Tiada bunyi semasa panggilan pada iPhone? 12 Cara untuk memperbaikinya!

22
Bagaimana untuk membetulkan tiada bunyi semasa panggilan pada iPhone

Menghadapi isu audio semasa panggilan iPhone boleh mengecewakan dan mengganggu. Sama ada bunyi tersekat atau senyap sepenuhnya, isu ini boleh menghalang komunikasi dan menjadikan perbualan telefon tidak menyenangkan. Jika panggilan anda juga tidak kedengaran, jangan risau! Di bawah, saya telah mengumpulkan senarai penyelesaian yang cepat dan mudah untuk membetulkan masalah panggilan iPhone tiada bunyi. Mari kita mulakan!

 1. Semak tahap kelantangan semasa panggilan
 2. Semak sama ada peranti audio yang betul dipilih
 3. Semak penerimaan selular iPhone anda
 4. Pastikan alat dengar tidak terhalang
 5. Paksa mulakan semula iPhone anda
 6. Semak kemas kini pembawa
 7. Matikan panggilan Wi-Fi pada iPhone
 8. Matikan Pembatalan Bunyi Telefon pada iPhone
 9. Semak kemas kini iOS
 10. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian pada iPhone
 11. Lakukan tetapan semula kilang
 12. Hubungi pembawa anda atau Apple untuk mendapatkan sokongan

1. Semak tahap kelantangan semasa panggilan

Salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan jika anda tidak dapat mendengar apa-apa semasa panggilan ialah menyemak sama ada tahap kelantangan iPhone anda untuk panggilan dihidupkan sehingga boleh didengar.

 • Untuk melakukan ini, apabila anda mengangkat panggilan atau menghubungi seseorang, tekan dan tahan butang naikkan kelantangan iPhone sehingga anda merasakan maklum balas haptik yang kuat.
 • Sebagai alternatif, anda boleh memanggil Pusat Kawalan → gunakan peluncur Kelantangan yang terdapat di sana untuk meningkatkan tahap kelantangan dan bukannya butang naikkan kelantangan.

2. Semak sama ada peranti audio yang betul dipilih

Jika anda mempunyai sebarang peranti Apple atau peranti Bluetooth lain yang berdekatan, anda mesti menyemak sama ada anda telah memilih peranti audio yang betul semasa panggilan. Ini cara yang baik untuk memastikan anda tidak memainkan bunyi di tempat lain apabila anda benar-benar mahu ia keluar daripada pembesar suara alat dengar iPhone anda yang terdapat di atas.

 1. Ketik butang Audio pada skrin panggilan.
 2. Pilih pilihan untuk iPhone.


  pilih-peranti-audio-untuk-panggilan-telefon

Tetapan penghalaan panggilan lalai pada iPhone membolehkannya bertukar secara bijak antara pembesar suara iPhone, AirPods dan peranti audio Bluetooth lain semasa panggilan. Walau bagaimanapun, jika iPhone anda tidak dapat melakukannya, anda perlu menukar tetapan penghalaan panggilan iPhone anda untuk menyelesaikannya, seperti yang ditunjukkan di bawah:

 1. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian → Sentuh.

  go-to-accessibility-touch

 2. Ketik pilihan Penghalaan Audio Panggilan.
 3. Ketik dan pilih Automatik.

  tukar-panggilan-laluan-audio

3. Semak penerimaan selular iPhone anda

Sambungan selular yang tidak stabil juga boleh menghalang anda daripada mendengar audio semasa panggilan. Jadi, anda mesti menyemak penerimaan selular iPhone anda untuk memastikan anda tidak boleh dihubungi dan mempunyai sekurang-kurangnya tiga bar kekuatan isyarat.

Sekiranya anda mempunyai penerimaan selular yang lemah, anda boleh cuba berpindah ke bilik atau lokasi lain untuk melihat sama ada ia membantu. Walau bagaimanapun, jika anda terus menghadapi masalah, ikut langkah yang diberikan di bawah untuk menyambung semula iPhone anda kepada perkhidmatan selular.

 1. Buka Pusat Kawalan pada iPhone anda.
 2. Ketik dan dayakan mod Pesawat selama beberapa saat → Kemudian matikannya.

  Ketik ikon Pesawat, tunggu selama 5 saat, dan ketik ikon Pesawat sekali lagi.jpg

4. Pastikan alat dengar tidak terhalang

Jika dua penyelesaian pertama tidak membantu menyelesaikan isu itu, anda mesti memastikan pembesar suara alat dengar iPhone anda tidak terhalang. Selalunya, habuk dan serpihan, serta beberapa sarung iPhone atau pelindung skrin yang tidak digunakan dengan betul, boleh menghalang cuping telinga, menghalang anda daripada mendengar audio semasa panggilan.

Jika anda fikir ini mungkin punca di sebalik isu itu, anda boleh cuba mengalih keluar sarung dan pelindung skrin iPhone anda untuk membersihkan pembesar suara cuping telinga menggunakan berus berbulu lembut. Ini kemungkinan besar akan membantu anda menyelesaikan isu tersebut.

5. Paksa mulakan semula iPhone anda

Sekiranya anda masih tidak dapat menyelesaikan isu tersebut, anda harus memaksa mulakan semula iPhone anda. Ini akan membantu anda menghapuskan pepijat sementara atau gangguan yang mungkin menyebabkan iPhone anda bertindak.

Untuk memaksa mulakan semula iPhone 8 anda atau lebih baru:

 1. Tekan dan lepaskan butang Naik Kelantangan dengan cepat dari sebelah kiri peranti.
 2. Kemudian, segera tekan dan lepaskan butang Kurangkan Kelantangan.
 3. Tekan dan tahan butang Sisi.
 4. Lepaskan butang Sisi apabila anda melihat logo Apple pada skrin iPhone anda.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai iPhone 7 atau lebih awal, lihat panduan mendalam kami tentang panduan tentang cara but semula keras mana-mana iPhone.

6. Semak kemas kini pembawa

Sekiranya anda tidak tahu, kebanyakan syarikat telekomunikasi menggunakan kemas kini pembawa biasa yang boleh membantu meningkatkan ketersambungan iPhone anda dan menjadikannya serasi dengan teknologi yang lebih baharu.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak pernah memasang kemas kini pembawa, terdapat kemungkinan anda akan menghadapi isu berkaitan audio semasa panggilan.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Perihal.
 2. Di sini, anda akan melihat pop timbul jika Kemas Kini Tetapan Pembawa tersedia → Ketik Kemas Kini.

  Semak kemas kini pembawa

7. Matikan panggilan Wi-Fi pada iPhone

Panggilan Wi-Fi ialah ciri mudah yang membolehkan panggilan dibuat melalui internet dan bukannya perkhidmatan telefon iPhone anda. Walau bagaimanapun, isu dengan rangkaian anda selalunya boleh menyebabkan panggilan yang dibuat melalui Internet tidak dapat didengari.

Satu-satunya cara yang mungkin anda boleh menghalang isu ini daripada berlaku ialah dengan mematikan panggilan Wi-Fi dan semua panggilan anda dihalakan melalui rangkaian telefon.

 1. Pergi ke Tetapan → Selular.
 2. Ketik Panggilan Wi-Fi → Togol matikan Panggilan Wi-Fi pada iPhone Ini.
  Jika anda mempunyai dua SIM, anda mesti memilih SIM untuk mengakses pilihan ini.

  Matikan panggilan Wi-Fi

8. Matikan Pembatalan Bunyi Telefon pada iPhone

Ciri Pembatalan Bunyi Telefon pada iPhone boleh membantu anda mendengar dengan lebih baik apabila anda memegang penerima pada telinga anda semasa panggilan dalam persekitaran yang bising. Walaupun ia bertujuan untuk membantu anda, ia kadangkala boleh membuat panggilan berbunyi teredam. Oleh itu, anda mesti mematikan Pembatalan Bunyi Telefon untuk melihat sama ada itu membantu.

Nota: Keupayaan untuk mendayakan atau melumpuhkan ciri Pembatalan Bunyi Telefon hanya tersedia pada iPhone 12 dan model iPhone terdahulu.

 1. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian → Audio/Visual.
 2. Togol matikan Pembatalan Bunyi Telefon.

  matikan-telefon-noise-pembatalan

9. Semak kemas kini iOS

Pepijat dalam iOS juga boleh membawa kepada isu yang tidak dijangka yang mungkin menghalang anda daripada mendengar audio semasa panggilan. Jika anda berpendapat perkara itu berlaku dengan iPhone anda, anda mesti menyemak sama ada Apple telah mengeluarkan kemas kini perisian untuk menambal isu tersebut.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Ketik Kemas Kini Sekarang jika kemas kini tersedia.

  Klik pada Kemas Kini sekarang untuk Kemas Kini Perisian

10. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian pada iPhone

Perubahan yang tidak diingini yang mungkin anda buat pada tetapan selular iPhone anda selalunya boleh menyebabkan masalah apabila menyambung ke perkhidmatan selular, yang seterusnya boleh menyebabkan audio tidak dapat didengar dalam panggilan. Jika anda fikir ini mungkin berlaku dengan iPhone anda, anda mesti menetapkan semula tetapan rangkaian kepada nilai lalainya.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.

  Pergi ke Tetapkan Semula daripada Umum pada iPhone

 2. Ketik Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.
 3. Masukkan kod laluan iPhone anda.
 4. Ketik Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian sekali lagi untuk menyelesaikan proses.

  Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

11. Lakukan tetapan semula kilang

Jika pembetulan sebelumnya tidak berkesan untuk anda, pertaruhan terbaik anda ialah melakukan tetapan semula kilang pada iPhone anda. Ini akan memadamkan data pengguna dan pilihan untuk memulihkan iPhone anda kepada tetapan kilang dan membetulkan sebarang isu di sepanjang jalan.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 2. Pilih Padam Semua Kandungan dan Tetapan.

  Padamkan Semua Kandungan dan Tetapan pada iPhone

 3. Ketik Teruskan → Taip Kod Laluan iPhone. Kemudian, anda boleh mengikut arahan pada skrin sebaik sahaja sandaran iCloud automatik selesai.

  Ketik pada Teruskan dan Tambah Kod Laluan pada iPhone

12. Hubungi pembawa anda atau Apple untuk mendapatkan sokongan

Jika tiada penyelesaian yang dinyatakan sebelum ini dapat membantu anda menyelesaikan isu tersebut, anda perlu menghubungi pembawa anda untuk mengetahui sama ada mereka boleh membantu anda.

Jika pembawa anda tidak dapat membantu anda, anda mesti hubungi Sokongan Apple untuk menjadualkan janji temu bar Genius di Apple Store terdekat anda. Dengan cara ini, orang yang disahkan daripada Apple boleh mendiagnosis iPhone anda untuk kemungkinan isu perkakasan atau perisian yang mungkin menghalang anda daripada mendengar audio dalam panggilan.

Mengakhiri…

Itu sahaja! Pembetulan yang disenaraikan dalam panduan penyelesaian masalah ini sepatutnya dapat membantu anda menyelesaikan isu di mana anda tidak dapat mendengar bunyi semasa panggilan pada iPhone anda. Jika mana-mana pembetulan yang disediakan berjaya dilakukan untuk anda, jangan lupa beritahu kami yang mana satu pembetulan itu di bahagian komen di bawah.

Terokai lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk membetulkan panggilan gagal pada iPhone? Cara yang berkesan dijelaskan!

 • Wi-Fi tidak berfungsi pada iPhone dalam iOS 17? Cara mudah untuk memperbaikinya!
 • Kemas Kini Selular iPhone Gagal? Cara cepat untuk memperbaikinya!

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.