The Best Baldur’s Gate 3 Sahabat

51

Baldur’s Gate 3 (BG3) memberikan pemain sepuluh teman yang boleh membantu dalam perjalanan mereka. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh memilih tiga untuk disimpan dalam parti anda. Semua sahabat mempunyai cerita latar belakang, kebolehan dan sikap yang unik. Walaupun pilihan terbaik untuk teman mungkin berbeza-beza bergantung pada permainan yang anda kejar, sesetengahnya mendahului senarai tanpa mengira gaya permainan kerana serba boleh dan kegunaannya untuk pertempuran dan interaksi. Jadi, siapa sekutu terbaik dalam BG3?

The Best Baldur's Gate 3 Sahabat

Artikel ini menyerlahkan rakan terbaik yang boleh anda bekerjasama dalam Baldur’s Gate 3.

Top Baldur’s Gate 3 Sahabat

Tidak mustahil untuk bermain BG3 tanpa teman. Tetapi, anda perlu memilih rakan yang betul untuk membina parti yang kuat.

Sebagai nota umum, perhatikan watak anda sendiri terlebih dahulu. Jika anda bermain sebagai Penyangak, maka anda tidak memerlukan yang kedua dalam parti, jadi anda boleh memotong Astarion daripada senarai anda, contohnya. Untuk hasil yang terbaik, berpegang pada satu kelas bela diri huru-hara (Pejuang, Barbarian, atau mungkin Paladin), seorang ahli sihir sokongan (Cleric, Druid, atau Bard), seorang penyerang sihir yang menyinggung (Penyihir, Ahli Sihir atau Warlock), dan seorang penyerang atau jeneral menengah. kelas utiliti (Rogue, Monk, Renjer). Memandangkan kelas lebih lancar berbanding kebanyakan RPG lain, sesetengah kelas boleh menjalankan pelbagai peranan, jadi komposisi kelas yang ideal boleh berubah berdasarkan cara anda membina pasukan.

Di bawah ialah beberapa rakan yang anda harus mengutamakan pengambilan dalam pasukan anda.

Lae’Zel

Bangsa: Githyanki

Kelas: Pejuang

Jantina perempuan

Latar belakang: Askar

Kebanyakan pemain BG3 membina hubungan cinta-benci dengan Lae’Zel. Ini boleh dikaitkan dengan sifat permusuhannya yang zahir. Tetapi, Githyanki ini adalah aset berharga untuk dimiliki dalam parti anda. Jika anda sedang mencari teman yang tidak takut untuk berperang, Lae’Zel ialah salah satu pertaruhan terbaik anda.

Pahlawan Githyanki ini adalah seorang yang lebam berat yang akan lebih kerap daripada tidak memimpin parti anda kepada kemenangan yang menghancurkan. Walaupun dia menghadapi saingan sengit daripada Karlach, Lae’Zel masih mengukir ruang untuk dirinya dalam senarai ini. Ini kerana dia boleh direkrut lebih awal (sejurus selepas tutorial) dan menawarkan DPS yang lebih baik. Ambil perhatian bahawa kemahiran perbualan Lae’zel kadang-kadang mungkin kurang. Walau bagaimanapun, memilih untuk bersabar dengannya akan memberi ganjaran kepada usaha anda dalam BG3 dengan cara yang tidak dapat dibayangkan (semuanya baik, sudah tentu).

Minthara

Bangsa: Lolth-Sworn Drow

Kelas: Paladin – Sumpah Dendam

Jantina perempuan

Latar belakang: Mulia

Dewa: Lolth

Drow Paladin ini adalah sekutu yang tidak ternilai dan kerap muncul dalam banyak pasukan. Minthara mempunyai kuasa huru-hara yang luar biasa. Dia juga mempunyai kebolehan penyembuhan yang menakjubkan. Kuasa ini menjadikannya salah satu rakan paling serba boleh yang boleh anda miliki dalam pasukan anda. Dia boleh tangki dan masih menangani kerosakan serentak, memastikan dia memastikan pasukannya selamat melalui sebarang pertempuran. Tetapi Minthara boleh menjadi watak yang kompleks untuk direkrut, itulah sebabnya beberapa pemain memilih untuk membunuhnya. Jika anda menambahkannya ke parti anda, anda mungkin kehilangan beberapa rakan anda. Adalah lebih baik untuk menjemputnya hanya jika anda berdedikasi untuk mengejar permainan jahat.

Hati Bayangan

Bangsa: High Half-Elf

Kelas: Ulama – Domain Tipu

Jantina perempuan

Latar belakang: Acolyte

Dewa: Shar

Shadowheart adalah serba boleh dan membantu dalam pelbagai situasi. Ulama sering dianggap sebagai salah satu kelas BG3 terbaik. Sebagai High Half-Elf, Shadowheart juga mendapat satu cantrip Wizard, menjadikannya lebih mudah menyesuaikan diri dalam pertempuran. Memandangkan dia adalah satu-satunya teman dalam kelas Ulama, menambahkannya ke parti anda adalah pilihan yang bijak. Dia juga yang pertama menyertai parti anda jika anda memutuskan untuk menyelamatkannya dalam tutorial, memberikan pihak anda penyembuh yang sangat diperlukan dan penggalak kemandirian awal.

Shadowheart juga merupakan salah satu pilihan percintaan yang paling biasa dalam permainan. Namun, perkara yang paling menarik tentang Shadowheart ialah kisah belakangnya yang memperkaya. Walaupun anda ingin meneruskan permainan jahat, anda harus mencuba sekurang-kurangnya satu permainan dengannya untuk memahami sebab dia begitu popular dan watak yang mesti ada untuk parti anda.

Gale

Bangsa: Manusia

Kelas: Wizard

Jantina lelaki

Latar belakang: Sage

Jika anda memfokuskan pada kelas mempertahankan diri, maka parti anda mungkin memerlukan ahli sihir yang baik seperti Gale. Tetapi sihir bukanlah segala-galanya yang ada pada watak Gale. Kecerdasan dan Karismanya yang tinggi berguna semasa interaksi sosial di mana anda tidak tahu apa yang hendak dikatakan kerana dia juga mahir dalam Pujukan, Sejarah dan Penyiasatan. Mereka juga membantu dalam main peranan.

Watak Gale mungkin kelihatan menyusahkan semasa peringkat awal permainan memandangkan slot ejaan adalah terhad dan kesan ajaib lebih kerap berlaku. Akhirnya, senarai ejaannya menjadi tidak ternilai untuk setiap pertemuan yang anda boleh bayangkan. Jika anda meluangkan lebih banyak masa dengannya, anda akan segera menyedari bahawa keinginan berterusannya untuk kebaikan boleh terbukti tidak ternilai.

Astarion

Bangsa: High Elf

Kelas: Penyangak

Jantina lelaki

Latar belakang: Charlatan

Pesona dan karisma Astarion sudah cukup untuk memikat mana-mana pemain Dungeons and Dragons. Sebagai satu-satunya teman yang secara semula jadi tergolong dalam kelas Rogue, dia menjadi sangat diperlukan dalam beberapa pertemuan jika anda mahu bermain tanpa menghormati rakan. Penyangak memberikan kerosakan setiap pusingan (DPR) yang tinggi, terutamanya jika dia boleh berada di belakang atau bersembunyi daripada musuh. Dia juga mahir dalam merompak dan mengunci. Satu-satunya kelemahan kelas Astarion’s Rogue ialah potensi tempur penuhnya dilepaskan pada peringkat akhir permainan. Tetapi dia masih menawarkan ciri-ciri luar biasa dan sifat unik yang berguna pada peringkat awal permainan.

Astarion ialah teman yang hebat untuk perbualan, dan dia juga mempunyai latar belakang yang menawan, yang tidak pernah benar-benar seperti yang kelihatan. Walaupun dia menikmati perbuatan jahat atau berniat jahat lebih daripada rakan lain yang boleh anda rekrut, dia lebih nakal daripada yang lain.

Karlach

Race: Zariel Tiefling

Kelas: Barbarian

Jantina perempuan

Latar belakang: Outlander

Jika anda tidak mahu mengendalikan Lae’Zel, maka Karlach adalah pilihan kelas mempertahankan diri yang sangat baik. Sebagai seorang Barbarian, dia selalunya akan menjadi watak paling tanki dalam parti itu. Dia boleh memberikan sokongan yang tidak ternilai walaupun semasa peringkat awal permainan. Tetapi personaliti dan daya tarikan Karlach yang cantik itulah yang menarik kebanyakan pemain ke arahnya. Jika anda membuat keputusan untuk menjadikan dia teman anda, anda akan segera menyedari bahawa ada kegelapan di bawah cahaya yang dibawanya, yang timbul dari masa lalunya.

Bersedia untuk kerap ketawa bersama Karlach. Tidak seperti sahabat lain, dia membuka diri dengan sangat pantas, dan walaupun dia menggambarkan dirinya sebagai seorang yang benar dari segi moral, dia tidak terkawal seperti yang dia nampak.

Cari Parti Anda

Sistem pendamping Baldur’s Gate 3 adalah salah satu yang terbaik antara permainan RPG terkini. Bukan sahaja bilangan sahabat yang banyak, tetapi kisah latar belakang mereka adalah sama menarik dan kompleks kerana mereka memikat. Namun, dalam perjalanan permainan, terdapat beberapa watak yang anda pasti lebih suka daripada yang lain. Memandangkan anda hanya boleh mempunyai sehingga tiga rakan pada satu-satu masa, memilih yang mana untuk diambil untuk parti anda boleh menjadi mencabar. Sedar bahawa untuk kejayaan terbaik, anda harus memilih watak kelas yang berbeza daripada kelas anda sendiri.

Siapa teman BG3 kegemaran anda setakat ini, dan mengapa? Watak baharu manakah yang kini anda sanggup cuba sebagai teman dalam BG3? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.