Tiada ijazah? Tiada masalah. Pengambilan pekerja berasaskan kemahiran semakin meningkat

69
Kemahiran kerja
© deagreez/Adobe Stock

Terdapat pepatah lama di tempat kerja, yang asal usulnya telah lama hilang, di mana dua eksekutif sedang meneliti belanjawan latihan syarikat mereka. “Mengapa kita membelanjakan semua wang ini untuk melatih orang kita,” seseorang bertanya, “jika mereka hanya akan naik dan pergi enam bulan atau setahun dari sekarang?” – “Mungkin mereka akan,” kata yang lain. “Tetapi bagaimana jika kita tidak melatih mereka, dan mereka kekal?”

Maksudnya di sini ialah latihan mengenai pekerjaan mempunyai nilai yang tidak dapat dinafikan, baik kepada syarikat mahupun individu. Persoalannya, sama ada dalam era sekarang, pendidikan formal universiti lebih bernilai, atau ada individu yang lebih bijak untuk menceburkan diri dalam tenaga kerja dalam bidang pilihan mereka, secara kail atau dengan cara curang, dan melihat ke mana hala tuju mereka.

Terdapat masa apabila memohon jawatan tanpa kelayakan yang berkaitan––biasanya ijazah atau lebih baik––membuang masa.

Bagaimanapun, menurut Byron Auguste, pengasas bersama Opportunity@Work bukan untung, sentimen moden di kalangan pengurus dan perunding yang mengupah ialah jika bakal majikan membuat ketetapan ini, mereka akan menapis kira-kira tiga perlima daripada calon berpotensi mereka tanpa mengetahui apa-apa tentang mereka. keupayaan sebenar.

Kemahiran bukan tradisional

Ia adalah benar terutamanya dalam bidang teknologi bahawa seseorang individu mungkin telah membangunkan semua kemahiran yang diperlukan di luar pendidikan tradisional. McKinsey memanggil aliran pekerja ini sebagai STAR: berkemahiran melalui laluan alternatif.

Ia menambah bahawa majikan boleh mengembangkan dan mengekalkan kumpulan bakat mereka melalui pengambilan berasaskan kemahiran, mengelak jangkaan ijazah atau kelayakan formal, bergerak melangkaui ijazah dan tajuk pekerjaan pada resume untuk menarik set pemohon yang lebih luas dan lebih pelbagai.

Pada tahun 2021, IBM mengumumkan bahawa ia telah melucutkan ijazah daripada lebih separuh daripada penyenaraiannya, malah The White House telah menggunakan pendekatan berasaskan kemahiran apabila mengupah profesional IT.

Sebagai strategi perekrutan, sudah ada bukti yang menunjukkan bahawa pengambilan pekerja berasaskan kemahiran membuahkan hasil. mengikut laporan 2023syarikat yang merekrut pekerja berdasarkan kemahiran yang ditunjukkan berbanding pendidikan atau kelayakan melihat peningkatan dramatik prestasi keseluruhan mereka.

Itu adalah tambahan kepada bidang utama lain seperti mewujudkan kumpulan bakat yang lebih pelbagai, peningkatan dalam kos dan masa pemulihan dalam proses pengambilan, dan kadar pengekalan yang lebih baik. Malah, laporan itu mendedahkan bahawa 34% pekerja tanpa ijazah kolej cenderung untuk kekal dalam pekerjaan mereka lebih lama daripada mereka yang mempunyai ijazah.

Sebahagian daripada peralihan ke arah pengambilan pekerja berasaskan kemahiran ialah kesedaran di kalangan pemimpin perniagaan bahawa setiap ahli pasukan mereka adalah bahagian penting dalam teka-teki untuk membina masa depan perniagaan mereka, bukan masa lalu.

Di luar teknologi dan perniagaan, faedah masyarakat pengambilan berasaskan kemahiran juga tidak dapat dinafikan. Kajian utama oleh Kajian Perniagaan Harvard meneroka trend merentas pelbagai sektor.

Ia mendapati bahawa dalam beberapa dekad kebelakangan ini, majikan menetapkan ijazah sebagai keperluan ketat untuk peranan, walaupun tahap pendidikan ini tidak penting untuk melaksanakan peranan itu, menutup berjuta-juta pekerja daripada peranan yang mereka mampu lakukan.

Akibatnya, pendekatan itu menyumbang kepada ketidaksamaan pendapatan, dengan laporan itu menyebut anjakan semasa “tetapan semula darjah”. Ia meramalkan bahawa pengambilan pekerja berasaskan kemahiran akan membantu dalam mengembangkan semula ekonomi pasca-pandemi, dan menyebabkan majikan memikirkan semula keutamaan pengambilan pekerja mereka secara kekal.

Jadi sama ada anda boleh menawarkan kemahiran atau pengalaman, peranan anda yang seterusnya sedang menunggu untuk ditemui di nextpit Job Board.

Di Ottawa, Pasukan Sumber Atas Permintaan IBM sedang mencari Arkitek Perusahaan untuk peluang kontrak, di mana anda akan menilai seni bina perniagaan/IT perusahaan, menentukan ketekalan dan integrasinya dengan strategi perniagaan/IT organisasi dan menilai tahap penjajarannya dengan Treasury Board CIO Business Transformment Enablement Program (BTEP) dan Federated Architecture Program (FAP), antara tugas lain.

Kumpulan Teknologi Cohere menyediakan reka bentuk dan kejuruteraan perisian dan sistem, pembangunan konsep, dan penyelesaian kakitangan teknikal kepada kerajaan AS, dan berada di pasaran untuk Pembangun Perisian. Dalam peranan ini, anda akan menyokong pembangunan seni bina perisian serta analisis, pelaksanaan dan penilaian alat COTS/GOTS, dan penyepaduan mereka dengan kedua-dua sistem baharu dan warisan. Kemahiran dalam berbilang bahasa pengaturcaraan dan platform adalah penting untuk peranan ini, jadi jika anda mempunyai pelbagai kemahiran ini mungkin menjadi cabaran untuk anda.

Perkhidmatan penstriman video global yang berpangkalan di Chicago sedang mencari a .Jurutera Perisian BERSIH untuk menyertai pasukannya untuk membantu menyampaikan kempen pemasaran media sosial lanjutan untuk pelanggan di seluruh dunia. Calon yang berjaya akan membantu dalam pembangunan aplikasi perisian berasaskan web revolusioner, di samping mendapat manfaat daripada program kemajuan kerjaya syarikat yang bercita-cita tinggi. Gaji enam angka dan faedah besar menanti anda dalam peranan ini.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.