Tetikus Wayarles tidak Berfungsi – Cara Menyelesaikan Masalah

19

Tetikus wayarles biasanya mempunyai dua bahagian—tetikus, yang akan mengandungi bateri, dan penyesuai wayarles, biasanya USB. Tetikus menghantar isyarat kepada penyesuai, yang memajukannya ke Windows untuk mengikut arahan. Ia adalah persediaan mudah yang berfungsi dengan baik pada kebanyakan masa.

Tetikus Wayarles tidak Berfungsi - Cara Menyelesaikan Masalah

Jika anda menghadapi masalah dengan tetikus wayarles anda, tutorial ini adalah untuk anda. Ia merangkumi cara menyelesaikan masalah tetikus wayarles dalam Windows dan akan membolehkan anda beroperasi dalam masa yang singkat!

Masalah Biasa Apabila Menggunakan Tetikus Wayarles

Gejala tetikus wayarles mengalami masalah termasuk pergerakan tidak menentu, kursor desktop melompat atau tersentak, atau kursor tidak bergerak dengan betul. Semua ini boleh ditangani menggunakan salah satu daripada beberapa pembetulan. Tutorial ini menganggap tetikus wayarles berfungsi dengan baik untuk seketika dan kemudian tiba-tiba mula mengalami masalah. Mari kita mulakan!

Penyelesaian 1: Tukar Permukaan Tetikus Dihidupkan

Malah tetikus optik kadangkala boleh menghadapi masalah dengan permukaan yang digunakan. Ia mungkin terlalu berkilat, terlalu kasar atau tidak sesuai secara umum. Cuba alas tetikus, meja atau buku yang berbeza untuk melihat sama ada perubahan permukaan membetulkan isu tersebut.

Jika permukaan terlalu mencerminkan atau mengandungi corak tertentu, anda akan menghadapi masalah dengan tetikus wayarles anda. Masalah lain mungkin warna permukaan. Warna seperti merah, cyan, ungu dan hitam rata boleh mengganggu penjejakan pergerakan tetikus.

Penyelesaian 2: Periksa Dongle USB

Seterusnya, pastikan dongle USB berada di tempatnya dan belum dialihkan atau dialihkan daripada kedudukannya. Sebagai alternatif, keluarkannya, tunggu beberapa saat, dan masukkan semula atau masukkan ke dalam port USB yang berbeza. Benarkan Windows mengambilnya dan menguji semula.

Setelah memasukkan peranti USB, Windows mula-mula mencari pemacu untuk mengendalikan/mengenalinya. Kemasukan semula peranti yang mudah boleh membetulkan isu kecil, sementara yang mungkin timbul dalam Pejabat Pendaftaran, dsb.

Penyelesaian 3: Laraskan Bateri Tetikus

Kebanyakan tetikus wayarles akan mempunyai petak di bawah yang menempatkan bateri. Balikkan tetikus, kemudian periksa sama ada bateri masih dalam keadaan baik dan sentuh terminal seperti yang sepatutnya. Tanggalkan bateri, pastikan ia bersih dan bebas serpihan, kemudian masukkan semula. Semasa anda kehabisan bateri, anda harus mengujinya untuk memastikan ia mempunyai kuasa yang mencukupi.

Sesetengah tetikus wayarles mempunyai suis Hidup/Mati di bawahnya untuk membantu menjimatkan bateri. Pastikan milik anda ditukar kepada Hidup dan tidak dimatikan secara tidak sengaja.

Penyelesaian 4: Tukar Bateri

Sebaik sahaja anda mengesahkan bateri berada di tempatnya, bebas daripada kotoran dan serpihan, dan mempunyai kuasa yang mencukupi, anda telah menghapuskan banyak punca biasa isu tetikus wayarles, tetapi kini anda harus melihat menukar bateri.

Jika tetikus berfungsi, bagus, anda sudah selesai menyelesaikan masalah. Tetapi jika tidak, anda boleh membiarkan bateri baru di tempatnya atau meletakkan semula yang lama. Walau apa pun, teruskan membaca untuk mengetahui lebih banyak petua untuk membantu menyelesaikan isu tersebut.

Penyelesaian 5: Bersihkan Tetikus Anda

Semasa ia terpisah, anda juga perlu menyemak sama ada port optik bersih dan bebas daripada kotoran dan serpihan.

 1. Dengan tetikus dimatikan dan bateri dikeluarkan, longgarkan dan tanggalkan skru yang menahan tetikus bersama-sama. Selalunya hanya satu atau dua.
 2. Seterusnya, tarik tetikus dengan berhati-hati. Anda mungkin memerlukan alat cungkil plastik untuk membuat asal klip penahan dalaman di dalam tetikus.
 3. Sekarang, perlahan-lahan keluarkan sebarang serpihan, rambut haiwan peliharaan atau sisa minuman melekit menggunakan swab kapas dan alkohol.
 4. Selepas membiarkan bahagian dalam tetikus kering selama beberapa saat, pasang semula tetikus dan hidupkan semula.
 5. Akhir sekali, uji untuk melihat sama ada semuanya berfungsi dengan betul.

Penyelesaian 6: But semula Komputer Anda

Dipanggil ‘set semula 3-pin’ dalam perdagangan, but semula komputer yang lengkap boleh menyelesaikan banyak isu. Jika tetikus kelihatan baik, but semula komputer anda untuk melihat sama ada ia memulihkan tetikus dan mula berfungsi dengan betul semula. Jika tidak, teruskan penyelesaian masalah.

Penyelesaian 7: Semak Pemacu Tetikus Anda

Isu pemandu biasanya menyebabkan masalah perkakasan, jadi itu adalah tempat yang logik untuk menyelesaikan masalah tetikus wayarles anda. Mula-mula kami akan membenarkan Windows melakukan kemas kini pemacu dan kemudian memasang pemacu secara manual jika perlu.

Berikut ialah cara untuk menyemak pemacu pada Windows.

 1. Sama ada taip “dev” ke dalam “kotak Carian Windows/Cortana” atau klik kanan ikon “Menu Mula” dan pilih “Pengurus Peranti.”
  Menu Mula
 2. Sekarang, tatal ke bawah dan pilih “Tetikus dan peranti penunjuk lain.”
 3. Klik kanan pada peranti tetikus anda dan pilih “Kemas kini pemacu.” Pengurus peranti
 4. Benarkan Windows mencari pemacu dan memasangnya secara automatik.
 5. Cuba pemasangan manual jika Windows tidak menemui kemas kini pemacu. Navigasi ke tapak web pengeluar tetikus dan muat turun pemacu terkini untuk tetikus anda.
 6. Pasang pada komputer anda dan ikut arahan.
 7. But semula jika perlu dan uji semula.

Penyelesaian 8: Cuba Tetikus pada Komputer Berbeza

Tugas penyelesaian masalah terakhir ialah mencuba tetikus di tempat lain. Ia boleh menjadi isu perkakasan jika ia berfungsi dengan baik dan tiba-tiba berhenti berfungsi, dan tiada apa-apa lagi yang telah membetulkannya. Cara terbaik untuk menguji teori itu ialah menggunakan komputer yang berbeza. Tugas ini dibiarkan sehingga yang terakhir, kerana anda mungkin perlu memasang pemacu pada komputer lain dan kemudian mengeluarkannya sekali lagi setelah selesai. Walaupun ia tidak mengambil masa yang lama, ia agak menyusahkan.

Sambungkan tetikus wayarles ke komputer lain, benarkan ia mengesan peranti baharu dan biarkan ia memasang pemacu. Pasang pemacu secara manual jika perlu, kemudian uji tetikus.

Tetikus mungkin tidak akan berfungsi pada komputer baharu jika anda mengikuti semua langkah dalam panduan ini. Walau bagaimanapun, Windows sebagai Windows, ia tidak melampaui kemungkinan bahawa beberapa isu dalaman menghalang tetikus wayarles daripada berfungsi.

Penyelesaian Masalah Tetikus

Malangnya, isu perkakasan dengan tetikus anda boleh berlaku. Mulakan dengan penyelesaian yang paling mudah, kemudian kerjakan senarai dari sana. Jangan sekali-kali memandang rendah kuasa but semula mudah atau pembersihan perkakasan anda. Anda akan kagum melihat betapa banyak kotoran dan serpihan masuk ke dalam tetikus.