Tidak boleh mengosongkan Sampah pada Mac? Bagaimana untuk memperbaikinya!

117
Tidak Boleh Mengosongkan Sampah pada Mac

Apabila anda memadamkan fail pada Mac anda, ia terus menuju ke Sampah, mengambil sedikit ruang berharga. Mengosongkan Sampah membolehkan anda memadamkan fail ini secara kekal. Tetapi mesej ralat seperti fail terkunci atau kebenaran yang salah mungkin menghalang anda daripada berbuat demikian.

Jangan risau—terdapat banyak cara untuk mengosongkan Sampah anda dan mengembalikannya kepada keadaan normal dalam masa yang singkat.

Baca di bawah tentang cara menyelesaikan masalah berbeza yang menghalang anda daripada mengosongkan Sampah Mac anda. Apabila semuanya gagal, saya juga akan mengajar anda cara mengosongkan Sampah secara paksa menggunakan Terminal.

Sebab Sampah Mac anda tidak akan kosong

Terdapat beberapa sebab mengapa anda tidak boleh mengosongkan Sampah pada Mac anda. Berikut ialah beberapa ralat sistem yang paling biasa yang mungkin anda hadapi:

 • fail sedang digunakan
 • fail dikunci atau rosak dan memerlukan pembaikan
 • cakera anda penuh
 • fail tidak boleh dipadamkan kerana Perlindungan Integriti Sistem
 • kebenaran cakera memerlukan pembaikan

Kadangkala, apl sistem anda tidak berjalan dengan lancar kerana Mac anda menjalankan macOS yang sudah lapuk. Cuba kemas kini OS anda dahulu sebelum meneruskan ke langkah seterusnya.

Cara cepat untuk mengosongkan Sampah pada Mac

Jika OS anda dikemas kini tetapi masih menghadapi mana-mana isu ini, berikut ialah beberapa pembetulan umum yang boleh membantu.

1. Berhenti dan buka semula Sampah

Sebelum anda mencuba kaedah yang lebih kompleks, anda mungkin mahu mencuba berhenti Sampah dan cuba mengosongkannya semula. Kadangkala, isu dalaman dan luaran boleh menyebabkan Sampah membeku.

2. Mulakan semula Mac anda

Memulakan semula Mac anda ialah satu lagi cara mudah untuk menyelesaikan isu tersebut. Melakukannya akan menutup apl yang mungkin menggunakan fail yang ingin anda padamkan atau membetulkan sebarang pepijat yang menghalang anda daripada mengosongkan Sampah.

Mulakan semula-Mac-anda

Membetulkan isu biasa yang menghalang anda daripada mengosongkan Sampah pada Mac

Ralat sistem yang berbeza mungkin memerlukan penyelesaian khusus untuk memadamkan fail daripada Sampah Mac anda secara kekal. Jika berhenti Sampah atau memulakan semula Mac anda tidak berfungsi, di bawah ialah penyelesaian yang berbeza untuk setiap isu.

Apabila fail dikunci

Kadangkala, fail dengan ikon terkunci boleh menghalang anda daripada membersihkan Sampah anda. Untuk membetulkannya, pergi ke Sampah → klik kawalan fail → pilih Dapatkan Maklumat → sehingga kotak di sebelah Dikunci. Anda kini boleh terus mengosongkan tong anda.

Pilih Dapatkan Maklumat pada Mac

Klik dikunci pada Mac

Apabila fail sedang digunakan

Gesaan mungkin muncul memberitahu anda bahawa fail dalam Sampah masih digunakan. Ini mungkin kerana aplikasi atau aktiviti latar belakang sedang aktif menggunakan fail.

Semak sama ada sebarang fail dibuka dalam mana-mana apl pada desktop anda dan tutupnya dahulu. Jika apl dibekukan, pergi ke bar menu, pilih apl untuk membuka menu lungsur → pilih Force Quit.

Pilih pilihan berhenti paksa pada Mac

Jika ini tidak berjaya, berikut ialah kaedah alternatif. Pastikan anda meletakkan kedua-dua tetingkap Sampah dan Terminal supaya anda boleh melihatnya secara serentak.

 1. Lancarkan Sampah.
 2. Tekan Cmd + Space untuk membuka Spotlight → taip Terminal dan tekan Return.
 3. Taip lsof dan tekan Space, tetapi jangan tekan Return lagi. Sekarang seret fail yang ingin anda padamkan daripada Sampah. Tekan Return. Ini akan menyenaraikan semua fail yang terbuka dan sedang digunakan.

  Taip lsof dan tekan Space pada Mac

 4. Tutup atau paksa keluar dari apl.

Kaedah lain ialah dengan menekan Option + Cmd + Esc untuk membuka tetingkap Force Quit. Semak sebarang aktiviti yang mungkin menghalang anda daripada mengosongkan Sampah anda. Pilihnya → tekan Force Quit.

Adakah ini kali pertama anda menggunakan Spotlight? Baca artikel kami tentang cara memanfaatkan Spotlight sepenuhnya.

Kosongkan Sampah dengan “Fail tanpa Kebenaran”

Mac tidak akan membenarkan anda memadamkan fail baca sahaja atau fail yang anda tidak dibenarkan akses. Ini mungkin berlaku jika anda bukan pentadbir Mac dan tidak mempunyai keistimewaan Baca & Tulis penuh bagi fail yang terdapat dalam Sampah.

jangan risau. Anda hanya perlu menukar tetapan Perkongsian & Kebenaran fail untuk mengubah suai keistimewaannya. Untuk membuat ini:

 1. Control-klik fail dalam Sampah → Dapatkan Maklumat.

  Pilih Dapatkan Maklumat pada Mac

 2. Klik anak panah (>) di sebelah tab Perkongsian & Kebenaran untuk melihat kebenaran anda kepada fail yang anda cuba padamkan.
 3. Tukar Keistimewaan anda untuk Membaca & Menulis.

  Cara mengosongkan Sampah dengan Fail tanpa Kebenaran

Apabila cakera anda memerlukan pembaikan

Isu cakera keras juga boleh menghalang anda daripada mengosongkan Sampah anda. Anda boleh membuka Utiliti Cakera dan menggunakan Pertolongan Cemas untuk memeriksa sama ada ia menyebabkan masalah kepada anda. Untuk membuat ini:

 1. Tekan Cmd + Space untuk melancarkan Spotlight → taip Utiliti Cakera dan tekan Return.

  Cari Utiliti Cakera dalam Carian Spotlight

 2. Pilih cakera keras yang mengandungi fail yang ingin anda padamkan.
 3. Klik ikon Pertolongan Cemas di bahagian atas tetingkap → pilih Jalankan dalam gesaan.

  Klik ikon Pertolongan Cemas pada Mac

Pertolongan Cemas akan memberitahu anda tentang sebarang ralat, tetapi ia tidak dapat membetulkannya. Anda perlu meletakkan Mac anda dalam Mod Pemulihan untuk dapat menyelesaikan masalah cakera. Kita akan membincangkan perkara ini dalam bahagian seterusnya.

Apabila cakera penuh

Isu cakera keras juga boleh menghalang anda daripada mengosongkan Sampah anda. Dalam kes ini, anda disyorkan supaya meletakkan Mac anda dalam Mod Selamat sebelum cuba mengosongkan Sampah sekali lagi.

Setelah dalam Mod Selamat, kosongkan Sampah anda sekali lagi dan lihat sama ada isu itu telah diselesaikan.

Menghalang Sampah kerana Perlindungan Integriti Sistem

Perlindungan Integriti Sistem (SIP) ialah ciri keselamatan pada Mac. Ia mengehadkan folder, proses dan fail tertentu daripada diubah suai. Jika SIP didayakan, anda mungkin dihalang daripada mengosongkan Sampah anda.

Jika demikian keadaannya, anda perlu melumpuhkan SIP terlebih dahulu sebelum anda boleh memadamkan fail. Untuk membuat ini:

 1. Masukkan mod Pemulihan.
 2. Mulakan semula Mac anda dan tekan Command + R sebelum logo Apple muncul pada skrin.
 3. Setelah dalam mod Pemulihan, lancarkan Terminal. Pergi ke Utiliti → pilih Terminal.
 4. Masukkan status csrutil dan tekan Return. Melakukan ini akan membolehkan anda melihat sama ada ciri SIP didayakan atau tidak.
 5. Jika tertera “didayakan”, masukkan csrutil disable ke dalam Terminal→ pilih Return.
 6. Keluar dari Terminal dan mulakan semula Mac anda.
 7. Sekarang, cuba kosongkan Sampah dan lihat sama ada isu anda telah diselesaikan.

Cara memaksa Sampah kosong pada Mac

Terdapat beberapa cara lain untuk memaksa Sampah kosong tanpa membuka apl. Anda boleh pergi ke Finder pada bar menu dan pilih Empty Trash → pilih Empty Trash dalam gesaan yang muncul.

Anda juga boleh melakukannya dari Dok. Kawal jam ikon Sampah → pilih Kosongkan Sampah.

Pilihan lain ialah menggunakan Terminal. Pilihan ini membolehkan anda mengatasi ralat yang menghalang anda daripada memadamkan fail dalam Sampah, termasuk kunci dan fail yang masih digunakan. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Terminal → taip sudo rm dan tekan Space. Jangan tekan Return lagi. Perintah ini membolehkan anda memadamkan fail secara paksa.

  taip sudo rm dan seret fail yang ingin anda padamkan pada Mac

 2. Kembali ke Sampah dan seret fail yang ingin anda alih keluar → tekan Return.
 3. Masukkan kata laluan pentadbir Mac. Ciri keselamatan terminal tidak akan membenarkan anda melihat sebarang aksara semasa anda menaip kata laluan anda.

  Masukkan kata laluan pentadbir Mac pada Mac

Perintah ini akan segera mengalih keluar fail menjengkelkan.

Terminal bukan sahaja bagus untuk memadam fail secara paksa. Berikut ialah arahan Terminal lain yang berguna untuk melaksanakan tugas penting dengan cepat dengan hanya beberapa klik.

Soalan Lazim

S. Mengapa Sampah mengambil masa yang lama untuk dikosongkan?

A. Mengosongkan Sampah biasanya mengambil masa beberapa saat sahaja, kecuali apabila terdapat sejumlah besar fail untuk dipadamkan. Jika mengambil masa yang lama untuk mengosongkan Sampah anda, fail yang terbuka, terkunci atau rosak boleh menghalang anda daripada memadamkan kandungannya secara kekal.

S. Bagaimanakah cara saya memadam fail tanpa mengalihkannya ke Sampah?

A. Pilih fail dan tekan Cmd + Delete. Sebagai alternatif, pilih fail, pergi ke Fail pada bar menu dan tekan tahan. Ini akan menukar Alih ke Sampah ke Padam Segera.

S. Adakah mengosongkan Sampah memadamkan fail secara kekal?

A. Ya. Mengosongkan Sampah anda akan memadamkan fail anda secara kekal daripada cakera keras. Tindakan membuat asal dengan serta-merta boleh membalikkan proses. Jika ia tidak berfungsi, satu-satunya cara untuk mendapatkan semula fail tersebut ialah menggunakan alat pemulihan. Walau bagaimanapun, ia tidak 100% dijamin bahawa anda boleh memulihkan fail anda.

Mengakhiri…

Banyak sebab boleh menghalang anda daripada mengosongkan Sampah anda. Kebanyakan isu ini boleh diselesaikan dengan beberapa langkah mudah, sementara yang lain mungkin memerlukan penyelesaian masalah lanjutan.

Menggunakan petua yang dinyatakan dalam artikel ini, anda sepatutnya boleh mengosongkan Sampah anda dengan selamat dan selamat. Cuma pastikan anda menyandarkan fail penting sebelum memadamkannya daripada Mac anda. Semoga berjaya!

Baca lebih lanjut:

 • Apakah Lain-lain pada Storan Mac dan Bagaimana untuk Memadamnya?
 • Cara Memulihkan Folder Muat Turun Yang Hilang ke Dok Mac
 • Perisian pemulihan data Mac terbaik