Tiada lagi mini: iPhone 4 SE mungkin tiba dengan spesifikasi iPhone 14 yang sama

66
Apple iPhone 14 Plus 5
© NextPit

Dilaporkan bulan lepas bahawa Apple akan membatalkan iPhone SE generasi ke-4 atas sebab yang tidak ditentukan. Ternyata perunding prolifik yang sama didakwa menyebut bahawa peranti jarak pertengahan seterusnya daripada Apple akan dilancarkan pada 2024, di mana ia akan dilengkapi dengan cipset jalur asas 5G proprietari dan nampaknya berkongsi spesifikasi dengan iPhone 14.

Berkenaan dengan peranti masa depan, pembangunan iPhone SE 4 Apple telah menjadi perjalanan yang menarik, sekurang-kurangnya untuk pakar dan peminat. Melalui rentetan tweet, pembocor dan penganalisis Ming-Chi Kuo meramalkan bahawa Apple dijadualkan mengeluarkan iPhone SE generasi ke-4 seawal Mac tahun depan.

  • Jangan terlepas ini: Cara menggunakan WhatsApp pada Apple Watch anda.

Spesifikasi dan reka bentuk Apple iPhone SE (2024).

Menurut Kuo, iPhone SE 4 akan tiba sebagai klon iPhone 14 dengan perubahan yang minimum. Kedua-duanya akan mempunyai skrin OLED 6.1 inci yang serupa dengan reka bentuk takuk. Jika ia menjadi kenyataan, ia akan menjadi satu langkah besar daripada iPhone SE semasa (2022) yang hadir dengan skrin LCD 4.7 inci. Walau bagaimanapun, ia masih perlu dilihat sama ada komponen dalaman seperti kamera, bateri dan pemproses akan dikekalkan.

Sumber itu menambah bahawa iPhone SE 4 dihantar dengan cip 5G dalaman pertama Apple dan akan hanya terhad kepada gelombang sub-6GHz dan bukannya mmWave (milimeter) yang lebih pantas. Apple akan meletakkan silikon dalam ujian dunia sebenar sebelum ia kemudiannya diguna pakai dalam model iPhone masa hadapan. Akhirnya, inisiatif Apple adalah untuk mengurangkan pergantungannya kepada Qualcomm dan menggunakan cip jalur asasnya merentas semua perantinya, termasuk iPad dan jam tangan pintar.

paparan iPhone 14

Paparan OLED Super Retina XDR pada iPhone 14 tidak mempunyai kadar segar semula 120 Hz Pro Motion. / © NextPit

Selain daripada spesifikasi, harga iPhone SE 4 juga boleh berubah memandangkan peningkatan perkakasan yang akan datang. Sebaliknya, iPhone SE generasi ke-3 dijual pada harga $429 dengan ruang storan 64 GB yang sangat sedikit. Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa Apple akan menetapkan harga iPhone SE generasi seterusnya dalam wilayah harga yang lebih tinggi.

Pada pendapat anda, berapa kos iPhone SE seterusnya? Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membelinya melalui iPhone biasa jika ia datang dengan tanda harga yang lebih murah? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.