ThinkPhone dan Windows 365: Masa Depan Pengkomputeran Mudah Alih?

15
nextpit Motorola ThinkPhone Windows 365 IFA 2023 1
© nextpit

Motorola ThinkPhone telah dilancarkan pada awal tahun 2023 dan mencapai rak di kawasan terpilih beberapa bulan lalu. Pada IFA 2023, syarikat milik Lenovo itu mengadakan demo bagi dua ciri produktiviti yang diumumkan baru-baru ini untuk siri telefon pintar berjenama Think melalui perkongsian dengan Microsoft.

  • Baca juga: Cara menyambungkan telefon Android atau iPhone anda ke monitor

Walaupun berjalan pada OS Android, sepasang ciri perusahaan Windows yang penting telah dirancang untuk Motorola ThinkPhone dan harus dilancarkan dalam beberapa minggu akan datang.

Windows 365 Cloud PC untuk Motorola ThinkPhone

Semasa IFA 2023, Motorola mempamerkan sokongannya untuk Windows 365 Cloud. Ini membolehkan Motorola ThinkPhone mempunyai fungsi seperti desktop yang dikuasakan oleh Cloud PC Enterprise Microsoft dan memerlukan langganan aktif kepada perkhidmatan tersebut.

Pengguna kemudiannya boleh memanfaatkan sambungan ThinkPhone untuk menyambungkan telefon bimbit ke skrin yang lebih besar seperti monitor melalui port USB-C ke kabel HDMI. Malah menjadikan peranti itu sebagai PC sepenuhnya boleh dilakukan dengan memasangkannya dengan papan kekunci dan tetikus secara wayarles.

Motorola ThinkPhone dengan Windows 365 cloud PC

Motorola ThinkPhone boleh dimanfaatkan ke dalam PC sepenuhnya dengan Windows 365 cloud PC. / © nextpit

Pada skrin, anda akan berasa seolah-olah anda mendapat pengalaman PC penuh dengan Windows 365. Bahagian yang terbaik ialah anda boleh menyesuaikan bilangan CPU dan jumlah memori yang anda inginkan dalam awan—walaupun anda perlukan untuk membayar tambahan untuk ciri-ciri ini, sudah tentu. Walau bagaimanapun, kelemahannya ialah anda tidak akan dapat menggunakannya tanpa sambungan internet.

Aktifkan walkie-talkie pada Motorola ThinkPhone

Ciri lain, iaitu sokongan mod Walkie Talkie untuk Microsoft Teams, memanfaatkan butang boleh atur cara yang dipanggil “Red Key” pada ThinkPhone. Ini berguna semasa panggilan persidangan kerana anda boleh menyediakan butang untuk berfungsi sebagai pintasan push-to-talk segera. Anda hanya perlu menekan kekunci setiap kali anda perlu memulakan perbualan atau menghantar mesej.

Motorola mengatakan awan Windows 365 dan mod Walkie Talkie dalam Pasukan disertakan dalam kemas kini perisian yang akan datang. Tiada jadual yang pasti untuk keluaran ini, walaupun telah dimaklumkan kepada pasukan kami semasa IFA bahawa ia sepatutnya dikeluarkan pada pertengahan September.

Spesifikasi dan harga kunci Motorola ThinkPhone

Bagi spesifikasi, Motorola ThinkPhone didatangkan dengan binaan yang diperakui IP68 dan gred tentera, mencerminkan ketegaran garis ThinkPad Lenovo. Selain itu, ia mempunyai skrin OLED 6.6-inci yang dilindungi oleh Gorilla Glass Victus dan dikuasakan oleh cipset Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 digabungkan dengan bateri 5000 mAh dan konfigurasi storan sehingga 12/512 GB. Peranti but OS Android 13 dan mempunyai ciri keselamatan tambahan.

ThinkPhone hanya dijual kepada perusahaan dan tidak tersedia secara langsung kepada pengguna di sesetengah pasaran. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian, seperti Amerika Syarikat, yang mempunyai versi tidak berkunci yang disenaraikan di kedai Amazon dan Motorola untuk $699 dengan 8 GB RAM dan 256 GB storan on-board.

Bagaimanakah anda menemui kelebihan perisian ini pada Motorola ThinkPhone? Kongsi kami dengan pemikiran anda dalam komen.