Tiada apa-apa apl Sembang Dihentikan, Kebimbangan Keselamatan Dipetik

22
Tiada Sembang di Telefon 2
© Tiada apa-apa

Sekarang itulah yang saya panggil penampilan singkat: Tiada pengasas dan CEO mengumumkan apl “Nothing Chats” beliau, yang dicipta dengan kerjasama Sunbird, telah ditarik balik. Aplikasi ini nampaknya membolehkan pemilik Nothing Phone (2) berkomunikasi dengan pengguna Apple iPhone melalui iMessage. Sebabnya? Kebimbangan keselamatan dipetik oleh Sunbird.

  • Berhati-hati dengan perangkap Black Friday ini: Bagaimana untuk mencari tawaran yang terbaik

Tiada apa-apa dan kebimbangan keselamatan Sunbird tentang apl iMessage untuk Android

Itu mungkin ayat dengan X—iaitu tiada! Tiada apa-apa CEO Carl Pei mencabar secara lisan Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook sebelum ini dan kini telah mengalami kemunduran besar dengan aplikasi “Nothing Chats” yang diumumkannya baru-baru ini. Aplikasi itu, berdasarkan aplikasi Sundbird, sepatutnya membolehkan untuk menghantar mesej kepada pengguna iMessage, yang termasuk gelembung sembang biru dari Nothing Phone (2) ke Apple iPhone.

Apl Sunbird pertama kali diumumkan untuk Android pada penghujung tahun 2022 dan sebelum ini hanya tersedia sebagai versi alfa kepada bilangan pengguna yang sangat terhad. Walau bagaimanapun, hujung minggu lalu, lebih 630,000 fail yang didakwa disulitkan hujung ke hujung ditemui yang boleh diakses tanpa banyak kesukaran. Ini adalah masalah keselamatan yang nyata yang mana Sunbird dan Nothing memaklumkan pengguna dengan segera dengan pemberitahuan berikut dan muat turun “jeda”. Tiada apa-apa pun mengalih keluar versi beta apl “Nothing Chats” daripada Gedung Google Play.

Pengguna Sunbird yang dihormati, Kami telah memutuskan untuk menggantung penggunaan Sunbird buat sementara waktu sementara kami menyiasat kebimbangan keselamatan. Kami akan memaklumkan anda sebaik sahaja kami bersedia untuk meneruskan.

Selamat petang semua. Kami sedang menyiasat isu keselamatan yang timbul dalam tempoh 24 jam yang lalu. Atas kewaspadaan yang tinggi dan untuk melindungi data sensitif anda, kami menutup Media Sunbird buat sementara waktu. Kami akan memastikan anda dikemas kini. Terima kasih dan kami memohon maaf atas kesulitan ini.

Tiada kenyataan rasmi daripada Sunbird setakat ini. Walau bagaimanapun, sebelum ini telah mengabaikan kebimbangan keselamatan awam dan dalam beberapa kes menyekat pengguna yang mempunyai soalan teknikal asas tentang apl itu. Tiada yang hanya mengulas pada X (dahulunya Twitter) setakat ini seperti berikut:

Kami telah mengalih keluar versi beta Nothing Chats daripada Gedung Play dan akan menangguhkan pelancarannya sehingga diberitahu kelak untuk bekerjasama dengan Sunbird dalam membetulkan beberapa pepijat. Kami memohon maaf atas kelewatan.

Apple & Android untuk mencapai keharmonian sembang pada tahun 2024

Selepas berita Apple baru-baru ini bahawa Cupertino mempunyai rancangan untuk menyepadukan protokol RCS (Perkhidmatan Komunikasi Kaya) ke dalam iPhonenya menjelang 2024, ini pada dasarnya kelihatan seperti usaha yang sia-sia.

Apa pendapat anda tentang situasi ini? Adakah ia satu kegagalan yang jelas atau adakah ia akan berjaya? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda dalam komen di bawah dan mari berbincang.

Melalui: 9to5google
Sumber:
reddit