Tidak Dapat Mengesahkan Alamat E-mel dalam Steam? Cuba Pembaikan Ini

105

Pengguna Steam diminta untuk mengesahkan alamat e-mel mereka kerana penggodam berniat jahat berpotensi mengakses akaun mereka dan membuat pembelian. Oleh itu, adalah penting untuk mempunyai alamat e-mel yang berfungsi di mana Steam boleh menghubungi anda. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna mengalami masalah dalam mengesahkan alamat mereka.

Tidak Dapat Mengesahkan Alamat E-mel dalam Steam? Cuba Pembaikan Ini

Nasib baik, tidak perlu panik. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan beberapa kemungkinan sebab perkara ini berlaku dan mencadangkan beberapa penyelesaian yang berpotensi.

Cara Mengesahkan Alamat E-mel Anda

Untuk mengesahkan alamat e-mel semasa anda, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Steam pada komputer anda.
 2. Klik pada “Tetapan.”
 3. Pergi ke “Akaun” dan pilih “Sahkan Alamat E-mel.”
 4. Ikut arahan.
 5. Semak peti masuk anda untuk e-mel.
 6. Klik pada pautan untuk mengesahkan alamat e-mel anda.

Seperti yang anda lihat, tidak sukar untuk mengesahkan alamat e-mel semasa anda. Tetapi terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin tidak menerima e-mel tersebut.

Tiada E-mel Pengesahan Steam

Selalunya, e-mel pengesahan Steam berjaya dihantar ke peti masuk penerima. Mereka mungkin menemuinya dalam kategori e-mel tertentu, tetapi ia juga boleh dibenderakan sebagai spam.

Semak Folder Spam Anda

Walaupun tidak seperti biasa tahun-tahun ini, e-mel pengesahan mungkin berakhir dalam folder spam anda. Anda harus menyemak untuk melihat sama ada ia ada. Jika demikian, tandakan e-mel khusus ini sebagai selamat.

Sebaik sahaja anda berbuat demikian, ia sepatutnya muncul dalam peti masuk standard anda. Seterusnya, klik pada pautan dan sahkan alamat e-mel anda.

Satu cara untuk menghalang mesej daripada Steam diarahkan ke folder spam anda ialah dengan menyenarai putihnya. Steam mempunyai dua alamat utama yang boleh anda percayai: [email protected] dan [email protected].

Semak Sambungan Internet Anda

Kadang-kadang, sambungan Wi-Fi yang rosak boleh menyebabkan e-mel tidak dipaparkan dalam peti masuk anda. Untuk mengesahkan, anda boleh memuat semula halaman dan melihat sama ada ia berfungsi. Ambil perhatian bahawa ia mungkin berbaloi untuk menetapkan semula penghala anda juga.

Melakukannya hanya perlu mengambil masa beberapa minit, tetapi lebih baik menunggu e-mel. Anda mungkin akan menemuinya serta-merta jika ia tidak berada dalam mesej spam anda.

Stim Mungkin Turun

Perkhidmatan Steam terutamanya automatik. Jika pelayan mereka berada di luar talian, anda tidak akan menerima sebarang mesej e-mel. Pelanggan masih akan berfungsi, tetapi anda tidak akan dapat membeli permainan atau melakukan banyak tugas kritikal.

Salah satu tindakan ini ialah mengesahkan e-mel anda. Anda boleh melawati laman web seperti Pengesan bawah dan mengesahkan syak wasangka anda. ini bot di Twitter tweet jika pelayan platform berada di luar talian.

Satu-satunya penyelesaian untuk masalah ini ialah bersabar dan menunggu. Jika pelayan pergi dalam talian semula dan anda mendapat e-mel, ia sepatutnya membenarkan anda mengesahkan alamat e-mel anda.

Alamat E-mel Salah

Setiap orang memasukkan alamat e-mel yang salah dari semasa ke semasa. Menjadi satu huruf atau simbol sudah cukup untuk terlepas e-mel. Atas sebab itu, lihat menu dan lihat sama ada Steam mempunyai alamat e-mel hubungan yang betul.

Anda boleh menukarnya dengan mengklik butang di bawah “Sahkan Alamat E-mel” dan “Tukar Kata Laluan.” Selepas berbuat demikian, anda harus menerima mesej automatik.

Satu petua ialah menukar alamat e-mel kenalan dan kemudian bertukar kembali ke alamat asal. Ia berguna apabila anda tidak pasti apa yang salah.

 1. Buka Steam pada PC anda.
 2. Pergi ke menu Tetapan.
 3. Pergi ke “Akaun.”
 4. Klik pada “Tukar Alamat E-mel Kenalan.”
 5. Klik “E-mel kod pengesahan akaun ke alamat e-mel anda”.
 6. Semak Kod pada e-mel anda.
 7. Kemudian kembali ke Steam dan tampal kod.
 8. Ulangi langkah di atas tetapi gantikan e-mel baharu dengan e-mel lama anda.
 9. Sahkan sekali lagi dan lihat sama ada masalah itu telah diatasi.

Dengan melakukan proses ini, anda pada asasnya memuat semula e-mel hubungan anda. Melainkan anda membuat kesilapan menaip, tidak sepatutnya ada apa-apa isu selanjutnya pada masa hadapan.

Imbas untuk Virus dan Perisian Hasad

Kadangkala, ancaman seperti virus dan perisian hasad boleh menyebabkan kerosakan komputer. Windows Defender adalah percuma sepenuhnya dan boleh mengesan ancaman yang paling biasa. Jika anda mempunyai program antivirus lain, sebaiknya gunakannya.

Walaupun perisian hasad tidak diketahui secara langsung mengganggu Steam, adalah lebih baik untuk mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk berjaga-jaga.

Sebaliknya, beberapa program mengganggu Steam. Antivirus biasanya mempunyai cara untuk membuat pengecualian. Jika anda menyediakan apl untuk mengecualikan Steam, anda tidak sepatutnya menghadapi sebarang masalah lain.

Selepas membersihkan sistem anda daripada sebarang virus, sebaiknya tukar kata laluan anda dan dayakan pengesahan dua faktor.

Hubungi Sokongan Steam

Jika tiada penyelesaian ini berfungsi, anda perlu menghubungi pasukan sokongan Steam di [email protected].

Identiti Disahkan

Steam tidak melakukan banyak kesilapan, tetapi anda boleh yakin bahawa terdapat penyelesaian untuk masalah yang anda hadapi. Mengesahkan alamat e-mel anda tidak sepatutnya sukar, walaupun beberapa isu timbul sekali-sekala. Selepas melengkapkan proses, akaun anda akan menjadi lebih selamat berbanding sebelum ini.

Pernahkah anda menghadapi masalah mengesahkan alamat anda di Steam? Kaedah manakah yang membantu anda mengatasi masalah tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.