkan anda bertukar dengan lancar dari satu lagu ke lagu lain tanpa sebarang senyap yang janggal di antaranya. Pilihan kedua, Gapless, lebih sesuai untuk penggemar muzik langsung atau klasik dan membolehkan pengguna ‘mengalir’ ke lagu seterusnya tanpa sebarang jeda. Ia, sebenarnya, agak serupa dengan pilihan Crossfade.

Untuk melakukan ini, sekali lagi, semua yang anda perlu lakukan ialah pergi ke tetapan Spotify dan tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan Crossfade atau Gapless dan pastikan suis togol di sebelahnya Hidup.

Sudahkah anda mengubah suai tetapan EQ anda untuk mendapatkan bunyi yang lebih memuaskan di Spotify? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.