Tidak dapat memasang kemas kini iOS 16? Inilah cara untuk membetulkannya

78
Tidak boleh memuat turun dan memasang kemas kini iOS 16 beta

Apple kerap mengeluarkan kemas kini iOS untuk memastikan iPhone anda selamat, terkini dan kaya dengan ciri. Dengan iOS 16, ia memperkenalkan begitu banyak ciri yang sangat baik! Jika anda baru-baru ini cuba memasang iOS 16 tetapi gagal, lihat penyelesaian yang diuji ini untuk menyelesaikan masalah. Sebaik sahaja anda mengikuti ini, isu kegagalan kemas kini perisian tidak akan menyusahkan anda lagi. Mari kita lihat.

 1. Perkara-perkara penting untuk memastikan kemas kini iOS dimuat turun dan dipasang

 2. Hentikan paksa apl Tetapan
 3. Mulakan semula iPhone anda
 4. Ketahui cara membetulkan kemas kini iPhone beku
 5. Tetapkan semula tetapan rangkaian
 6. Gunakan komputer untuk memuat turun dan memasang kemas kini iPhone

1. Penting untuk memastikan kemas kini iOS dimuat turun dan dipasang

I. Pastikan iPhone anda serasi

Langkah pertama ialah memastikan peranti anda dan keserasian iOS. Jika anda mempunyai iPhone 8 atau lebih baru (termasuk iPhone SE 1 generasi), anda boleh memuat turun dan memasang iOS 16.

Walau bagaimanapun, Jika anda mempunyai iPhone 7 atau lebih awal, iOS 15 ialah maksimum yang boleh anda gunakan. Anda boleh melihat senarai lengkap peranti yang disokong iOS 16.

II. Pastikan anda mempunyai bateri melebihi 50%.

Anda mesti mempunyai lebih daripada 50% bateri untuk memasang kemas kini iOS. Jika cas kurang, sila palamkan iPhone anda ke dalam pengecasan. Semasa mengecas atau apabila bateri melebihi 50%, anda boleh memuat turun dan memasang kemas kini iOS dengan mudah.

III. Sambung ke Wi-Fi yang stabil

Adalah penting untuk memastikan anda mempunyai Wi-Fi yang stabil. Selain itu, pastikan anda telah mematikan VPN pada iPhone atau tahap penghala anda. Jika Wi-Fi di kedai kopi tidak membenarkan anda memuat turun kemas kini, pertimbangkan untuk menggunakan Wi-Fi rumah atau pejabat anda.

Nota: Beberapa kemas kini iOS kecil kini boleh dimuat turun menggunakan data mudah alih. Menurut ujian saya sejak beberapa bulan lalu, kemas kini utama masih memerlukan Wi-Fi.

IV. Pastikan anda mempunyai ruang kosong yang mencukupi

Untuk memuat turun dan memasang kemas kini iOS, pastikan anda mempunyai ruang kosong. Anda akan melihat mesej pada skrin kemas kini jika anda tidak mempunyai ruang kosong yang mencukupi. Lihat panduan kami tentang cara mengosongkan ruang iPhone untuk menyelesaikannya.

V. Tunggu sebentar atau cuba lagi kemudian

Anda telah mencuba pembetulan di atas, dan masih, jika ia tidak membantu, anda mungkin bimbang, berfikir, mengapa iPhone saya tidak mengemas kini ke iOS 16! Tetapi dalam beberapa keadaan, kesalahan tidak terletak di hujung anda!

Sebagai contoh, orang di seluruh dunia berpusu-pusu untuk memuat turun versi iOS terkini apabila kemas kini utama dikeluarkan. Ini adalah berat untuk pelayan Apple, dan untuk masa yang lama, anda akan melihat “Menunggu untuk mengemas kini…” Dalam keadaan ini, penyelesaian terbaik ialah menunggu beberapa jam.

Anda juga boleh semak pelayan Apple dan lihat sama ada keadaan di sini ok atau tidak. Jika anda tidak boleh memasang kemas kini iOS pada iPhone anda, teruskan ke langkah seterusnya.

2. Hentikan paksa apl Tetapan

Jika anda tidak boleh memasang kemas kini iOS 16 pada iPhone anda, keluar paksa apl Tetapan.

 1. Pada iPhone dengan Face ID, leret ke atas dari bahagian bawah skrin dan tahan.
  • Pada iPhone dengan butang Utama, tekan dua kali dengan cepat.

 2. Seret kad apl Tetapan ke atas untuk berhenti paksa.
 3. Selepas beberapa saat, buka apl Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian dan lihat jika anda boleh memasang kemas kini iOS baharu.
Paksa Keluar Apl pada iPhone

3. Mulakan semula iPhone anda

Ini adalah satu lagi pembetulan penting untuk kemas kini iOS yang tidak dipasang. Untuk memulakan semula iPhone anda, matikan dan selepas satu minit, hidupkan semula.

4. Ketahui cara membetulkan kemas kini iPhone beku

Adakah kemas kini iPhone anda dibekukan? Adakah ia tersekat pada skrin yang diminta kemas kini yang sama untuk masa yang lama? Dalam situasi ini, sila lihat siaran ini di mana saya menunjukkan kepada anda berbilang penyelesaian untuk menyelesaikan isu ini.

5. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Ini ialah penyelesaian yang hampir pasti untuk membetulkan isu kemas kini perisian yang gagal. Beberapa ketika dahulu, kemas kini iPhone saya juga tersekat. Saya bertukar kepada tiga rangkaian Wi-Fi yang berbeza. Namun, kemas kini tidak dimuat turun. Akhirnya, saya menetapkan semula Tetapan Rangkaian, dan semuanya adalah sebaik mungkin.

Nota: Ini tidak akan memadamkan data peribadi seperti apl, foto, video, lagu, dll. Walau bagaimanapun, semua Tetapan Rangkaian yang berkaitan dengan Wi-Fi, Selular dan sebagainya akan dipadamkan.

 1. Buka Tetapan iPhone dan ketik Umum.
 2. Ketik Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula.
 3. Pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.
 4. Setelah ini selesai, cuba muat turun dan pasang kemas kini sekali lagi. Ia akan berjaya.Tetapkan semula tetapan Rangkaian pada iPhone dan iPad

Dalam kes yang jarang berlaku, jika ini tidak membantu, teruskan dan tetapkan semula semua tetapan. Ini juga tidak akan memadamkan data peribadi. Tetapi semua tetapan yang pernah anda ubah atau tambah, seperti pemberitahuan, papan kekunci, Wi-Fi, lokasi, VPN, dll., akan ditetapkan semula kepada keadaan lalai.

6. Gunakan komputer untuk memuat turun dan memasang kemas kini iPhone

Akhir sekali, jika tiada apa-apa yang berfungsi sekarang, anda boleh mengemas kini iPhone anda menggunakan Mac atau Windows PC. Kami mempunyai panduan terperinci yang menerangkan cara melakukannya.

Saya harap kaedah yang disenaraikan di sini membantu. Ini adalah penyelesaian untuk membetulkan isu ‘tidak boleh memuat turun dan memasang kemas kini iOS’. Jika anda memerlukan bantuan lanjut, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui bahagian komen di bawah.

Jika anda rasa peranti anda memerlukan pemeriksaan fizikal, sila hubungi Sokongan Apple.

Semak seterusnya:

 • Cara mengemas kini perisian tegar pada AirPods, AirPods Pro dan AirPods Max
 • Bagaimana untuk membetulkan isu “Kemas kini Tetapan ID Apple” pada iPhone
 • Langkah untuk mengemas kini apl pada iPhone atau iPad