Tidak Boleh Kongsi Cerita Instagram Orang Lain? Sebab & Penyelesaian

113

Anda telah terjumpa Cerita yang hebat semasa menatal melalui Instagram anda, tetapi apabila anda ingin berkongsinya, anda mendapati ia tidak boleh dilakukan. Instagram membenarkan anda berkongsi Cerita, tetapi hanya dalam beberapa keadaan.

Tidak Boleh Kongsi Cerita Instagram Orang Lain? Sebab & Penyelesaian

Jika anda berminat untuk mengetahui sebab anda tidak boleh berkongsi Cerita Instagram orang lain, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan membincangkan semua yang anda perlu ketahui tentang berkongsi Cerita Instagram.

Mengapa Saya Tidak Boleh Kongsi Cerita Instagram Orang Lain?

Sebab utama anda tidak boleh berkongsi Cerita Instagram orang lain ialah anda tidak ditandakan di dalamnya.

Terutamanya, Instagram membenarkan anda berkongsi semula Cerita hanya jika anda ditandakan di dalamnya oleh orang yang menyiarkannya. Apabila anda ditag, anda menerima pemberitahuan bahawa seseorang menyebut anda dalam Cerita mereka. Sebaik sahaja anda membukanya, anda akan melihat pilihan “Tambahkan pada Cerita anda”.

Jika anda disebut dalam Cerita, tetapi tiada pilihan untuk berkongsinya, mungkin terdapat sesuatu yang tidak kena dengan apl itu. Selesaikan masalah yang mungkin menyebabkan seperti:

 • Apl anda tidak dikemas kini – jika anda menggunakan versi lama Instagram, anda mungkin kehilangan beberapa cirinya, termasuk berkongsi semula Cerita. Sentiasa pastikan apl anda dikemas kini.
 • Kisah tamat tempoh – seperti yang anda tahu, Cerita Instagram bertahan selama 24 jam. Jika Cerita tamat tempoh, anda tidak akan dapat membuka atau menyiarkannya semula.
 • Garis panduan komuniti yang dilanggar – jika anda tidak berkelakuan mengikut garis panduan komuniti Instagram, apl itu mungkin menghalang anda daripada berkongsi Cerita orang lain, walaupun apabila anda ditag di dalamnya. Hubungi sokongan Instagram untuk mencuba dan menyelesaikan isu ini.

Penyelesaian

Walaupun Instagram tidak membenarkan anda berkongsi semula Cerita orang lain jika anda tidak ditandakan di dalamnya, terdapat cara untuk mengatasinya. Cuba pilihan ini jika anda menjumpai Cerita yang anda rasa terdorong untuk berkongsi.

Tangkapan skrin

Pertama sekali, anda sentiasa boleh mengambil tangkapan skrin dan berkongsinya dalam Cerita anda. Perlu diingat bahawa Instagram tidak akan memberitahu pengguna yang anda telah mengambil tangkapan skrin dan mengongsinya semula melainkan anda menandai mereka dalam Cerita.

Apl Pihak Ketiga

Anda juga boleh menggunakan apl pihak ketiga yang membolehkan anda menyimpan Cerita dan kemudian berkongsinya. Seperti yang anda ketahui, Instagram tidak menawarkan pilihan untuk menyimpan Cerita ke peranti anda. Walau bagaimanapun, aplikasi seperti Penjimat Cerita untuk Android dan Simpanan Segera untuk iPhone membolehkan anda memuat turun Cerita ke telefon anda dan berkongsinya.

Jika anda menggunakan Android, ikut langkah di bawah untuk memuat turun dan berkongsi Cerita dengan apl Penjimat Cerita:

 1. Muat turun Penjimat Cerita apl daripada Gedung Play.
 2. Lancarkannya dan log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan Instagram anda.
 3. Anda akan melihat senarai orang yang anda ikuti dan Cerita mereka.
 4. Ketik pada salah satu profil dan anda akan melihat semua Cerita yang mereka siarkan dalam tempoh 24 jam yang lalu.
 5. Pilih salah satu Cerita.
 6. Ketik anak panah.
 7. Cerita akan dimuat turun ke telefon anda. Cari dalam Galeri anda dan tambahkannya pada Cerita anda.

Jika anda menggunakan iPhone, ikut langkah ini untuk memuat turun dan berkongsi Cerita dengan apl Simpan Segera:

 1. Muat turun Simpanan Segera aplikasi daripada App Store.
 2. Log masuk ke aplikasi dengan nama pengguna dan kata laluan Instagram anda.
 3. Tatal melalui Cerita yang disiarkan oleh orang yang anda ikuti dan pilih cerita yang ingin anda simpan.
 4. Ketik ikon simpan.
 5. Cari foto dalam folder anda dan siarkan semula sebagai Cerita anda.
 6. Anda juga boleh menyalin pautan Cerita, menyisipkannya dalam apl dan mengongsinya semula.

Hantar Cerita kepada Pengikut Anda

Walaupun anda tidak boleh berkongsi semula Cerita, anda boleh memajukannya kepada orang yang anda ikuti:

 1. Buka Instagram.
 2. Cari Cerita yang ingin anda kongsi dan ketik anak panah di penjuru kanan sebelah bawah.
 3. Pilih orang untuk memajukan Cerita.
 4. Ketik Hantar.

Jika orang yang menyiarkan Cerita itu mempunyai akaun awam, semua orang boleh membukanya. Walau bagaimanapun, jika orang itu mempunyai akaun peribadi, pengikut anda tidak akan dapat membuka Cerita melainkan mereka mengikuti orang itu juga.

Minta Orang Yang Menyiarkan Cerita untuk Menyiarkan Semula

Jika anda berada dalam Cerita seseorang dan mereka terlupa menyebut anda, Instagram tidak akan menawarkan pilihan untuk berkongsinya. Dalam kes ini, anda sentiasa boleh meminta orang yang menyiarkan Cerita untuk menyiarkannya semula dan menandakan nama anda.

Mengapa Pengikut Saya Tidak Boleh Siar Semula Cerita Instagram Saya?

Pengikut anda tidak boleh menyiarkan semula Cerita anda jika anda tidak menandai mereka. Jika anda tidak pasti cara menandai orang dalam Cerita anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka Instagram dan pilih foto yang ingin anda kongsi pada Cerita anda.
 2. Taip @ dan nama/nama pengguna orang yang ingin anda tandai. Ulangi proses jika anda ingin menandakan lebih ramai orang.
 3. Ketik Selesai di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik Hantar kepada.
 5. Ketik Kongsi di sebelah Cerita Anda.

Orang yang anda tandai akan menerima pemberitahuan yang mengatakan mereka telah disebut dalam Cerita anda. Mereka boleh menyiarkannya semula dengan mengetik “Tambahkan pada Cerita anda.”

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Anda Kongsi Cerita Instagram Orang Lain Tanpa Ditag?

Anda tidak boleh berkongsi Cerita Instagram orang lain sebagai milik anda jika anda tidak ditandakan di dalamnya. Walau bagaimanapun, anda boleh berkongsi dengan pengikut anda melalui mesej langsung. Perlu diingat bahawa mereka akan dapat membukanya hanya jika mereka mengikuti orang yang menyiarkan Cerita.

Sebagai alternatif, anda sentiasa boleh mengambil tangkapan skrin Cerita dan berkongsinya.

Bolehkah Anda Berkongsi Cerita Instagram Orang Lain Tanpa Mereka Sedari?

Jika anda telah ditandakan dalam Cerita dan anda berkongsinya sebagai milik anda, orang yang pada asalnya menyiarkannya akan sentiasa menerima pemberitahuan tentangnya.

Walau bagaimanapun, jika anda berkongsi Cerita orang lain melalui mesej langsung dengan pengikut anda, orang yang menyiarkannya tidak akan menerima pemberitahuan. Adalah penting untuk diingat bahawa anda boleh menyemak siapa yang melihat Cerita anda pada bila-bila masa. Jadi, jika anda berkongsi Cerita orang lain dengan rakan anda, dan rakan itu membukanya, orang yang menyiarkan Cerita itu akan melihat nama pengguna mereka di bawah Dilihat.

Ceritakan Kisah Anda

Berkongsi Cerita ialah cara terbaik untuk memastikan pengikut anda sentiasa mengetahui tentang kehidupan seharian anda. Jika anda ingin menyiarkan Cerita dengan rakan anda, jangan lupa tag mereka. Jika tidak, mereka tidak akan dapat berkongsi Cerita anda dengan pengikut mereka.

Jika anda tidak boleh berkongsi Cerita Instagram orang lain, kemungkinan besar anda tidak ditag di dalamnya. Terdapat pelbagai cara untuk mengatasinya, seperti mengambil tangkapan skrin Cerita dan berkongsinya atau menggunakan apl pihak ketiga.

Adakah anda sering menyiarkan Cerita Instagram? Adakah anda pernah mengalami masalah berkongsinya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.